Memurların maaş zam hesabı, nasıl yapılıyor? İşte püf noktalar...

Memurların maaş zam hesabı, nasıl yapılıyor? İşte püf noktalar...
Memur maaşlarında enflasyon farkı hesabı nasıl yapılıyor? TUİK tarafından açıklanan enflasyon oranları, seyyannen zam ve toplu sözleşme farkı, hesaplamaya nasıl dahil ediliyor? İşte 6 aylık dönemler halinde hesaplanan memur zamlarındaki püf noktalar...

Maaş yüzde hesaplama nasıl yapılır? Memurlar 2024 ocakta ne kadar zam alacak? 2024 yılı Ocak -Temmuz dönemi memur ve emekli maaş zam oranı ne kadar olacak? Memurların 6 aylık maaş zammı nasıl hesaplanır? Kümülatif zam nedir? Memurların maaş zammı hesaplanırken TUİK verileri, enflasyon varkı, refah payı ve toplu sözleşme zammında nelere dikkat edilir?

Hatırlanacağı üzere, kamu personeline yılın ikinci yarısında verilecek enflasyon farkının hesaplanmasında, toplu sözleşmede yer alan yüzde 6 oranı esas alınmaktadır. Temmuz ayında verilen seyyanen zam, enflasyon farkı hesaplamasına dahil edilmektedir.

Yılın ikinci yarısındaki enflasyon oranları

Temmuz enflasyonu: % 9,49

Ağustos enflasyonu: % 9,09

Eylül enflasyonu: % 4,75

Ekim enflasyonu: %3,43

Kasım enflasyonu: %3,28

Aralık ayı enflayonu yüzde 3,19 (AA'nin beklenti anketi)

Anadolu Ajansının öngördüğü gibi Aralık ayında yüzde 3,19 enflasyon olursa ilk 6 aydaki kümülatif enflasyon yüzde 37,91 olacaktır. Bu durumda, yılın ikinci yarısında yüzde 6 zammı alındığı için enflasyon farkı (137,91/106) yüzde 30,11 olacaktır.

1 Ocak 2024'teki zam ne kadar olacak?

Yukarıdaki hesabı devam ettirecek olursak. Enflasyon farkı yüzde 30,11, 1 Ocak'taki toplu sözlelşme zammı yüzde 15 olduğundan, toplam zam oranı 130,11*1,15= Yüzde 49,6 olacaktır. 1 Ocak'taki yüzde 15'lik zam toplama olarak değil çarpımsal olarak enflasyon farkına eklenmektedir.

Maaş zammı hesaplanırken toplama ve çıkarma yapılmaz

Yukarıdaki memur maaş zammına yönelik hesaplamalar yapılırken, bazı ziyaretçilerimiz toplama ve çıkarma yapmaktadır. Ancak, kümülatif zam veya enflasyon farkı hesaplaması yapılırken çarpma ve bölme işlemi yapılmaktadır. Hazine ve Maliye Bakanlığı da bu şekilde yapmaktadır.

Emekliler 2024 Ocak'ta ne kadar zam alacak?

SSK ve BağKur emeklilerine enflasyon farkı kadar zam yapılmaktadır. Ancak, TBMM'den geçirilen kanunlarla bu zam oranları değişmektedir. Bir kanun çıkarılmaması ve Aralık ayında yüzde 3,19 enflasyon çıkması halinde SSK ve Bağkur emeklileri yüzde 37,91 oranında zam alacaktır.

gazetememur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.