MEB'den yeni ek ders ücreti görüş yazısı

MEB'den yeni ek ders ücreti görüş yazısı
MEB'in, eğitim kurumlarında görev yapan yöneticilerden, alanı atölye ve laboratuvar olanların, yarıyıl ve yaz tatilinde işletmelerde meslek eğitimi uygulamalarında haftada kaç saate kadar ders görevi alabileceklerine ilişkin görüş yazısını yayımlıyoruz.

Eğitim kurumlarında görev yapan yöneticilerden, alanı atölye ve laboratuvar olanların, yarıyıl ve yaz tatilinde işletmelerde meslek eğitimi uygulamalarında haftada kaç saate kadar ders görevi alabilirler?

T.C.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Personel Genel Müdürlüğü
Sayı : E-28892082-869-54844604 Konu : Ek Ders Ücreti
08.08.2022

MANİSA VALİLİĞİNE (İl Millî Eğitim Müdürlüğü)
İlgi : a) 25.07.2022 tarihli ve E-88977574-869- 54025354 sayılı yazınız.
b) Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar.
c) 27.01.2022 tarihli ve E-28892082-869-42216732 sayılı yazımız.

İlinizde bulunan eğitim kurumlarında görev yapan yöneticilerden alanı atölye ve laboratuvar olanların, yarıyıl ve yaz tatilinde işletmelerde meslek eğitimi uygulamalarında haftada kaç saate kadar ders görevi alabileceklerine ilişkin ilgi (a) yazı ve ekleri incelenmiştir.
Bilindiği gibi ilgi (b) Kararın 15'inci maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında; “(1) İşletmelerde meslek eğitimi yapılan okul ve kurumlarda görevli yönetici ve öğretmenlerin öğrenci, çırak ve aday çırakların işyerindeki uygulamalı eğitimini izlemek, programa uygunluğunu ve sistemin iş yerindeki işlerliğini sağlamak, meslekî rehberlikte bulunmak üzere yaptıkları bu görevler ek ders görevi sayılır.
(2) Bu dersler, ders dağıtım çizelgelerinde “işletmelerde meslek eğitimi” adıyla gösterilir ve işletmelerin okul ve kuruma uzaklığı, öğrenci, çırak ve aday çırak sayısı gibi kıstaslar esas alınarak okul ve kurum müdürlüğünce hazırlanacak ve millî eğitim müdürlüğünce onaylanacak programlara göre haftada;
a) Meslekî eğitim merkezlerinde;
1) Büyükşehir belediyesi sınırları içindeki ilçelerde 24 saati,
2) Diğer il ve ilçelerde 18 saati, b) Diğer okul ve kurumlarda;
1) Büyükşehir belediyesi sınırları içindeki ilçelerde 20 saati,
2) Diğer il ve ilçelerde 16 saati,
geçmemek üzere okutabilecekleri azamî ek ders saatleri kapsamında verilir.” denilmiştir.
Aynı Kararın 8'inci maddesinde de, yöneticilere yarıyıl ve yaz tatillerinde haftada kaç saate kadar ek ders görevi verilebileceği belirlenmiştir.
Görüleceği üzere ilgi (b) Kararda; hangi eğitim faaliyetlerinde görev alanların buna bağlı olarak haftada kaç saat ek ders ücretinden yararlandırılacakları eğitimin tür ve özelliğine göre ayrı ayrı belirlenmiştir. Bu bağlamda işletmelerde meslek eğitiminde görevlendirilen yönetici ve öğretmenlerin bu görevleri karşılığında haftada yararlanabilecekleri azami ek ders görevi sayısı da, anılan Kararın 15'inci maddesinde belirlenmiştir. Bu belirlemede, faaliyetin ders yılı içinde veya yarıyıl ve yaz tatilinde yapılması yönüyle herhangi bir kısıtlama da getirilmemiştir.
Bu çerçevede, öğretmenlik alanları atölye ve laboratuvar öğretmenleri kapsamında olan yöneticilerden yarıyıl ve yaz tatilinde işletmelerde meslek eğitimi uygulamalarında koordinatör olarak görevlendirilenlere, o hafta tüm eğitim etkinliklerinde aldıkları toplam ders görevi dikkate alınmak ve ilgi
(b) Kararin 8'inci maddesinde belirtilen sinirin da asilmamasi sartiyla, anilan Kararin 15'inci maddesinde belirlenen sinirlilikta ek ders görevi verilmesinin mümkün bulundugu degerlendirilmektedir.
Öte yandan yalnizca yaz tatillerinde olmak üzere, ilgili mevzuatina göre meslek egitimi ve stajlarini kendi okullarinda yapan ögrencilerin egitiminde görevli yönetici ve ögretmenlere, 25 Agustos 2021 tarihli ve 31579 sayili Resmî Gazete'de yayimlanan Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarina Yönelik Mali ve Sosyal Haklara Iliskin 2022 ve 2023 Yillarini Kapsayan 6. Dönem Toplu Sözlesmenin "Egitim, Ögretim ve Bilim Hizmet Koluna Iliskin Toplu Sözlesme" bölümünün 32'nci maddesi uyarinca ek ders görevi verilebilecektir. Bu konumda olan yöneticilerin, ders niteliginde yönetim görevi karsiligi yararlandirildiklari ek ders ücretinden bagimsiz olarak haftada kaç saate kadar görev alabilecekleri hakkinda gerekli açiklama da bir örnegi daha önce Valiliginize gönderilen ilgi (c) yazinin 12'nci maddesinde yapilmistir. Ayrica bu kapsamda verilecek ek ders görevinin, yaz tatillerinde meslek egitimi ve stajlarini kendi okullarinda yapan ögrencilerin egitimi ile sinirli oldugunun, isletmelerde görülen meslek egitiminin bu kapsamda degerlendirilemeyeceginin hatirlatilmasinda da yarar görülmektedir.
Bilgilerini rica ederim.

Ahmet AYTAÇ
Bakan a.
Daire Baskani

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.