İtfaiyecilere 9 maddelik talep Meclis gündeminde

İtfaiyecilere 9 maddelik talep Meclis gündeminde
İtfaiyecilerin özlük hakları (meslek hastalığı sayılması, 3600 ek gösterge, kadro, teknik hizmetler sınıfı, yıpranma payı, meslek kanunu) TBMM gündeminde

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

Aşağıdaki sorularımın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Sayın Murat KURUM tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim. Kadim Durmaz /Tokat Milletvekili

İtfaiye teşkilatının görevi yangınların söndürülme faaliyetlerinin yanında canlıların hayatının tehlikeye girmesini engellemek, milli zararların en az seviyede kalmasını sağlamak, orman yangım, depremi sel gibi doğal afetlerde arama- kurtarma çalışmalarında bulunmaktır. 

Belediyelere bağlı olarak çalışan itfaiye personeli yaşamlarım tehlikeye sokarak gece gündüz demeden zor şartlarda çalışmakta. Yangın Söndürme ve İtfaiye Hizmetleri" işlerinde çalışanlar "En Tehlikeli Meslekler" arasında yer almaktadır. Buna rağmen itfaiyeciler yıpranma almamakla birlikte, itfaiyecilerin hastalıkları meslek hastalığı kapsamında değerlendirilmemektedir. 

Anayasanın eşitlik. Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) "iş ve meslek çeşitleri bakımından kişiye ayrımcılık yapılmaması" ve "sosyal güvenlik haklarındaki eşit uygulama ve ayrımcılık yapılmaması" ilkeleri doğrultusunda; yangınlarda, sellerde ve afetlerde en büyük sorumluluğu yüklenen ve en riskli mesleklerden olan itfaiye personelinin meslek kanununa kavuşarak özlük haklarının düzenlenmesi gerekmektedir.

Bu doğrultuda;

WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ

1- 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda ayrı meslek statüsünde kabul edilmeyen itfaiyecilerin özlük haklarını, görev tanımını, çalışma şartlarını güvenceye alacak bir meslek kanunu düzenlemesi yapılacak mıdır?

2- Sözleşmeli olarak çalışan itfaiyecilerin kadro haklarını alması için bir düzenlemeniz bulunmakta mıdır?

3- En tehlikeli meslekler sınıfında yer alan itfaiyecilere yıpranma payı hakkı verilmesi hususunda bir çalışmanız bulunmakta mıdır?

4- Doğal afetlerde ve başta orman yangını olmak üzere her türlü yangında hayatını tehlikeye atarak çalışan itfaiye personelinin mesleğini icra ederken karşılaştıkları riskler göz önünde bulundurularak itfaiyecilerin meslek hastalıkları düzenlemesine alınmasına yönelik bir çalışmanız bulunmakta mıdır?

5- Afet ve Acil Durum Hizmetleri Sınıfı, İtfaiye Hizmetleri Sınıfı gibi yeni bir sınıf oluşturarak itfaiye unvanlı tüm personeli teknik hizmetler sınıfına geçirmeye yönelik bir çalışmanı bulunmakta mıdır?

6- İtfaiye emekçilerinin meslek faaliyetlerinde şehitlik ve gazilik hakkını düzenlenmeyi düşünüyor musunuz?

7- Zor şartlarda çalışarak önemli bir kamu hizmeti sunan İtfaiyecilerin 3600 ek gösterge hakkına sahip olması için bir düzenleme yapılacak mıdır?

8- İtfaiyeciler için lojman, sosyal tesis vb. iyileştirici düzenlemelere yönelik bir çalışmanız var mıdır?

9- Sağlık çalışanları dini bayram günlerinde çalıştığında ek ücret almaktadır. İtfaiyecilerin de resmi dini bayram günlerinde çalışmaları doğrultusunda ek ücret almasını sağlayacak bir düzenleme yapılacak mıdır?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.