Kamu dışı aile sağlığı çalışanlara kadro, Çalışma Bakanı'na soruldu

Kamu dışı aile sağlığı çalışanlara kadro, Çalışma Bakanı'na soruldu
Aile sağlığı merkezlerinde çalışan sağlıkçıların sorunlarına ilişkin Meclise soru önergesi verildi!

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 
Aşağıdaki sorularımın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından Anayasanın 98 inci ve TBMM İçtüzüğünün 96 ncı ve 99'uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.  Saliha Sera Kadıgil Sütlü/ İstanbul Milletvekili

Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) görevlerini sürdürmekte olan ve kamuoyunda "Kamu Dışı Aile Sağlığı Çalışanları" olarak bilinen sağlık emekçilerinin yaşadıkları sorunlar uzun süredir çözüm beklemektedir. Aile" hekimliği sistemindeki çalışan eksikliğini tamamlamak gerekçesiyle böyle bir uygulamaya gidildiği belirtilmişse de geçici olması gereken bu koşullarda çalışan ve aralarında hekimlerin de olduğu yüzlerce sağlık emekçisi güvenceli bir şekilde çalışabilecekleri kadro statüsüne yıllardır kavuşmuşlardır. Kamudan geçen meslektaşlarıyla aynı işi yapmalarına ve aynı sorumluluklara sahip olmalarına rağmen kamu dışı aile sağlığı çalışanları daha düşük ücretler almakta ve tazminat, emeklilik, yer değiştirme, izin gibi birçok haktan mahrum bırakılmaktadır. 

ASM'Lerde çalışan sağlık emekçilerinin yaşadığı bir başka sorun ise taşeron sistemidir. Basma yansıyan bilgilere göre, İstanbul'daki bazı ASM'lerin hizmet satın aldığı Galata ASM Eğitim Özel Sağlık Temizlik Danışmanlık İnş. Ltd. Şirketine bağlı çalışan sağlık emekçilerinin SGK primi, işsizlik primi gibi ödemelerinin firma tarafından yapılmadığı ve şirketin SGK ye olan borcunun 20 milyon TL'yi aştığı ortaya çıkmıştır. 

KAMUBİZ.COM İnstagram KANALI İÇİN TIKLAYINIZ 

Bu bağlamda; 
1- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından sözleşmeli çalışanların kadroya geçirilmesi yönünde yürütüldüğü söylenen çalışmalara kamu dışı aile sağlığı çalışanları ve hekimler dahil edilecek midir? 

2- Kamu dışı aile sağlığı çalışanlarının bugüne kadar yaşadıkları hak kayıplarının telafisi için ilgili çalışma kapsamında geçmişe dönük ne gibi düzenlemeler yapılacaktır? 

3- Yukarıda adı geçen taşeron firmanın yarattığı kamu zararını şirketten tazmin etmek ve hak kaybına uğrayan sağlık emekçilerinin mağduriyetlerini gidermek adına yürütülen süreç hangi aşamadadır? 

4- ASM'lerde taşeron sistemine son verilmesi ve bu şekilde çalışan sağlık emekçilerinin kadroya alınması amacıyla ilgili bakanlıkların yürüttüğü herhangi bir çalışma var mıdır? 

5- Mevcut aile hekimliği sisteminin hem sağlık emekçilerinin çalışma koşulları hem de hizmeti kullanan yurttaşlar açısından birçok soruna neden olduğu ortadayken, birinci basamak sağlık hizmetlerinin toplum yararı gözetilerek yeniden örgütlenmesi konusunda Sağlık Bakanlığı herhangi bir adım atacak mıdır?

WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.