Beni Hor Görmeyin Kardaş

“Saatte 60 Dakika: Veda Eden İsim” adlı ilk kitabım çıktı. Kitabımda farklı konularda bilgiler aktarırken aslında kendi hikâyemi anlattım. Beş günlük radyo programında hayatın içinde olan her şeyi bu kitapta bulabilirsiniz. Kitabın kapağındaki uçak fotoğrafı da bir mesaj vermektedir. Kitapta haber, şiir, şarkı, masal, tarih, güncel bilgiler, genel kültür vb. insana ait her şey yer almaktadır.  

Yurt dışı öğretmenlik hayallerinin peşinden koştum. 2019-2022 yılları arasında dört kez art arda yazılı sınavda başarılı oldum ancak üç defa girdiği sözlü sınavı geçemedim. Dördüncü sözlü sınavıma 18 Mayıs’ta gireceğim. “Veda Eden İsim” adlı kitabımda sınav komisyonuna “beni hor görmeyin” mesajını Aşık Veysel’in şiiriyle şöyle verdim: 

“Rahmetli babamın adı Veysel’di. Gariban biri olarak yaşadı babam. Küçükken anne ve babası ayrılmış. Arada büyümüş, okuyamamış. Lokantada ve kahvehanede çalıştı. Tek lüksü sigaraydı. Güçsüz ve zayıf vücudu vardı. Akciğer kanserini yenmesi mümkün değildi. 2018’de de kaybettik. Uyanık biri değildi, aksine çok saftı. Boyu kısaydı, kendini çok iyi ifade edemezdi. Cami çıkışlarında yardım için cebindeki tüm parasını verirdi. Eminim, yaşamı boyunca hor görüldüğü olmuştur çünkü garibandı.

Garibanlara değersiz gözle bakıldığını genç yaşta anlamıştım. 1995’te İskenderun Demir Çelik’e çırak olarak başladım. Esmer, gariban bir gencim. Koskoca fabrikada çırak olarak çalışıyorum. Okumamışım. Bir mühendis değilim. Bir ustabaşı değilim. Yaş itibarıyla insanın değerinin neyle ölçüldüğünü anlamıştım:  okumak. Şimdi cevaba geleyim. Aşık Veysel’den “Beni Hor Görme Kardaşım” adlı şiiri okurdum. Hatta şimdi de okuyayım size. Umarım komisyon mesajı alacaktır. 

“Beni hor görme gardeşim
Sen altınsın ben tunç muyum
Aynı vardan var olmuşuz
Sen gümüşsün ben sac mıyım
 
Ne var ise sende bende
Aynı varlık her bedende
Yarın mezara girende
Sen toksun da ben ac mıyım

Kimi molla kimi derviş
Allah bize neler vermiş
Kimi arı çiçek dermiş
Sen balsın da ben cec miyim
 
Topraktandır cümle beden
Nefsini öldür ölmeden
Böyle emretmiş yaradan
Sen kalemsin ben uc muyum
 
Tabiata Veysel âşık
Topraktan olduk gardaşık
Aynı yolcuyuz yoldaşık
“Sen yolcusun ben bac mıyım”

ZEKİ KARA KİMDİR?

1 Mart 1980 tarihinde Osmaniye’de doğdu. Gerçek soyadı Karaburç’tur. İlk ve ortaokulu Osmaniye’de tamamladı. İskenderun Demir Çelik bünyesinde çıraklık yaptı. Liseyi açık öğretimden tamamlamıştır. Gaziantep Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden 2003’te mezun oldu. 2004-2009 yılları arasında özel sektörde öğretmenlik yaptıktan sonra 2009’dan itibaren MEB’de çalışmaya başlamıştır. Halen Adana’da bir Anadolu lisesinde görev yapmaktadır. 

Açık ve uzaktan eğitim tutkusu olan Zeki Kara, farklı lisans programlarını da tamamlamıştır. Sosyoloji, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık bölümlerini okumuş olup Gazetecilik, Sosyal Hizmet ve Tarih lisans programlarına da devam etmektedir. Ayrıca 2019 yılında Anadolu Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Uzaktan Öğretim alanında tezsiz yüksek lisans yapmıştır. 

İnternet haberciliği de yapan Zeki Kara, sosyal medyada da öğretmenliğini sürdürerek eğitimle ilgili faydalı içerikler üretmektedir. Tanzimat dönemi sanatçısı Ahmet Mithat Efendi’nin izinden giderek herkesi okumaya teşvik etmektedir. Umay adında yedi yaşında bir kız çocuğu vardır. 
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Zeki KARA Arşivi