İnfaz koruma memurlarına 3 önemli talep içeren teklif Meclis'e sunuldu

İnfaz koruma memurlarına 3 önemli talep içeren teklif Meclis'e sunuldu
Adalet Bakanlığında görevli ceza infaz ve koruma memurlarının; emniyet hizmetleri sınıfına alınması, adalet tazminatının artırılması ve sendikaya üye olma gibi özlük haklarının iyileştirilmesi amacıyla Meclis Başkanlığına kanun teklifi verildi.

Teklif ile, infaz koruma memurlarının emniyet hizmetleri sınıfına dahil edilmesi ve diğer özlük haklarının iyileştirilmesi amacıyla Meclise sunulan teklif şöyle:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu île Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi gerekçesiyle birlikte ekte sunulmuştur. Gereğini saygılarımla arz ederim. Yüksel ARSLAN /Ankara Milletvekili

GENEL GEREKÇE

Ceza infaz kurumlarında gerçekleştirilen ıslah çalışmalarının etkin kılınması ve bu yolla ceza infaz kurumlarının güvenliğinin arttınlmasmda önemli rolü bulunan infaz koruma memurlarının; iş sağlığı açısından güvenli koşullarda çalışması ve olumlu tutum davranışların artırılması amacıyla sosyal ve ekonomik durumlarının iyileştirilmesi önem arz etmektedir.

Kayda geçen birçok olay göz önüne alındığında infaz koruma memurlarının sürekli stres altında olduğu açıkça gözlemlenmektedir. İnfaz koruma memurlarına mahkumlarca yöneltilen tehditler, gerçekleşen şiddet olayları, mahkum istekleri ve zaman zaman çeşitli şekillerde infaz koruma memurlar yanıltma çabalan ve buna ek olarak çalışanlar arası ve yöneticilerle yaşanan problemler ile yüksek güvenlik önlemleri içinde sürekli kapalı ortamda bulunmak infaz koruma memurların son yıllarda en çok yakındığı sıkıntılardan bazılarındandır.

Yaşanan söz konusu sıkıntılara; vardiyalı çalışma yıpranma yasasından yararlanamama, mesai saatlerinin uzunluğu, personel yetersizliği, resmi tatil günlerinde çalışma zorunluluğu, düşük maaş, toplumda imajların kötü oluşu, işte bir ihmal ve hata söz konusu olduğunda kanum yolla yargılanma durumu, 24 saat toplumun normlarına uyum sağlamayan ve psikolojik ve fiziksel şiddette başvurmaya yatkın bireylerden sorumlu olma ve daha birçok stres kaynağı ile birlikte, infaz koruma memurların tükenmişlik yaşamalarına ve aile yaşamlarının da bundan olumsuz yönde etkilenmesine neden olmaktadır.

Dolayısıyla hükümlü ve tutukluların ıslahı ve çağdaş şartlarda cezalarının infaz edilebilmesi adına birçok hukuki düzenlemeler yapılırken bu görevi ifa eden ceza infaz kurumu personelinin özlük hakları ihmal edilmektedir.

Buna istinaden kanun teklifimiz ile zor koşullarda fedakârca görev yapan infaz koruma memurlarının sosyal ve ekonomik şartlarının iyileştirilmesi, benzer işleri yapan meslektaşları ile aynı/yakın statü ve özlük hakkı seviyesine getirilmesi amaçlanmıştır.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- İnfaz ve koruma memurları genel idari hizmetler sınıfında bulunmakta olup; görevlerini ifa ederken kendilerine yönelen saldırılara karşı koruyucu ve caydırıcı hukuki güvenceleri bulunmamaktadır. En zor şartlar altında fedakârca görevini ifa eden Ceza İnfaz Kurumu personelimizin hem maddi hem manevi anlamda şartlarının düzeltilmesi gerekmektedir.
Bu kapsamda Devlet Memurları Kanunu'na tabi olarak diğer emniyet görevlileri gibi risk taşıyan ceza infaz ve koruma memurlarının; emniyet hizmetleri sınıfına alınması amaçlanmaktadır.

MADDE 2- 657 Sayılı Devlet Memurları Kamm'un Zam ve Tazminatlar başlıklı 152. Maddesinde değişiklik yapılarak, ceza infaz memurlarının alacağı Adalet Tazminatının artırılarak özlük haklarının iyileştirilmesi amaçlanmıştır.

MADDE 3- Sendikalaşma ile birlikte ekonomik ve sosyal haklarında iyileştirme yapılacağından infaz ve koruma memurlulanın refah düzeyi artmış olacaktır. Dolayısıyla 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu kapsamı dışında bırakılan personelin, bu kapsama alınarak örgütlenme hakkından yararlanması amaçlanmıştır.
MADDE 4- Ceza ve İnfaz kurumları personeline yol giderleri tazminatının verilmesi amaçlanmıştır.
MADDE 5- Denetimli Serbestlik Müdürlüklerinde görevli infaz ve koruma memurlarının diğer infaz ve koruma memurları gibi fiili hizmet süresi zammından faydalanması amaçlanmıştır.
MADDE 6- Yürürlük maddesidir.
MADDE 7- Yürütme maddesidir.

SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 14/7/1965 Tarih ve 657 Sayılı Devlet Memurları Kanun'un 36. Maddesinin l'inci fıkrasının "VII. Emniyet Hizmetleri Sınıfı" başlıklı bölümü aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

"VII- EMNİYET HİZMETLERİ SINIFI;
Bu sınıf, özel kanunlarına göre infaz koruma memuru ve baş memuru ile çarşı ve mahalle bekçisi, polis, komiser muavini, komiser, baş komiser, emniyet müfettişi, polis müfettişi, emniyet amiri ve emniyet müdürü ve emniyet müdürü sıfatını kazanmış emniyet mensubu memurları kapsar."

MADDE 2- 657 Sayılı Devlet Memurları Kanun'un 152'nci maddesinin "11- Tazminatlar" kısmının "G- Adalet Hizmetleri Tazminatı" bölümünün d) bendinde yer alan "%10" ibaresi"% 20" şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 3- 25/6/2001 Tarih ve 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Ve Toplu Sözleşme Kanım'un 15' inci maddesinin k) bendi yürürlükten kaldırılarak aym kanunun 5' inci maddesinin 11 'inci bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bent eklenmiştir:
"12. Ceza İnfaz Hizmetleri"

MADDE 4- 8/5/1991 Tarih ve 3717 Sayılı Adli Personel İle Devlet Davalarını Takip Edenlere Yol Gideri Ve Tazminat Verilmesi İle 492 Sayılı Harçlar Kanununun Bir Maddesinin Yürürlükten Kaldırılması Hakkında Kanun'un 2'nci maddesinin birinci fıkrasında geçen "ceza ve infaz kurum personeli hariç olmak üzere" ifadesi madde metninden çıkarılmıştır.

MADDE 5- 31/5/2006 Tarih ve 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanun'un 40'mcı maddesinin ikinci fıkrasındaki tablonun 19'uncu sırası ve birinci sütununda yer alan "Ceza infaz kurumlarında" ibaresinden sonra gelmek üzere "Denetimli Serbestlik Müdürlükleri dahil" ibaresi eklenmiştir.


MADDE 6- Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. MADDE 7- Bu kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
3 Yorum