Mustafa YILDIRIM

Mustafa YILDIRIM

Beyaz Önlük Eğitimciye Yakışır

Değerli okuyucularım eğitimcilerin beyaz önlük kullanımı ile ilgili sosyal medya üzerinde objektif bir şekilde öğretmenlerin görüşlerini almak istedim. Öğretmen görüşlerini aktarmadan önce bakanımızın bu konudaki çok güzel yaklaşımlarını hatırlatmak isterim.

Bilindiği üzere Sayın Bakanımız  Ziya Selçuk, Üsküdar'daki Adile Sultan Kasrı Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu'nda düzenlenen "Yeni Tasarlanan Öğretmen Önlüklerinin Tanıtımı Programı" yapmıştı. Tanıtım programında Sayın bakanımız:

Eğitimde, bilimde, sanatta, teknolojide yeniliklerin bir şekilde hep gündemde olmasını arzu ettiklerini, bugün yine bir yenilikle öğretmenlerin karşısında olduklarını belirtmişti.

Sayın bakanımız, öğretmenlerin kıyafeti meselesini sadece kendisinin değil bütün toplumun çok önemsediğini, şehirlerdeki ziyaretlerinde, öğretmen odalarında ve daha birçok ortamda görme fırsatı bulduğunu anlatarak, bir meslektaşının öğretmen odasında kendisine anlattığı hikâyeyi şöyle anlatmıştı.

"İlkokula gidiyordum. Babam mandıracıydı ve biz süt dağıtırdık hafta sonlarında. Bir gün bir apartmandan bir kadın pencereden seslendi, süt istedi, yukarı çıktım. Daha ilkokul 2'de 3'teyim ve kapıyı açan kişinin benim öğretmenim olduğunu fark ettim. Meğer onun eviymiş. Öğretmenimi önlüksüz gördüm. Gömleği ve pantolonu vardı. O kadar şaşırdım ki öğretmenim öğretmenliği bıraktı sandım ve eve gidip ağlamaya başladım. Ertesi gün tekrar onu önlükle gördüğümde çok mutlu olmuştum.'

Önlük aslında sadece bir kıyafet değil, ustalığın simgesi. Olmuşluğun, muktedirliğin, muvaffakiyetin simgesi. İşe başlamış olmanın, çalışıyor olmanın, kolları sıvamanın, karşıdan görüldüğünde sorunları çözecek olan kişinin geliyor olduğunun, 'Ben buradayım, bilgimle, tecrübemle, yeteneklerimle buradayım.' demenin bir temsilidir. Aslında, mesleğin güçlü temsilidir." diye konuşmuştu.

Ve yine çok önemli bir hususu belirtmişti "Tüm öğretmenlerimizin kullanımına yönelik bir zorunluluğumuz yok"

"Ben biliyorum ki birçok öğretmenimiz bu önlükler; okulların tozunu, öğretmenliğin izini üzerinde taşıyacak olmanın, gün gelip okullara veda ettiğimizde de önlüğümüzü gururla çıkaracak olmanın bir karşılığı olacak." diyen Bakanımız, "Tüm öğretmenlerimizin kullanımına yönelik bir zorunluluğumuz elbette yok. Böyle bir zorunluluğun beklentisi içinde asla değiliz. Sadece isteyenler, ihtiyaç duyanlar, ben giymek isterim diyenler için bir seçenek ortaya koyduk. Bunun altını çizerek ifade etmek isterim." ifadelerini kullanmıştı.

Sayın bakanımızın beyaz önlük konusundaki yaklaşımını hayranlıkla izlediğimi açıkça söylemekte bir sakınca görmüyorum.  Beyaz önlüğü severek kullanan eğitimci sayısı oldukça fazla değil mi arkadaşlar? Kendim de  yıllardır isteyerek severek kullananlardan biriyim. Öğretmenlerin rol model olarak derse girerken beyaz önlük giymesinde ne sakınca olabilir ki? Kaldı ki beyaz saflığın, temizliğin sembolü. Beyaz önlük kullananlar farkındalık oluştururken aynı zamanda saygı unsuru olabiliyor.

Geçmiş yıllarda görev yaptığım bir okulda müdürümüz beyaz önlük giyenlerin daha usta göründüğünü ifade etmişti.  Bu fikre tamamen katılıyorum.

 Değerli arkadaşlar, elbette benim severek kullanmak istemem ne kadar doğalsa kullanmak istemeyenlerin fikri de elbette doğal. Onlara da saygı duyuyorum.

Sosyal medya üzerinde eğitimcilere yönelik olarak oluşturduğum ankette         –Beyaz önlük kullanmak istiyor musunuz? Sorusunu sorarak aşağıda yazdığımız dört seçenek sundum.

  • Kesinlikle kullanmak isterim.
  • Sık sık kullanmak isterim.
  • Bazen kullanmak isterim.
  • Kullanmak istemiyorum.

Yine ankete oluşturulan yorumların bir kısmını sizlerle paylaşıyorum.

   

Anketi öncelikle kurucusu olduğum İdealist Öğretmenler grubunda ve diğer eğitimcilerin yer aldığı gruplarda paylaştım. (üye olmak için https://www.facebook.com/groups/561974914166206/ )

Beyaz önlük kullanmak isteyenlerin oranı kullanmak istemeyenlere göre daha fazla olduğu görüldü.

  

Her meslek grubunda olduğu gibi elbette farklı düşünceler olacaktır. Farklı düşünceler zenginliğimizdir. Eli öpülesi fedakâr eğitimcilerimize ne giyse yakışır. Beyaz önlük elbette çok daha güzel yakışır.

Tüm eğitimci arkadaşlarıma en derin saygı ve muhabbetlerimle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Mustafa YILDIRIM Arşivi