Çıraklık ve Staj Sürelerinin Sigorta Başlangıcı Sayılması Hakkında 2 Önerge TBMM'de (2020 Haziran)

Çıraklık ve Staj Sürelerinin Sigorta Başlangıcı Sayılması Hakkında 2 Önerge TBMM'de (2020 Haziran)
Meslek lisesi ve çıraklık okullarından mezun olanlar staj yaptığı yıllar için yatırılmayan prim borçlarını yatırıp yaşlılık sigorta başlangıcının staja başladığı gün olarak belirlenmesini beklemektedirler. Çıraklık ve staj sürelerinin başlangıç tarihlerinin sigorta başlangıç tarihi sayılma için TBMM’ye 2 yeni soru önergesi verildi.

Meslek lisesi ve çıraklık okullarındaki staj döneminin emekliliğe esas alınması önerisine ilişkin önerge:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'NA 

Aşağıdaki sorularımın Anayasa'nın 98 ve TBMM İçtüzüğünün 96. Ve 99. Maddeleri uyarınca T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sn. Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim. Saygılarımla. 04.06.2020 Ömer Fethi Gürer /Niğde Milletvekili 

Meslek lisesi ve çıraklık okullarından mezun olanlar staj yaptığı yıllar için yatırılmayan prim borçlarını yatırıp yaşlılık sigorta başlangıcının staja başladığı gün olarak belirlenmesini beklemektedirler. 

1. Yargıtay'ın 6 Nisan 2016 tarih, 2016/481 sayılı kararı (Esas no:2014/10-454) ile Almanya'daki gurbetçilere mesleki eğitim döneminde yatırılan primlerinin sigortalılık başlangıcı olarak kabul edilmesini sağlanmıştır. Tüm çırak ve meslek lisesinde staj yapanların yaşlılık sigortasına borçlanarak staj dönemlerinin eklenmesi ve emekliliğe esas olarak staj başlangıcının sayılması için bir çalışma yapılacak mıdır?

Çıraklık sözleşmelerine ve çırak ve stajyerlerin işe başladıkları günün yaşlılık sigortası başlangıcı sayılması önerisine ilişkin önerge:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'NA 

Aşağıdaki sorularımın Anayasa'nın 98 ve TBMM İçtüzüğünün 96. Ve 99. Maddeleri uyarınca T.C. Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Sn. Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim. Saygılarımla. 02.06.2020 Ömer Fethi Gürer /Niğde Milletvekili 

1- Çıraklık Sözleşmelerinde Esnaf ve Sanatkâr Odalarının onayı olmak zorundaydı. Çıraklık Sözleşmelerinin adı değişerek ‘İşletmelerde Meslek Eğitimi ve Staj Sözleşmesi' olmuştur. İşletmelerde Meslek Eğitimi ve Staj Sözleşmesinden odaların onayı neden kaldırılmıştır?

2- İşletmelerde yer alan çırak öğrenci sayısının azalmasına yönelik, bakanlığınız tarafından nasıl bir politika izlenecektir? Çırak öğrencilik için hangi iyileştirmeler düşünülmüştür?

3- Çırak ve stajyerlerin yaşlılık sigortası başlangıcının ilk tarihinin staj tarihi olması sağlanacak mıdır? 

Kamubiz.com ÖZEL/ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum