Asgari ücrete Temmuz zammında ilk rakam ortaya çıktı

Asgari ücrete Temmuz zammında ilk rakam ortaya çıktı
2022 yılı için 4 bin 253 lira olarak belirlen asgari ücretin enflasyon karşısında erimesinin ardından AK Parti ikinci zam hazırlığına girdi. İşte asgari ücretliyi sevindirecek ikinci zam formülü...

Asgari ücret Aralık 2020'de bir önceki yıla oranla yüzde 50 artışla 4 bin 253 lira olarak belirlenmişti. Asgari ücretin daha Şubat ayında enflasyonun altında kalmasıyla birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere AKP'li birçok isimden ikinci zam açıklamaları peş peşe geldi. Son olarak MYK Toplantısı sonrası gazetecilerin 'Asgari ücrete ara zam yapılacak mı' soruna AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Vatandaşımızın ezilmemesi için stratejiler üretiyoruz." şeklinde açıklama geldi.

ASGARİ ÜCRETE ENFLASYON FARKI FORMÜLÜ
Yapılan açıklamalar sonrasında her yıl Aralık ayında yapılan Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantıları sonrası belirlenen asgari ücret için bu yıl emekli ve memurlara yapılan Temmuz ayı zammı ile beraber ara zam yapılması gündeme geldi.

Gündemde yer alan en önemli asgari ücrete ek zam formüllerinden bir tanesi 'Enflasyon farkı' formülü. Net asgari ücret için 'Olağanüstü' durumlarda kullanılmak üzere tıpkı emekli ve memurlara yapılan zam gibi 6 aylık enflasyon kadar zam verilmesi gündemde.

4 AYLIK ENFLASYON YÜZDE 31,71 OLDU
Türkiye İstatistik Kurumu Nisan ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre 4 aylık enflasyon oranı yüzde 31,71 olarak dikkat çekti. Bu rakamla beraber emekli zammı için şimdiden yüzde 31,71 zam oranı kesinleşmiş oldu.

Yani bundan sonraki 2 ayda enflasyon sıfır çıksa bile SSK ve Bağ-Kur emeklileri bu rakamı maaşlarına yansımış bir şekilde görecek.

6 AYLIK ENFLASYON BEKLENTİSİ NE OLDU?
Merkez Bankası Mayıs ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ni yayımladı. Buna göre Mayıs enflasyon beklentisi yüzde 3,97 olurken, Haziran ayı enflasyon beklentisi ise yüzde 2,97 oldu. Bununla beraber 6 aylık TÜFE endeksi beklentisi 968,65'e yükselirken, bu rakamların gerçekleşmesi durumunda ise Temmuz zammı için belirleyici olacak 6 aylık enflasyon oranı da yüzde 41 olacak.

ASGARİ ÜCRET TEMMUZ ZAMMI NE KADAR OLACAK?
Asgari ücrete bir yılda birden fazla zam gelebilmesi için yasa çıkarılması ve enflasyon farkı formülü uygulanması durumunda, mevcut durumda net olarak 4.253,40 TL olarak uygulanan asgari ücret yüzde 41 zamlanmış olacak.

Bu durumda asgari ücret Temmuz zammı ile birlikte 5.997,30 TL'ye yükselecek.

Ancak Temmuz ayında ikinci zam yapılırsa; Aralık ayındaki Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısında 2022 yılının ikinci yarısındaki enflasyon dikkate alınacak.
miligazete

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum