10 ve 20 yıllını tamamlamış öğretmenlere uzman ve başöğretmenlik TBMM'de

10 ve 20 yıllını tamamlamış öğretmenlere uzman ve başöğretmenlik TBMM'de
10 yıllını tamamlamış bütün öğretmenlerimize uzman öğretmenlik, 20 yılını tamamlamış tüm öğretmenlerimizi başöğretmen verilmesi Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'a soruldu...

Uzman öğretmenlik ve başöğretmnelik sınavına ilişkin TMMM'ye soru önergesi verildi.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'NA 
Aşağıdaki sorularımın Anayasa'nın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 98. Maddeleri uyarınca T.C. Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya SELÇUK tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. Saygılarımla.29.01.2021 Av. Ayhan EREL /Aksaray Milletvekili 

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2005 yılında yayınlanan ve ilk sınavı 2006 yılında gerçekleştirilen yönetmeliğe göre öğretmenlik, adaylık döneminden sonra 'öğretmen', 'uzman öğretmen' ve 'başöğretmen' olmak üzere üç kariyer basamağına ayrıldı. Kariyer basamaklarında yükselmede kıdem, eğitim, etkinlikler ve sicil gibi kriterlerde alınan değerlendirmenin yanında sınav sonuçlarının da esas alınacağı yönetmelikle belirlendi. 100 tam puan üzerinden yapılan değerlendirmede, puanının yüzde 10'unu kıdem, yüzde 20'sini eğitim, yüzde 10'unu etkinlikler, yüzde 10'unu sicil ve yüzde 50'sini de sınav puanı şeklinde hesaplanacağı açıklandı. 

Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme Yönetmeliği'nin 13 Ağustos 2005 tarihli yönetmenlikle "Yönetmeliğin Sınav ve protokol başlıklı 13. Maddesi Öğretmenlik kariyer basamaklarında yükselme sınavı, yılda bir defa olmak üzere ÖSYM'ce yapılır' demektedir. Ancak bu madde geçen yıllar içerisinde uygulanmamıştır" 

Yönetmeliğin 7. madde başlığı altında anılan 'Bakanlık eğitim-öğretim hizmetleri sınıfındaki toplam serbest öğretmen kadro sayısı içinde uzman öğretmen oranı yüzde 20, başöğretmen oranı yüzde 10' ibaresindeki oranların çok altında kaldığı görülmektedir" 

Bu bağlamda; 

1-2006 yılında gerçekleştirilen sınavda kaç öğretmen başarılı olmuştur? 
2- Uzman öğretmenlik basamağına yükselmiş kaç öğretmenimiz var? Kaç öğretmen sınavı kazandığı halde değerlendirme kriterlerine göre yükselmesi yapılmamıştır? 
3- İlgili mevzuata göre her yıl bir defa yapılması gereken uzman öğretmenlik sınavı neden 2006 yılından bugüne kadar yapılmamıştır, bu sınavın açılmamasının gerekçesi nedir? 
4- İlgili yönetmelikte uzman öğretmen sayısı çalışan öğretmen sayısının %20'si, başöğretmen sayısı da %10'u hükmü bulunmasına rağmen uzman öğretmen ve başöğretmen sayısı günümüzde bu oranların çok altında kalmış mıdır? 
5-ilgili mevzuat hazırlanmak şartı ile; öğretmenlerimizin kıdem yılına göre, sınava tabi tutulmadan. 10 yıllını tamamlamış bütün öğretmenlerimizi uzman öğretmen,20 yılını tamamlamış tüm öğretmenlerimizi başöğretmen kadrosuna geçirmeyi düşünüyor musunuz? 

Kamubiz.com ÖZEL/ ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
2 Yorum