EKONOMİST KADROSUNA BİR DARBE DAHA

Bilenler bilir, kamuda bir mağdur kadro’dur ekonomistler. İktisat Fakültesi’ni bitirip de resmi olarak “kariyer kadro” diye tanımlanan kadrolara atanamayanlar (atanamamaları normal, bugün atanamayan iktisat mezunu sayısı Kıbrıs nüfusundan fazladır) KPSS P3 ile (genel kültür- genel yetenek) çözerek Ekonomist kadrosuna atanırlar. Ya da memur olarak atanıp ‘unvan değişikliği sınavı’ ile Ekonomist kadrosuna atanırlar.

Ekonomist kadrosu almanın bir avantajı var sanılmasın, memur maaşı ile aynıdır, sonuç yine hüsran…

Şimdi 4 yıllık fakülte mezunu olup, resmi olarak teknik kadro olmasına rağmen, lise mezunu teknisyenden daha az maaş alan ekonomistler Tarım Bakanlığı’nda bir darbe daha aldı.

İlk olarak yakında açılacak olan unvan değişikliği sınavında “ekonomist” kadrosu açılmadı.

Daha darbeye gelmedik…

2018, 27 Mart tarihli “torba kanun” olarak tanımlanabilecek kanun ile Yetiştirme Yurdu’ndan mezun olan ve kamuda çalışan memurların “ihraz ettikleri kadro”ya atanabilecekleri yasa ile 5 yıllığına da olsa güvence altına alındı.

Yetiştirme yurdundan eğitimini tamamlayıp mezun olan bir memur bahsettiğimiz kanuna dayanarak “Ekonomist” kadrosuna atanmak için dilekçe verdi.

Atanabildi mi?

Hayır.

Sebep?

Zurnanın zırt dediği yere geldik…

Devlet Personel Başkanlığı Ekonomist kadrosunun ancak kendi alanında yüksek lisans bitirmiş olan İktisat- Maliye mezunlarına verilebileceğine dair resmi görüş yazısı yazmış.

Peki bu; Tarım Bakanlığı Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği’nde var mı?

Yok!

(Var diyen varsa açsın göstersin, bizim de bilgimiz olsun)

Ekonomistin emsal kadroları nelerdir? 4 yıllık fakülte mezunu şartı arayan ve tüm teknik kadrolardır. Mesela Mühendis, mesela, İstatistikçi, mesela sosyolog…

Bunların hiçbirinde unvanı almak için yüksek lisans şartı aranmazken neden bir tek ekonomist kadrosunda yüksel lisans yapma şartı aranıyor?

Efendim, lisans mezunu “ekonomist”ler işine hakim değil!

Peki lisans mezunu istatistikçiler, lisans mezunu sosyologlar ve hatta lisans mezunu Ziraat Mühendisleri işine çok mu hakim?

Daha önce de çok yazdık, çizdik dilimiz döndüğünce anlatmaya çalıştık.

Ekonomist kadrosu kamuda mağdur durumdadır.

Saygılarımla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Berke KUTLU Arşivi