Öğretmenlere ek gösterge, eğitim, öğretim tazminatı ve makam tazminatı ödenmesi hakkında kanun teklifi

Öğretmenlere ek gösterge, eğitim, öğretim tazminatı ve makam tazminatı ödenmesi hakkında kanun teklifi
657 Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi Meclise sunuldu. Teklif ile, öğretmenlerin ek gösterge rakamlarının ve eğitim, öğretim tazminatı oranlarının artırılması ve öğretmenlere makam tazminatı ödenmesi amaçlanmaktadır.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MESLİSİ BAŞKANLIĞINA 

Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına (Öğretmenlerin Ek Gösterge ve Tazminatlarının artırılması ve Makam Tazminatı Verilmesine ilişkin) Kanun Teklifi ve gerekçesi ilişikte sunulmuştur. 
Gereğini arz ederim Yıldırım KAYA, Serkan TOPAL, Suat ÖZCAN, Ali KEVEN, Burcu KÖKSAL, Mustafa ADIGÜZEL

GENEL GEREKÇE 

Örgün eğitim kapsamındaki remi okullarımızda 15.194.574 öğrenci, 950.090 öğretmen bulunmaktadır. Çocuklarımızın eğitimi için özveri ile çalışan öğretmenlerimiz ekonomik açıdan zor günler geçirmektedir. Aynı zamanda emekliliklerinde de ekonomik koşulları gittikçe ağırlaşmaktadır. Öğretmenlerimiz bir yandan çocuklarımıza iyi bir gelecek hazırlamaya çalışırken diğer yandan kendi ailesi ve çocuklarının geçimlerini sağlamak için hayat mücadelesi vermektedirler. Bu durum ülkemizin geleceği açısından önemli bir meslek olan öğretmenlik mesleğine talebin ve toplum içinde de hak ettiği itibarın azalmasına neden olmaktadır. Türkiye, imzaladığı söz konusu 'ILO-UNESCO Ortak Belgesinde kabul edilen tavsiye kararı ile uluslararası konferanslarda kabul edilen ilkeler doğrultusunda 14.06.1973 tarih ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'yla öğretmenliğin özel bir uzmanlık mesleği olduğunu önceden yasallaştırmıştır. Bu Kanunun 43 üncü maddesinde öğretmenlik, "...Devletin eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir uzmanlık mesleği..." olarak tanımlanmıştır. Bu mesleği icra eden öğretmenlerimizin ekonomik olarak rahatlaması, geleceğimiz olan çocuklarımızın daha nitelikli eğitim almasına katkı sunacaktır. 

Öğretmenlerimizin mali sorunlarının kısmen de olsa giderilebilmesi ve öğretmenlik mesleğinin daha cazip hale getirilmesi için mali durumlarının hem çalışırken hem de emekliliklerinde iyileştirilmesi toplumsal sorumluluğumuzun bir gereğidir.  Yukarıda ifade edilen yaklaşım doğrultusunda Kanun Teklifimizle; 

- Aşil yararı emekli aylıklarındaki artışla görülecek şekilde ek göstergelerinin artırılması, - Birinci dereceye gelmiş öğretmenlerimize makam tazminatı ödenmesi, - Öğretmenlerimiz eğitim öğretim tazminatlarının arttırılması, suretiyle mali durumlarının iyileştirilerek amaçlanmaktadır. 

MADDE GEREKÇELERİ 

MADDE 1- Madde ile eğitim ve öğretim hizmetlerinde görev yapan öğretmenlerimizin 
derecelerine göre ek göstergeleri arttırılmaktadır. 
MADDE 2- Birinci dereceye gelmiş öğretmenlerimize 2.000 gösterge üzerinden makam 
tazminatı ödemesi getirilmektedir. 
MADDE 3- Madde ile eğitim ve öğretim hizmetlerinde görev yapan öğretmenlerimizin 657 
Sayılı Kanundaki eğitim öğretim tazminatı oranlarında artış sağlanmaktadır. 
MADDE 4- Yürürlük maddesidir. 
MADDE 5- Yürütme maddesidir. 

657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ 
MADDE 1- 14.07.1965 tarih ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanuna ekli hizmet sınıfları itibariyle unvana veya aylık alınan derecelere göre ek göstergeleri gösteren I SAYILI CETVELİN "IV- EĞİTİM VE ÖĞRETİM HİZMETLERİ - b) Öğretmen ve diğer personel alt başlığının karşısında derecelerine göre yer alan ek göstergeler aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. 

"IV EĞİTİM VE ÖĞRETİM HİZMETLER 


b) Öğretmen ve diğer personel 

Derece     Uygulanacak ek gösterge 
1-         3600
2-         3000
3-         2200
4-         1600
5-         1300
6-         1150
7-         950
8-         850

MADDE 2- 657 sayılı Kanuna ekli IV SAYILI MAKAM TAZMİNATI CETVELİ'nin 8/b sırasının sonuna “ile aynı cetvelin B- EĞİTİM, ÖĞRETİM TAZMİNATI başlığı altında yer alan öğretmen ünvanlı kadrolarda bulunanlar" ibaresi eklenmiştir. 
MADDE 3-657 sayılı Kanunun "Zam ve Tazminatlar" başlıklı 152 nci maddesinin II/B EĞİTİM, ÖĞRETİM TAZMİNATI başlığının birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. 
"Eğitim e Öğretim Hizmetleri Sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadrolarda fiilen öğretmenlik yapanlara; (Öğretmen unvanlı kadrolarda bulunanlardan okul müdürü ve okul müdür yardımcısı, yönetici ve eğitim uzmanı olarak görevlendirilenler ile cezaevi okullarında çalışan öğretmenler dahil olmak üzere) 
a) 1-2 nci derecelerden aylık alanlar için % 130'una, b) 3 ve 4 üncü derecelerden aylık alanlar için % 125'ine, c) Diğer derecelerden aylık alanlar için % 115'ine," 
MADDE 4- Bu Kanun yayımını tarihinde yürürlüğe girer. 
MADDE 5- Bu Kanunu Cumhurbaşkanı yürütür. 

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum