Bakan Bilgin'in, memur ve işçi maşları açıklaması komik bir şaka!

Bakan Bilgin'in, memur ve işçi maşları açıklaması komik bir şaka!
Çalışma bakanı Vedat Bilginden; Memurlar “Aile yardımı alıyorlar” işçi maaşları ile aralarında bir fark oluşmayacak şeklinde seçim öncesi komik bir ŞAKA!

Sağlık Liyakat-Sen Genel Başkanı Mehmet DEMİREL yaptığı açıklamasında; Israrla yazı dizisi haline getirdiğimiz sağlık bakanlığında taşerondan daimi işçi kadrosunda çalışan en alt düzeyde maaş alan işçilerin zam olmadan aldıkları mevcut maaşları tediye ikramiye yemek ve yol paraları dahil olmak üzere aylık 13.000 lira civarındadır. Yine Sağlık Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatında çalışan 657 sayılı devlet memurları maaş ve ek ödeme dahil aldıkları maaş miktarı 12.000 lira civarındadır. Mevcut hali ile en alt düzeyde maaş alan işçi ile en alt düzeyde maaş alan memur maaşı arasındaki bir uçurum yok yani aşağı yukarı maaşları aynı seviyededir. Teknik atölyede çalışan daimi işçi meslek lisesi mezunu ise bonservisle çalışan daimi işçiden aylık 1.500 lira teknik hizmet farkı alıyor. Onun tediye ikramiye yemek yol dahil aylık eline geçen net maaş miktarı 14.500 lira ediyor. Şayet meslek yüksekokulu mezunu ise teknik hizmet farkı 2000 lira alıyor. Meslek lisesi mezunu işçiden aylık 500lira fazla alıyor. MYO mezunu işçinin net maaşı 15.000 lira civarında olmaktadır.

WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ

Oysa bu tür programlarda işçi ve memur sendikalarında çalışmış mevzuata hâkim sendika uzmanları olsa o programda bakana o fırsatı vermezdi. Bunu nereden biliyoruz. Yine çalışma bakanı TRT haber programında, 1.dereceye gelen lisans mezunu olan tüm memurların 3600 ek göstergeden faydalanacağını üstüne basa basa söyledi. Sendika Uzmanı Sayın Tarkan Zengin Sayın bakanım bu dediğinize Genel İdare Çalışanları da dahil mi? deyince bakan evet onlarda dahil dedi. Tarkan Zengin beyin yüz ifadelerinden sayın bakana inanmadığı belli idi. Bizler; Sağlık Liyakat Sendikası olarak, sayın çalışma bakanına hodri meydan diyoruz. G.İ.H sınıfı çalışanlarından lisans mezunu 1. dereceye gelen ve 3600 ek göstergeden faydalanan bir tane memur göster dedik. Bu ısrarımızı sosyal medya üzerinden sürdürünce, bakanlıkta çalışan bir  bürokrat sayın bakanımız bürokratlarca yanlış bilgilendirildiğinden dolayı 1 . dereye gelen G.İ.H. çalışanlarıda 3600 ek göstergeden faydalanacak dedi. Fakkat sayın bakandan yapmış olduğu yanlış bilgilendirmeden dolayı özür dilerim şekinde bir açıklama dahi duymadık.

Sağlık Bakanlığında, taşerondan daimi işçi kadrosuna geçen işçiler, bakanlık merkez ve taşra teşkilatlarında temizlikçi, santral, sekreterlik ve teknik atölyede çalışıyorlar. Yani 657 sayılı devlet memurları kanununa tabi memur ne iş yapıyorsa daimi işçilerde aynı işi yapıyorlar. Yani araziye çıkmıyorlar maden kazmıyorlar. Sayın bakan bir ulusal yayın yapan TV kanala konuk oldu. Tabi orada moderatör ve gazetecilerin sorularına cevaplar veriyordu. Bir gazeteci güncel işçi maaşları hakkında soru sordu sayın bakan  en düşük işçi taban aylığına hükümetin 12.000 lira taban aylık  ve maaşlarına  iyileştirme olarak %40 zam önerdiklerini, işçi sendikaları konfederasyonu temsilcileri taban aylığın 12.500 lira ve iyileştirme zammı olarak %45 zamda ısrarcı olduklarını fakat 1 Mayıs’a kadar bir uzlaşmanın olacağını ifade etti. Zaten aşağı yukarı bir uzlaşma zemini sağlanmış. Tamda dananın kuyruğunun koptuğu an geldi. Peki en düşük işçi maaşı ile en düşük memur maaşı işe yeni başlayan 15. derecenin 1. Kademesinde maaş alan memur maaşı arasındaki fark sorulunca Sayın Bakan elma ila armut mukayese edilmez mantığı ile işin içinden sıyrılmaya çalıştı. Ayrıca memurların aile yardımı var memurlarda mağdur olmayacaklar şeklinde akla ziyan açıklamada bulundu. Soruyu soran gazetecilerin işçi ve memur mevzuatına hâkim olmadıkları için işi laf kalabalığına getirerek uzman doktorun 48.000 lira maaş aldığını söyleyerek işi geçiştirdi.

Anlaşılan düz daimi işçinin eline geçecek net maaşları taban aylık, tediye, ikramiye, yemek ve yol parası dahil olmak üzere 22.500 lira meslek lisesi mezunu ise  ile  2.400 lira, MYO mezunu işçinin tekinik hizmet farkı ile net maaşı  24.500 lira olacaktır. Bunlar aynı 657 sayılı memurun yaptığı işin aynısını yapmaktadır. Yani madende falan çalışmıyor. Peki, Temmuz ayında en düşük memur maaşı enflasyon ve iyileştirme zammı ile birlikte ne alacak %15 enflasyon farkı ve %15 iyileştirme zammı ile birlikte %30 farkla zamlı en düşük memur temmuz maaşı 15.600 lira arasında olacaktır. Böylelikle en düşük memur maaşı ile en düşük işçi maaşı arasındaki fark 1000 liradan 6.900 liraya çıkmış olacak sayın bakanım.

Tarım bakanlığında çalışan işçilerin taban aylıkları zamsız hali ile 14.000 lira işçi maaşlarına gelecek zam %40 iyileştirme zammı tediye ikramiye dâhil 25.734 lira net maaş  almış olacaktır.

Şimdi gelelim TPAO da çalışan ofis işçi maaşı 18.000 lira, işçi araziye giderse ofiste aldığı maaşın iki katına tekabül eder ki  yani 36.000 lira  net maaş almış oluyor. Araziye çıkan işçi 42 gün cumartesi Pazar dini ve milli bayram izni olmaksızın sabah 6.30' dan akşam 18.30 kadar çalışır bu işçilerin aldıkları maaşlar anasının ak sütü kadar helaldir.

Sayın bakanım;  TPAO da çalışan ofis işçi maaşı %40 zamla birlikte net maaş tediye ve ikramiye  dahil  32.680 lira eder. Bu işçi ağır şartlarda arazide çalıştığı takdirde  yeni zamla birlikte net eline geçen maaş 65.360 lira eder. Sizin ulusal yayın yapan TV'deki  konuşmanızda örnek verdiğiniz uzman doktorun temmuz ayında alacağı %30luk zamlı maaşı ile birlikte alacağı 62.400 lira olacaktır. Sayın bakanım, tavandan maaş alan işçi ile uzman doktorun alacağı zamlı temmuz  maaşını  ifade ettim.  Bilmem anlata bildim mi?

Sahi bakanım memurun aile yardımı ödeneği ne kadardı ?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.