Emekli maaşlarına 8.000 TL seyyanen zam hakkında kanun teklifi

Emekli maaşlarına 8.000 TL seyyanen zam hakkında kanun teklifi
Emekli Ve Malullük Aylıkları İle Dul Ve Yetim Aylıklarına, Kamu Çalışanlarının Maaşlarına Yapılan Seyyanen Zam Tutarında Artış Yapılması Hakkında Kanun Teklifi

TÜRKÎYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 
Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifimiz gerekçesiyle birlikte ekte sunulmuştur. Gereğini saygılarımla arz ederim. 14.07.2023 Mustafa BİLİCİ /izmir Milletvekili 

Instagram sayfamızı takip etmek için tıklayınız

GENEL GEREKÇE 
TURK-İŞ verilerine göre Türkiye'de haziran ayı açlık sınırı 10.370 TL olarak açıklanmıştır. Türkiye'de yaklaşık 15 milyon emekli bulunmaktadır. Bugün, emeklilerin yüzde 80'i asgari ücretin altında maaş almaktadır. Yani emeklilerin yüzde 80'i geçimlerini sağlayamaz durumdadır. 2003 yılında en düşük emekli aylığı 332 TL idi. Asgari ücret o günlerde 226 TL idi. Geride bırakmış olduğumuz bu yirmi yıllık süreç sonrasında asgari ücrette tam 50 kat bir artış söz konusu iken emekli maaşlarında sadece 16 katlık bir artış sÖz konusu olmuştur. Bu süreç içerisinde emeklilerin hayat standartları ve geçim şartları ciddi anlamda gerilemiş, yok olmaya yüz tutmuştur. 
Günümüzde her iki emekliden biri ya çalışıyor ya da kendisini iş arıyorken ilerleyen yaşlarına ve zor durumlarına rağmen kendilerine reva görülen maaş nedeniyle hayatta kalma mücadelesi vermektedir. Emeklinin durumu ortada iken yapılan yüzde 25'lik zam oranı enflasyon karşısında emeklileri çaresiz bırakmaktır. 
Bu nedenle memur maaşlarına yapılan 8.077 liralık seyyanen artışın emeklilere de yapılması gerekmektedir. Kanun teklifimiz bu sebeple hazırlanmıştır.

    WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ
 

MADDE GEREKÇELERİ 
MADDE 1: Kanun teklifiyle, memur emeklilerine seyyanen zam yapılması ve refah seviyelerinin yükseltilmesi amaçlanmaktadır. 
MADDE 2: Kanun teklifiyle, işçi emeklilerine seyyanen zam yapılması ve refah seviyelerinin yükseltilmesi amaçlanmaktadır. 
MADDE 3: Yürürlük maddesidir. 
MADDE 4: Yürütme maddesidir.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ EMEKLİ SANDIĞI KANUNU İLE SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ 
MADDE 1- 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir. 
"EK MADDE 87- Bu Kanuna göre emekli, adi malullük, vazife malullüğü aylığı ile dul ve yetim aylığı bağlananlara, (15.965) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarında ilave ödeme yapılır." 
MADDE 2-31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir. 
"EK MADDE 24- Kurumca bu Kanun ve ilgili mevzuat uyarınca gelir ve aylık ödemesi yapılanlara, (15.965) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarında ilave ödeme yapılır." 
MADDE 3 - Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 
MADDE 4 - Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.