Devlet Memurluğundan Çekilmiş Sayılma Halleri Nelerdir?

94.maddenin ilk fıkrasında “Devlet memuru bağlı olduğu kuruma yazılı olarak müracaat etmek suretiyle memurluktan çekilme isteğinde bulunabilir.” hükmü yer almaktadır. 

Devlet memurluğundan çekilmiş sayılma halleri ise aynı maddenin devamında hüküm altına alınmıştır. Bu haller şunlardır;

a)Geçerli mazereti olmaksızın ve kesintisiz şekilde 10 gün devamsızlık yapılması “Mezuniyetsiz veya kurumlarınca kabul edilen mazereti olmaksızın görevin terk edilmesi ve bu terkin kesintisiz 10 gün devam etmesi halinde, yazılı müracaat şartı aranmaksızın, çekilme isteğinde bulunulmuş sayılır.” hükmünde ifadesini bulmaktadır. Başka bir deyişle, mazeret izni ve yıllık izin gibi mazeretli devamsızlık hallerinden ayrı olarak, görevinde kesintisiz şekilde 10 gün devamsızlık yapan memur, memuriyetten çekilmiş sayılacaktır. 

b)Ücretsiz izin süresinin ardından 10 gün içinde işbaşı yapılmaması Devlet Memurları Kanunu’nun 108.maddesinde memura bazı koşulların sağlanması şartıyla aylıksız izin verilebileceği hüküm altına alınmıştır. Aylıksız izin süresinin bitiminden önce mazereti gerektiren sebebin ortadan kalkması hâlinde, on gün içinde göreve dönülmesi zorunludur. Aylıksız izin süresinin bitiminde veya mazeret sebebinin kalkmasını izleyen on gün içinde görevine dönmeyenler, memuriyetten çekilmiş sayılır.

c)Yurtdışına gönderilen memurun izin süresinin bitiminde görevine başlamaması durumunda da devlet memurluğundan çekilmiş sayılacaktır. 

Ç)Naklen atanan memurun işbaşı yapmaması

Devlet Memurları Kanunu’nda yer alan karşılıklı yer değiştirme, naklen atanma, bir kurumdan başka bir kuruma naklen atanma durumlarında 15 günlük mehil müddeti vardır. Bu süre sonunda görevine başlamayan memur görevinden çekilmiş sayılır. Benzer durum, kanunda sayılan geçerli bir mazereti olmaksızın yukarıdaki nakil şekillerinden biri nedeniyle kurumundan ilişik kesmek zorunda olan memurlar için de geçerlidir. Mazeretsiz bir şekilde kurumundan ilişik kesmeyen memurlar disiplin soruşturmasına tabi tutulacağı gibi, ilişik kesmeye gitmediği günlerin sayısı 10 günü geçtiğinde de devlet memurluğundan çekilmiş sayılır.

Bütün bu nedenler yoruma kapalıdır. Bu nedenle, kanunda sayılan geçerli bir mazeretin olmaması durumunda 10 gün sonunda göreve başlamayan memur devlet memurluğu görevinden çekilmiş sayılır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Abdullah DAMAR Arşivi