Zabıta ve itfaiye müdürlerine, toplu sözleşme müjdesi! 24 puan özel hizmet tazminatı verilecek

Zabıta ve itfaiye müdürlerine, toplu sözleşme müjdesi! 24 puan özel hizmet tazminatı verilecek
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü, yayınlamış olduğu 'Zabıta Amirlerinin Özel Hizmet Tazminatı' konulu resmi görüş yazısında, 7. toplu sözleşmede zabıta amirlerine 24 puan verilmesi gerektiğini mütalaa etti.

Belediyelerde görev yapan zabıta ve itfaiye amirlerine 7. dönem toplu sözleşme gereği 24 puan artırımlı özel hizmet tazminatı ödenecek. Zira toplu sözleşmenin genel hükümlerinde yer alan 12 puan ayrıca hizmet kolu bazındaki hükümlerde de yer alması nedeniyle toplam tazminat puanı 24 olarak ödenecek

NOT: 7. Dönem Toplu Sözleşme sonrası zabıta amirlerinin özel hizmet tazminatı hakkında

T.C. ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI

Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü

Sayı: E-53773008-622.02-8489491 18/01/2024

Konu: Görüş (Zabıta Amirlerinin Özel Hizmet Tazminatı)

………… BELEDİYE BAŞKANLIĞINA

İlgi: ………. tarihli ve….. sayılı yazı.

Başkanlığınızda zabıta amiri kadrosunda görev yapan personelin yararlanacağı özel hizmet tazminatına ilişkin ilgi yazı incelenmiştir.

Bilindiği üzere, 1982 Anayasasının 128 inci maddesinde, "Devletin, kamu iktisadi teşebbüsleri ve diğer kamu tüzelkişilerinin genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevler, memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle görülür.

Memurların ve diğer kamu görevlilerinin nitelikleri, atanmaları, görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ve diğer özlük işleri kanunla düzenlenir. Ancak, malî ve sosyal haklara ilişkin toplu sözleşme hükümleri saklıdır.

Üst kademe yöneticilerinin yetiştirilme usul ve esasları, kanunla özel olarak düzenlenir." hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan, 3/9/2023 tarihli ve 32298 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararının 1 inci maddesinde, "(1) Bu Kararın; kamu görevlilerinin geneline ilişkin mali ve sosyal haklarla ilgili bölümü 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu kapsamına giren kamu kurum ve kuruluşlarının kadro ve pozisyonlarında istihdam edilen kamu görevlileri hakkında uygulanır.

(2) Bu Kararda düzenlenmeyen mali ve sosyal haklar hakkında ilgili mevzuat hükümlerinin uygulanmasına devam olunur." hükmü ile 28 inci maddesinde, "...

(2) Amir kadrolarında bulunanların 17/4/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli (II) ve (III) sayılı Cetvelde dereceleri itibarıyla yararlanmakta oldukları tazminat oranlarına 12 puan ilave edilir." hükmü bulunmaktadır.

Yine, 3/9/2023 tarihli ve 32298 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2024 ve 2025 Yıllarını Kapsayan 7. Dönem Toplu Sözleşmenin 1 inci maddesinde, "(1) Bu Toplu Sözleşme; her bir hizmet kolu kapsamına giren mali ve sosyal haklarla ilgili bölümü, ilgili hizmet kolu kapsamına giren kamu kurum ve kuruluşlarının kadro ve pozisyonlarında istihdam edilen kamu görevlileri hakkında uygulanır.

(2) Bu Toplu Sözleşmede düzenlenmeyen mali ve sosyal haklar hakkında ilgili mevzuat hükümlerinin uygulanmasına devam olunur." hükmü ile Yerel Yönetim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sözleşmenin düzenlendiği dördüncü bölümünün 5 inci maddesinde, "(1) 17/4/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli (II) ve (III) sayılı Cetvellere göre itfaiye amiri, itfaiye çavuşu ve itfaiye eri ile zabıta amiri, zabıta komiseri ve zabıta memuru kadrolarında bulunanların dereceleri itibarıyla yararlanmakta oldukları tazminat oranlarına 12 puan ilave edilir. ..."

hükmü yer almaktadır.

Görüleceği üzere, kamu görevlilerine ilişkin Toplu Sözleşme 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu kapsamına giren kamu kurum ve kuruluşlarının kadro ve pozisyonlarında istihdam edilen kamu görevlileri hakkında hükümler içermekte hem de her bir hizmet kolu kapsamına giren mali ve sosyal haklarla ilgili bölümü, ilgili hizmet kolu kapsamına giren kamu kurum ve kuruluşlarının kadro ve pozisyonlarında istihdam edilen kamu görevlileri hakkında hükümler içermektedir. Bu minvalde her iki düzenlemenin kapsamına giren personelin verilen bu haklardan ayrı ayrı yararlandırılması gerekmektedir.

Öte yandan, ilgi yazıda belirtildiği üzere 1/12/2022 tarihli ve E-53773008-622.02-5151409 sayılı yazımızda belediye itfaiye ve zabıta teşkilatında görev yapan personelin özel hizmet tazminatı oranlarına ilişkin ayrıntılı açıklama yapılmıştır.

Bu itibarla, Başkanlığınızda zabıta amiri kadrosunda görev yapan personelin yararlanmakta olduğu özel hizmet tazminatı puanına yukarıda yer verilen iki ayrı düzenleme dikkate alınarak 12+12 puan ilave edilmesi gerektiği mütalaa edilmektedir.

Bilgilerini rica ederim. …………..

Bakan a. Yerel Yönetimler Genel Müdürü

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.