'Hedef enflasyona göre zam, memur ve işçileri mağdur edecek!'

'Hedef enflasyona göre zam, memur ve işçileri mağdur edecek!'
KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Güven, memur ve işçilere hedef enflasyona göre zam verilmesine tepki göserdi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in memur ve işçilere zam düzenlemesinin hedef enflasyona göre yapılacağını açıklamasına tepkiler devam ediyor.

Türkiye Cumhuriyeti Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in gazetecilerin sorularını yanıtladığı basın toplantısında bundan sonra ücret düzenlemelerinin hedef enflasyona göre yapılacağını ama çalışanların enflasyona ezdirilmeyeceğini ifade etmişti. Bakan Şimşek’in bu açıklamalarına kamuda çalışan memur ve işçilerin örgütlü olduğu sendikalar ve emeklilerden tepki geldi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Güven, düzenleme ile emekçinin daha da yoksullaşacağını söylerken, Birlik Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Birlik Sağlık-Sen) Genel Başkanı Ahmet Doğruyol ise kabul edilebilir bir uygulama olmadığını belirtti. DİSK Emekli-Sen Merkez Disiplin Kurulu Başkanı Hüseyin Özkaynak ise uygulamanın hayatın gerçekleriyle uyuşmayacağını ifade etti. 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Güven, “Zamları öngörülen enflasyona göre belirleme meselesi daha önce de denendi. Ama işçi ve memurlar bundan mağdur oldular. Bu dönem enflasyonun yüksek olması nedeniyle tekrar bu uygulamaya geçmek istiyorlar. Mehmet Şimşek geldikten sonra bunu bekliyorduk” diye söyledi.

‘EMEKÇEKÇİNİN DAHA DA YOKSULLAŞMASINA NEDEN OLUR’

Güven, “Önümüzdeki süreçte muhtemelen yerel seçimlerden sonrasında öngörülen enflasyona göre zam yapma meselesi dayatılacak. Tahmini enflasyon tutmadığı ve zaten gerçekçi hesaplanmadığı için mağduriyet devam edecek. Bunun tahmini enflasyona göre yapılması ileri ki dönemde emekçinin daha da yoksullaşmasına neden olacaktır. Kendilerince piyasa istikrarı sağlamak için bunu yapıyorlar” diye belirtti. 

‘EMEKÇİLER BUNU KABUL EDECEK Mİ?’

“Önceki dönem döviz krizi yüzünden emekçiler alım gücünü yitirdi. Şimdi ise tahmine göre zam yapılarak alım gücün baskılanmaya çalışıyor” diyerek sözlerine devam eden Mustafa Güven, “Türkiye ekonomisinde işçi ve emekçiler açısından gerçeği yansıtmayacak bir durum. Bunu uygulamak isterler ama önemli olan işçiler, emekçiler bunu kabul edecek mi? Daha öncesinde bunu uyguladılar. İki dönem toplu iş sözleşmelerinde bu oldu ama o dönem enflasyon daha düşüktü. Düşük olmasına rağmen işçi, emekçi zarara uğradı ve tepkiden kaynaklı vazgeçildi. Tahmini enflasyona göre zam yapmak gerçekçi olmayacak. Bu hedef tutturulamadığında işçi ve emekçiler buna tepki gösterecek ve gerçek enflasyon farkı üzerinden bir mücadele olacaktır” diye konuştu.

dokuzeylul

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
3 Yorum