Öğrenme Akışının Dört Aşaması

Öğrenme, bireyin yaşantılar sonucu davranışlarında meydana gelen oldukça uzun süreli değişmelerdir. Bir bilgi ve becerinin, öğrenme sayılması için davranışta değişiklik yapması ve davranıştaki değişikliğin uzun süreli olması gerekmektedir.

Öğrenme akışı, eğitimci Joseph Cornell tarafından geliştirilen dört aşamalı bir süreçtir. Bütün sınıfın enerjisini kullanarak çalışmanın basit ve etkili yoludur.

Öğrenme akışı, öğrencilerin ilgisini dersin en başından itibaren yakalamamıza ve sürdürmemize yardımcı olur. Böylelikle sınıf içindeki öğrenmenin gerçekleşmesinin yanısıra disiplin problemlerinin azalmasına da yardımcı olur. Dört aşamadan oluşan bu süreç, bütün derslerin planlama ve uygulama adımlarına uyarlanabilir.

Öğrenme akışındaki dört aşama şöyle açıklanabilir:

-Merak uyandırma: Öğrencilerin öğrenmeye ilgi duymalarını sağlama ve dikkatlerini arttırma. Bu aşama, dersin girişindeki küçük bir olay anlatımı, basit bir canlandırma veya bir materyal gösterme şeklinde olabilir.

-İlgiyi odaklama: Öğrencilerin dikkatini işlenecek konuya veya içeriğe odaklama. Kısa bir video izlettirme, bir tanımlama, havaya yazı yazma çalışması olabilir.

-Öğrenme deneyimi: Öğrencilerin işlenecek konuyu, içeriği derinlemesine deneyimlemesini sağlamaktır. Kitaptan bir bölüm okuma veya grup tartışması yapma şeklinde olabilir.

-Deneyim paylaşımı: Öğrencilere, öğrendiklerini anlamlı bir şekilde ifade etme fırsatı sağlanmasıdır. Şiir yazma, bir tanıtım yapma vb. olabilir.

Öğrenme akışının dört aşamasıyla ilgili yapılacak etkinlikler her dersin içeriğine göre, her aşamada çeşitlendirilebilir. Bu çeşitlendirme, öğretmenlerin hazırlık ve planlama çalışmalarını titiz bir şekilde yapmalarına bağlıdır.

Kaynaklar

Lider Öğretmen. ÖRAV Yayınları.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Arşivi