MEB Taslak Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği Değerlendirmesi

Millî Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü tarafından 26.01.2018 tarihinde Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği taslağı hazırlanarak paydaşların görüşleri alınmak üzere Bakanlığın veri toplama modülünde yayımlanmıştır.

https://veri.meb.gov.tr/FormaGit.aspx?983 adresinden MEBBİS kullanıcı adı ve şifresi ile giriş yapılacak ve 26.01.2018 tarihinden 15.02.2018 tarihine kadar MEB yönetici atama yönetmeliği taslağı hakkında görüş bildirilecek. Yönetmelik taslağı, değerlendirme formu ve sözlü sınav formu ile ilgili yorumlar MEB’e buradan iletilecek.

 Bizim ise değerlendirmemiz şu şekildedir:

1-Müdür Başyardımcısı ya da müdür yardımcısı olmak için yöneticilik yapmış olmak yada adaylık dahil en az 2 yıl öğretmenlik yapmış olmak şartı vardır. Bu süre çok kısa bir süredir. Öğretmenliğin tadına varılmadan idareci olunmaz. Bu süre en az 5 yıl olmalıdır.

2-Yönetmelik kapsamında yarı yarıya olan yazılı ve sözlü puan oranının adil değildir. %60 yazılı, % 40 mülakat puanı esas alınarak yöneticilik görevlendirmesi yapılmalıdır.

3-Yönetici 4 yıllığına görevlendirilir demektedir ve 4 yıllık süre içerisinde öğretmenliğe dönüp bir yıllık süre geçmeden yeniden yöneticilik sınavına giremeyeceği belirtilmekte burada mevcut yönetici aynı unvanla ilgili sınava girmesi için bir yıllık beklemesinin uygun olabilir. Müdür Yardımcısı 4 yıllık süresi dolmadan aynı unvan için (müdür yardımcılığı) sınavına girememeli yine müdür 4 yıllık görev süresi dolmadan aynı unvan için (müdürlük) sınavına girememeli. Ancak farklı unvanla ilgili sınava girmek isteyen yönetici için 4 yılının dolmasının veya öğretmenliğe dönüp bir yıllık bekleme şartının olmaması yerinde olacaktır. Müdür yardımcısı görevi başındayken müdürlük sınavına girebilmeli veya müdür, görevi başındayken müdür yardımcılığı sınavına girebilmeli.

4- Görevi başındaki yöneticiler süresi dolduğunda ek-1 formuna göre değerlendirilecek ve buradan aldığı puana göre atanacağı taslaktan anlaşılmaktadır. Ancak bu durumda mevcut yöneticiler sürekli yer değiştirecek ve kendileri istemediği sürece yöneticilik görevinden hiçbir şekilde ayrılmayacaklardır Bu durumda başarısız veya bu görevi yapmaya uygun olmayan yöneticiler tasfiye edilemeyecektir. Yapılması gereken görev süresi dolan yöneticilerin değerlendirilmesi kriterine bir baraj konularak baraj altında kalan yöneticilerin öğretmenliğe geçmeleri sağlanmalıdır

5- Yönetici değerlendirme Ek 1 formunun B bölümü puanlanması açık ve net değil. Hangi kritere kaç puan verileceği belirtilmelidir. Çünkü görev süresini dolduran müdürler bu bölümden aldıkları puana göre atanacağı için bu bölümün puanlarının net bir şekilde belirlenmesi gerekir.

6- Yöneticilik için belirlenen 4+4 yıllık görev süresi özellikle ilk 4 yıl yönetici için okul kültürünü oluşturmaya yeterli değil, 6+6 şeklinde olması uygun olacaktır Çünkü yeni atanan yönetici ilk 2 yıl okulu ve çevreyi tanımaya çalışırken son iki yıl görevinin dolacağı düşüncesiyle okula gereken ilgi ve önemi göstermeyecektir.

DEĞİŞMESİ İSTENEN MADDELER

1-Yöneticilik görevinin sona ereceği ve devam edeceği durumlar

ç) Yurt içinde veya yurt dışında başka bir göreve bir yıl veya daha fazla süreyle geçici veya sürekli olarak görevlendirilenlerin bu görevlendirmenin yapıldığı,

d) Bir yıl veya daha fazla süreyle aylıksız izin alanların aylıksız izinlerinin başladığı,

e) 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanununun 18 inci maddesine göre bir yıl veya daha fazla süreyle aylıksız izne ayrılanların aylıksız izinlerinin başladığı, tarihten itibaren sona erer

2-Yöneticilik görevinden ayrılma Yöneticilik görevlerinden istekleri üzerine ayrılanlar, bulundukları eğitim kurumunda alanlarında açık norm kadro olması ve istemeleri hâlinde bu eğitim kurumuna; aksi durumda ise öncelikli olarak kadrolarının bulunduğu ilçe içerisinde durumlarına uygun bir eğitim kurumuna, ilçe içerisinde durumlarına uygun norm kadro bulunmaması halinde ise il içerisinde istekleri de dikkate alınarak alanlarında açık norm kadro bulunan eğitim kurumuna öğretmen olarak atanır.

Saygılarımla

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Salih HAZIR Arşivi