Çocuklarımızı Bekleyen Tehlike; İninal Kart

Kredi kartı kullanmaya korkuyorsanız, limitini belirlediğiniz nakit paranız ile internette ve mağazalarda alışveriş yapmak istiyorsanız, İninal Kart gibisi yok. Üstelik alması kolay, marketlerden ve kitapçılardan rahatlıkla alabiliyorsunuz. Erişimi çok kolay yani. Alırken yaş sınırı bile yok. 10 yaşındaki çocuk bile alabiliyor. Eeee, ne güzel, “şimdi bunda ne var” diyeceksiniz.

Yaş şartı olmadan marketten kolaylıkla alınabilen bu kart ile 10-16 yaş aralığındaki ortaokul ve lise öğrencileri internetteki paralı oyun sitelerine girebiliyor, içeriği belli olmayan sitelerden alışveriş yapabiliyor. Bu kart ile gerek internet kafelerden, gerekse evlerden çok katılımcılı oyunlara girebiliyor, harçlıklarını bu oyunlara kaptırıyorlar. Ayrıca bu oyunların çoğu bağımlılık yapıyor, çocuklarımızı intihara kadar sürüklüyorlar. Birçok oyun sitesi bu kart ile ödeme yapanlara bol miktarda bonus vererek kartın kullanımını cazip hale getiriyor. Bu kart ile oyun ücretini yasal olarak sorunsuz şekilde tahsil edebiliyor.

Zamanla çocuklar adeta bu bilgisayar oyunlarının içine hapsoluyor ve sanal dünyanın içinden çıkamaz duruma geliyor. Yarattıkları bu sanal dünyanın içinde kendilerine yer edinmek için sanal karakterler ile kendini özdeşleştirip kişilik kaybına uğruyor. Bunun sonucunda hiperaktivite bozuklukları gösteriyor, şiddeti normal görmeye başlıyor, epilepsi nöbetleri geçirmeye başlıyorlar. Hatta bazı oyunlar içindeki şiddet ve cinselliğe bağımlılık gösterip gerçek hayata bunları uyarlamaya çalışıyorlar.

Yasal olarak marketlerin çocuklara bu İninal Kartları satmasının önünde bir engel yok. 8 yaşındaki çocuk gidip alabiliyor. Burada en büyük görev ailelere düşüyor. Ebeveynler çocukları ile daha yakından ilgilenmeli, internet kullanımlarını denetlemeliler. Yoksa çocukları göz açıp kapayana kadar “internet bağımlılığı hastalığına” yakalanıyor ve bu hastalıktan kurtulmaları da çok zor ve uzun çalışmalarla mümkün olabiliyor.

Konuştuğumuz bazı öğretmenler okullarında böyle öğrencileri fark ettiklerini, uygun yollardan ailelerine bildirdiklerini söylediler. Olayın çözümünde durumu fark eden öğretmenler ve okullardaki psikolojik danışma servisleri ile rehberlik ve araştırma merkezleri konuya hassasiyetle yaklaşmaları da ayrı bir önem arz ediyor. Çocuklar hepimizin, onlar bizim geleceğimiz. Lütfen onlara sahip çıkalım. İninal Kart tehlikesine karşı önlem alalım. Yarın çok geç olabilir.

Tek bir tuşla insana pek çok kolaylık sağlayan teknoloji, tek bir tuşla insanlığı yok edebilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Hüseyin ASAR Arşivi