Kamudaki teknik hizmetler sınıfına ek gösterge ve özel hizmet tazminatı teklifi

Kamudaki teknik hizmetler sınıfına ek gösterge ve özel hizmet tazminatı teklifi
Kamuda görev yapan teknik hizmetler sınıfı personelinin ek göstergeleri ile özel hizmet tazminatlarında iyileştirme yapılmasını amaçlayan kanun teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu.

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut'un Meclis'e sunmuş olduğu kanun teklifinde teknik hizmetler sınıfı personelinin ek gösterge ve özel hizmet tazminatlarında iyileştirme amaçlanıyor.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Devlet Memurları Kanunu ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi gerekçesi ile birlikte ekte sunulmuştur. Gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim. Ayhan BARUT Adana Milletvekili

GENEL GEREKÇE

Kamu hizmetlerinin yerine getirilmesinde kamuda çalışan teknik hizmetler sınıfı personelinin özel bir önemi bulunmaktadır. Hizmetlerin planlanması, projelendirilmesi, uygulanması ve denetlenmesinde görev ve sorumluluk alan bu kamu görevlileri ülkenin kalkınması ve gelişmesi açısından oldukça önemli olan meslekleri icra etmektedirler.

Söz konusu meslek mensuplarının hakları ve sorumlulukları, maaşları veya ücretleri 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda tanımlanmıştır. Teknik hizmetler sınıfı olarak tanımlanan bu görevlilerin kamuda çalışmalarını teşvik etmek amacıyla da bu çalışanlar açısından söz konusu kanunda özel düzenlemeler yapılmıştır. Ancak, son yıllarda kamuda çeşitli statülerde çalışan ve farklı ücretler alan teknik hizmetler sınıfı personeli ciddi bir satın alma gücü kaybına uğramışlardır. Söz konusu kamu görevlilerinin sadece çalışırken aldıkları ücretlerin erimesinin yanı sıra emekliliklerine etki eden diğer haklan da diğer kamu görevlilerine göre oldukça düşük kalmıştır.

Ücretlerin yanı sıra ek göstergeler bakımından da teknik hizmetler personeli hak ettiği konumda değildir. Teknik hizmetler sınıfı personelinin ek göstergelerinin diğer memurlara göre oldukça düşük kalması, hakkaniyete aykırılık teşkil etmekte ve çalışma barışını olumsuz etkilemektedir.

Tk göstergelerin yanında kamu görevlilerinin bir diğer hakkı da özel hizmet tazminatlarıdır. Bu tazminatlar mevzuatta zaman zaman yapılan değişikliklerle kamudaki çeşitli meslek grupları için yükseltilmiştir ancak yine teknik hizmetler sınıfı bu iyileştirmelerden yararlanamamıştır. Bu durum eşitlik ilkesine aykırı olmasının yanı sıra teknik hizmetler sınıfında çalışanları mağdur etmekte, bu kişilerin çalışma şevkini kılmaktadır.

Uzun ve meşakkatli eğitim süreçleri sonucunda yetişen teknik personel bu ülkenin beşeri sermayesinin bel kemiğidir. Teknik hizmetler sınıfı çalışanları büyük projelerde sorumluluk alan. sahada bizzat görev alan. denetleyen ve ülkemizin kalkınmasında öncü rolü oynayan kamu çalışanlarıdır. Bunların yanı sıra yaşadığımız deprem felaketi bir kez daha göstermiştir ki bu ülkenin teknik elemana ihtiyacı giderek artmaktadır. Ülkemizin gözbebeği olan bu kişilerin ekonomik ve sosyal haklarının en azından benzer standartlardaki personele yakın bir seviyeye getirilmesi hem bu personele verilecek bir moral hem de hakkaniyetin bir gereğidir.

Kanun teklifi ile diğer meslek sınıflarıyla aralarındaki eşitsizliklerin bir nebze giderilmesi amacıyla kamuda çalışan teknik hizmetler sınıfı personelinin emeklilik haklarında etkisi olan ek göstergeleri ile özel hizmet tazminatlarında iyileştirme yapılması öngörülmektedir.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1 - Maddeyle kamuda çalışan ve teknik hizmetler sınıfına dahil personele ödenen özel hizmet tazminatı oranlarına ilişkin usul ve esaslar yeniden düzenlenmekte, diğer meslek grupları ile olan farklılıkların bir nebze de olsa giderilmesi öngörülmektedir.

MADDE 2-Maddeyle teknik hizmetler sınıfına dâhil personelin ek göstergeleriyle diğer meslek gruplarındaki personelin ek göstergeleri arasındaki eşitsizliklerin bir dereceye kadar giderilmesi amaçlanmaktadır.

MADDE 3- Maddeyle teknik hizmetler sınıfına dâhil personele yapılacak ek ödemelerle diğer meslek gruplarındaki personele yapılacak ck ödemeler arasındaki eşitsizliklerin azaltılması öngörülmektedir.

MADDE 4- Yürürlük maddesidir.

MADDE 5-Yürütme maddesidir.

DEVLET MEMURLARI KANUNU İLE 375 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMEDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 152 nci maddesinin "I- Zamlar" kısmına aşağıdaki paragrafı" ve tablo eklenmiş ve "11- Tazminatlar" kısmının "A- Özel Hizmet Tazminatı" bölümünün (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"İlgili mevzuatta belirlenen iş güçlüğü, iş riski ve temininde güçlük zamları. Teknik Hizmetler Sınıfına dahil aşağıda yer alan kadrolarda görev yapanlar için aşağıdaki şekilde uygulanır.

teknik-hizmet-page-0005.jpg

teknik-hizmet-page-0006.jpg

teknik-hizmet-page-0007.jpg

teknik-hizmet-page-0008.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
3 Yorum