YÖK Başkanı Yekta Saraç'ın yerine kim atanacak?

YÖK Başkanı Yekta Saraç'ın yerine kim atanacak?
Üç dönem YÖK Başkanlığı yapan Yekta Saraç görevine veda ediyor. Kararın YÖK Başkanı'na iletildiği ve Yekta Saraç'ın hafta içinde çalışma arkadaşlarına veda ettiği öğrenildi.

Kulislerde konuşulanlara göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, YÖK Başkanlığına yurt dışı doktorası bulunan bir ismi atamayı düşünüyor. Kulislerde, Saraçın yerine atanması muhtemel isimler konuşulsa da YÖK Başkanlığına kimin getirileceğine ilişkin henüz resmi bir adım bulunmuyor.

YEKTA SARAÇ KİMDİR?
Yekta Saraç 21 Mart 1963 tarihinde İstanbulda doğmuştur. Aslen Tokat´ın Erbaa kazasının Tanoba köyündendir.

Babası Hadis Alimi Muhammed Emin Saraçdır. Fatih Saraçın kardeşidir.

Lisans eğitimini 1981-1985 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde tamamladı.

1985te İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı, Eski Türk Edebiyatı Anabilim Dalında araştırma görevlisi oldu.

Aynı üniversitede 1987-1991 yılları arasında dosonra, 1992de yardımcı doçent, 1994te doçent unvanını kazanan Prof. Dr. Saraç, 2000 yılında profesör oldu.
2005-2006 yıllarında KKTC Doğu Akdeniz Üniversitesinde görev yapan Prof. Dr. Yekta Saraç, 19 Ekim 2005te Bakanlar Kurulu kontenjanından YÖK üyeliğine seçilerek dönemin cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından bu seçim onaylanınca YÖK Genel Kurul üyesi oldu.

19 Ekim 2010da YÖK üyeliğine ikinci defa seçilince bu seçimi cumhurbaşkanı Abdullah Gül onaylamış 13 Mart 2008den itibaren YÖK Yürütme Kurulu üyesi ve 21 Ocak 2010dan itibaren de YÖK Başkan Vekilliği görevini yürütmektedir. Ekim 2013te 3. defa YÖK üyeliğine Bakanlar Kurulu kontenjanından seçilmiştir.

Uzmanlık alanları eski Türk edebiyatı, metin şerhi, ve belagat-retorik olan Yekta Saraçın basılı 8 kitabı ve pek çok dergide yer alan makaleleri bulunmaktadır.

YÖK Başkan olan Prof. Dr. Gökhan Çetinkaya 6 Kasım 2014 tarihinde, Başbakan Ahmet Davutoğlunun yükseköğretim ve akademi dünyası ile ilişkilerinde yardımcı olmak için Başbakanlık Başmüşavirliğine atanınca; yeni bir başkan seçilinceye kadar Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, Yüksek öğretim Kurulu Başkanlığına vekalet etti.

11 Kasım 2014 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından (YÖK) Yüksek öğretim Kurulu Başkanlığına atanmıştır.

SÜPERHABER

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.