Röntgen teknisyeni 'fiili hizmet zammı' davasını kazandı

Röntgen teknisyeni 'fiili hizmet zammı' davasını kazandı

Danıştay 12. Dairesi, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde röntgen teknisyeni olarak görev yapan davacı tarafından, radyoloji ünitesinde çalışması sebebiyle 2014 yılı için fiili hizmet süresi zammından yararlandırılması istemiyle yapılan başvurunun zımnen reddine ilişkin işlemin iptalini hukuka uygun buldu.

Radyasyon kaynaklarının bulunduğu alanda görev yapan, toplum üyesi kişiler için belirtilen doz sınırlarının üzerinde radyasyona maruz kalma olasılığı bulunduğundan dolayı radyasyon görevlisi sayılan davacının, radyoaktif ışınlara maruz kalması nedeniyle kontrollerinin düzenli olarak Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından yapıldığı ve radyoaktif ışınları ölçmeye yarayan dozimetre cihazını kullandığı dikkate alındığında, radyasyondan etkilendiği ve fiili hizmet süresi zammından yararlanacak kişilerden olduğu gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline; fiili hizmet süresi zammı verilmesi, kişinin görev aylığında bir artışa neden olmadığından, davacının yoksun kaldığı 2014 yılı fiili hizmet süresi zammının yasal faiziyle birlikte ödenmesine ilişkin isteminin ise reddine karar verilmiştir.

T.C

KAMUBİZ.COM İnstagram KANALI İÇİN TIKLAYINIZ 
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No : 2020/1752
Karar No : 2022/250

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Bakanlığı
VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN KONUSU :
… İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının aleyhe olan kısımlarının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem:
… Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde röntgen teknisyeni olarak görev yapan davacı tarafından, radyoloji ünitesinde çalışması sebebiyle 2014 yılı için fiili hizmet süresi zammından yararlandırılması istemiyle yapılan başvurunun zımnen reddine ilişkin işlemin iptali ve 2014 yılı fiili hizmet süresi zammının ödenmesine karar verilmesi istenilmiştir.

İlk Derece Mahkemesi kararının özeti:
... İdare Mahkemesince; davanın reddi yolundaki kararın Danıştay Onikinci Dairesinin 13/03/2019 tarih ve E:2018/5896, K:2019/1927 sayılı kararı ile bozulması üzerine; bozma kararına uyularak; radyasyon kaynaklarının bulunduğu alanda görev yapan, toplum üyesi kişiler için belirtilen doz sınırlarının üzerinde radyasyona maruz kalma olasılığı bulunduğundan dolayı radyasyon görevlisi sayılan davacının, radyoaktif ışınlara maruz kalması nedeniyle kontrollerinin düzenli olarak Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından yapıldığı ve radyoaktif ışınları ölçmeye yarayan dozimetre cihazını kullandığı dikkate alındığında, radyasyondan etkilendiği ve fiili hizmet süresi zammından yararlanacak kişilerden olduğu gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline; fiili hizmet süresi zammı verilmesi, kişinin görev aylığında bir artışa neden olmadığından, davacının yoksun kaldığı 2014 yılı fiili hizmet süresi zammının yasal faiziyle birlikte ödenmesine ilişkin isteminin ise reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI:
Davacının; radyum ve iyonizan radyasyonla fiilen çalışmadığının net olarak ortaya konulduğu, sürekli olarak dozimetre raporu alınmasının radyasyondan etkilendiğini göstermediği, kullanılan yöntemler ve gelişen teknoloji sayesinde 0,1 mSv den daha az şuaya maruz kaldığının sabit olduğu, erken emeklilik hakkı veren fiili hizmet süresi zammından yararlandırılmasının açıkça hukuka ve mevzuata aykırı olacağı ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Savunma verilmemiştir.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ: …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onikinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 6545 sayılı Kanun ile değişik 50. maddesinin 4. fıkrasında , Danıştayın bozma kararına uyulduğu takdirde, bu kararın temyiz incelemesinin bozma kararına uygunlukla sınırlı olarak yapılacağı hükmüne yer verilmiştir.
Temyizen incelenen kararda, İdare Mahkemesince bozma kararında belirtilen esaslara uyulduğu anlaşılmış olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Davalı idarenin temyiz isteminin reddine,
2. Dava konusu işlemin yukarıda özetlenen gerekçeyle iptali yolundaki ... İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı temyize konu kararının temyize konu kısmının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. Dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine,
5. 2577 sayılı Kanun'un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin birinci fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 (onbeş) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere 27/01/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

gazetememur

WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.