A Haber'den memurların toplu sözleşmesinde son kulis bilgileri

A Haber'den memurların toplu sözleşmesinde son kulis bilgileri
Memur ve memur emeklisinin 2024-2025 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmeleri için tarih verildi.

6 aylık dilimlerde uygulanacak yeni toplu sözleşme zammı belli olacak. 120 maddelik teklif listesiyle masaya oturacak olan Memur, Sen'in taleplerinin ipuçları ise gelmeye başladı. Peki, toplu sözleşme kimleri kapsayacak? İşte, detaylar....

120 TEKLİF MASADA

Görüşmelere sayılı günler kala çalışmalarını hızlandıran Memur-Sen, sözleşme tekliflerini ve izlenecek yol haritasını belirlemek üzere dün Genişletilmiş Başkanlar Kurulu'nu topladı.

Toplantıda, 74'ü yeni, 29'u korunması gereken, 17'si ise geçen toplu sözleşme döneminde çözüme kavuşturulmayan olmak üzere toplam 120 teklif üzerinde mutabık kalındı.

KİRA YARDIMI

Bu 120 maddelik teklifini 24 Temmuz'da kamuoyuyla paylaşacak Memur-Sen, aynı gün teklif dosyasını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na sunacak.

Teklifin en önemli bölümünü maaş artışları oluştururken, memurlara kira yardımı da önemli bir gündem maddesini oluşturacak. Bu konu, AK Parti'nin de gündeminde bulunuyor.

Büyükşehirlerde memurlara il ve ilçe bazında kira kartısı verilmesi planlanıyor.

Destekten kamuda çalışan kadrolu, sözleşmeli memur ve kamu işçilerinin faydalanması bekleniyor.

Konuyla ilgili çalışma kapsamında ortalama kiralar ve yaşanılan bölgedeki diğer fiyatlar değerlendirilerek geçinme endeksi oluşturulacak.

İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere kira tutarları değerlendirilerek harcamaları düşürecek, yaşamı kolaylaştıracak tutarlar belirlenecek.

470 BİN KİŞİYE EK GÖSTERGE

Toplu sözleşme masasına gelecek taleplerden birini de 3600 ek gösterge düzenlemesi oluşturacak.

Memur-Sen, 1'inci dereceye gelen tüm kamu görevlilerinin 3600 ek göstergeden yararlanmasının yolunu açacak düzenlemenin hızla Meclis'e sevk edilmesi yönündeki talebini Kamu İşveren Heyeti'ne iletecek.

Düzenlemenin Meclis açılır açılmaz hayata geçirilmesinin beklendiği dile getirilecek.

3600 ek gösterge düzenlemesi 15 Ocak'ta yürürlüğe girmişti.

Bu yasanın dışında kalan memur, şef, tekniker, veri hazırlama kontrol işletmeni ve diğer birinci dereceye gelen bütün kamu görevlileri hazırlığı yapılan yeni düzenlemeyle 3600 ek göstergeden yararlanabilecek.

Düzenleme ilk etapta yaklaşık 470 bin memuru ilgilendiriyor. Bu düzenleme memurların hem emekli ikramiyelerini hem de emekli aylıklarını artıracak.

EMEKLİYE EK ZAM

Instagram sayfamızı takip etmek için tıklayınız

Memur-Sen ayrıca memur emeklilerine ek zam talebini masaya taşıyacak. Temmuz'da 17.55 çıkan zam oranına memurlar için 8 bin 77 lira seyyanen artış, memur emeklileri için ise 7.45 puan eklenmişti.

Memur emeklilerinin zam oranlarının daha da yükseltilmesi beklentilerine dikkat çeken Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, "Bu kapsamda emeklilerin aylıklarını artıracak teklifleri de sözleşme masasına taşıyacağız" ifadesini kullandı.

SOSYAL HAKLAR DEĞİŞİYOR

    WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ

Tekliflerini sahadan gelen talepleri dikkate alarak ve bilimsel verileri göz önünde bulundurarak hazırladıklarını, Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısıyla da teklif dosyasının şekillendiğini belirten Tonbul, diğer talepleri hakkında da şunları söyledi:

"Tekliflerimizin ana omurgasını 2024-2025 yıllarındaki maaş ve aylık artışları oluşturuyor. Maaş artış oranlarının yanında memurlara kira yardımının verilmesi, önemsediğimiz tekliflerimiz arasında. Kamu çalışanlarının aileleriyle huzur ve refah içerisinde yaşaması için bu teklifte ısrarcıyız.

Bununla birlikte 1. dereceye yükselen tüm memurlara 3600 ek gösterge verilmesi ve Sayın Cumhurbaşkanı'mızın dile getirdiği en düşük memur maaşının, en düşük kamu işçisinin ücretinden düşük olmaması gibi konuları masaya taşıyacağız. Görüşmelerde, maaş artışı kadar sosyal haklarda da ısrarcı olacağız. Bu doğrultuda kapsayıcı bir içeriğe sahip teklif dosyamızda mühendisler, müdürler, şefler, genel idari hizmetler sınıfı ve diğer teknik personel başta olmak üzere tüm grupların taleplerine yer verdik."

TEMMUZ ZAMMI NETLEŞTİ

Memurların hesaplarına yüzde 17.55 artış için 14 günlük maaş farkı ve 8 bin 77 lira tutarındaki seyyanen ödeme yatırılacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
9 Yorum