Emekli ve memur zammı için 3 aylık zam oranı kesinleşti!

Emekli ve memur zammı için 3 aylık zam oranı kesinleşti!
Temmuz 2023 için emekli ve memur zammı içn belirleyici Mart ayı enflasyon rakamları açıklandı. Buna göre 3 aylık zam oranı kesinleşti.

2023 yılının ikinci yarısında uygulanacak SSK ve Bağ-Kur emekli maaşları ile memur maaşları için 3 veri kaldı. Emekliye zam ne kadar olacak? Memur maaşları ne kadar artacak? İşte detaylar...

Temmuz ayında belli olacak emekli ve memur zammı için 3 aylık veri geldi. Gelirleri birçok kalemde direkt olarak etkileyecek Mart 2023 enflasyon oranı TÜİK tarafından açıklandı. Emekli ve memur zammı ile Türkiye'de milyonlarca vatandaşın geliri yükselecek. Temmuz zammı için artık 3 veri kaldı.

MART 2023 ENFLASYON ORANI BELLİ OLDU

WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ

Emekli ve memur maaşları başta olmak üzere birçok kalemde belirleyici olacak Mart ayı enflasyon rakamları belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre enflasyon oranı Mart ayında aylık bazda yüzde 2,29, yıllık bazda ise yüzde 50,51 olarak kayıtlara geçti.

Yıllık enflasyonda bu rakam son 12 ayın en düşük seviyesi olarak dikkat çekerken, milyonlarca vatandaşın gelirini artıracak Temmuz zammı için kritik bir veri daha geride kalmış oldu.

6 AYLIK EMEKLİ ZAMMI İÇİN 3 ENFLASYON VERİSİ KALDI

SSK ve Bağ-Kur emekli zammı Nisan, Mayıs ve Haziran ayı enflasyon oranı açıklaması sonrası kesinlik kazanacak. Emekli maaşları Ocak ve Temmuz dönemi olmak üzere her yıl 2 defa 6 aylık enflasyon oranı kadar zam alıyor.

MEMURLAR ENFLASYON FARKI VE TOPLU SÖZLEŞME ZAMMI ALIYOR

Memur ve memur emeklisi enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı toplamı kadar yılda 2 kez zam alıyor. Enflasyon farkı, bir önceki dönemde verilen toplu sözleşme zammı üzerinde 6 aylık enflasyon kadar oluyor.

Ocak 2023 döneminde memur ve memur emeklisi için toplu sözleşme zammı yüzde 8 olarak belirlenmişti. Temmuz 2023 dönemi için toplu sözleşme zammı yüzde 6 oldu. Yani yüzde 8'in üzerindeki 6 aylık enflasyon oranına yeni yüzde 6'lık toplu sözleşme zammı eklenerek Temmuz zammı belirlenecek. Bu rakamlara refah payı dahil değil.

EMEKLİ VE MEMUR 3 AYLIK ZAM ORANI KESİNLEŞTİ

Mart ayı enflasyon rakamları sonrası 3 aylık emekli ve memur zam oranı netleşti. Hesaplarımıza göre; 3 aylık SSK ve Bağ-Kur emekli zammı yüzde 12,52, enflasyon farkı hesabıyla da 3 aylık memur zammı 10,52 oldu.

    3 aylık enflasyon oranı: Yüzde 12,52
    3 aylık SSK ve Bağ-Kur emekli zammı: Yüzde 12,52
    Ocak 2023 memur toplu sözleşme zammı: Yüzde 8
    Temmuz 2023 memur toplu sözleşme zammı: Yüzde 6
    3 aylık memur ve memur emeklisi zammı: Yüzde 10,52

Açıklanacak Nisan, Mayıs ve Haziran ayır enflasyon rakamları sonrası bu zam oranları artacak. Yani bundan sonra enflasyon Temmuz ayına kadar sıfır çıksa bile bu zam oranları kesinleşmiş oldu.

OCAK 2023 DÖNEMİNDE GELİRLER REFAH PAYI İLE ARTTI

Bu yıl Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla Ocak döneminde maaşlara rekor düzeyde refah payı yansıtıldı. Normalde SSK ve Bağ-Kur emeklisi zam oranı Ocak döneminde yüzde 15,40 olurken bu rakam memur ve memur emeklisi için yüzde 16,48 oldu.

Başkan Erdoğan emekli ve memur zamlarının yüzde 30'a yükseltiğini açıkladı. Böylece SSK ve Bağ-Kur emekisi yüzde 14,6, memur ve memur emeklisi de yüzde 13,52 maaşlarına refah payı artışı aldı.

TEMMUZ DÖNEMİ İÇİN DE REFAH PAYI GÜNDEMDE

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı Temmuz döneminde yapılacak maaş artışları için çalışmalara şimdiden başladı. Emekli ve memurlar için refah payı artışı masada yer alırken, memurların Temmuz 2023 döneminde yüzde 6 düzeyinde düşük kalan toplu sözleşme zammının da iyileştirilmesi gündemde yer alıyor.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI YÜZDE 114 ARTTI

Ocak döneminde en düşük emekli maaşı 3500 TL'den 5500 TL'ye yükseltildi. 'Vatandaşlar enflasyona ezdirilmeyecek' politikası çerçevesinde bu rakam geçtiğimiz günlerde 7500 TL'ye yükseltildi. Kümülatif olarak zam oranı enflasyon rakamlarının çok üzerinde 2023 yılı için 114'ü aştı.

ASGARİ ÜCRETE ARA ZAM GELİYOR

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'e asgari ücret için talimatını verdi. Bakan Bilgin şimdiden Temmuz döneminde yapılacak zam için çalışmalarına başladı. Temmuz döneminde 6 aylık enflasyon rakamları belli olacak.

Normalde her yıl Aralık ayında toplanan işçi, işveren ve hükümetten oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun Haziran ayı içerisinde toplanması bekleniyor.

ASGARİ ÜCRET ÇİFTE REKOR İLE BELİRLENDİ

Temmuz 2022 döneminde de asgari ücret yaklaşık yüzde 30 artışla 4253 TL'den 5500 TL'ye yükseltilmişti. Ancak asgari ücret için asıl zam Ocak 2023 döneminde oldu.

Asgari ücret yüzde 54,7 oranında artışla net 8506 TL brüt ise 10008 TL olarak belirlenerek rekor kırdı. Dönemin kuru (1 dolar: 18,7 TL) ile hesaplandığında asgari ücret 455 dolar bandına çıkarak bir rekor da döviz bazlı kırdı.

METE DİRİCE

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.