Memur-Sen, toplu sözleşmede kira yardımı şartlarını açıkladı

Memur-Sen, toplu sözleşmede kira yardımı şartlarını açıkladı
Memur-Sen, toplu sözleşme görüşmelerinde memura kira yardımı düzenlemesinin tüm illeri kapsamasını ve kiranın yüzde 20 si kadar olmasını talep edecek

Memur-Sen, kira yardımını toplu sözleşme maddesi haline getirmek için çalışmalarını hızlandırdı. Sendika, Ankara, İstanbul, İzmir'de desteğin daha fazla uygulanmasını ve bütün illeri kapsamasını istiyor.

Hükümetin memura büyük şehirlerde kira yardımı vaadi sonrası sendikalar da bu konuda çalışmalarını hızlandırdı. Memur Sendikaları Konfedarasyonu (Memur-Sen), kira yardımını toplu sözleşme maddesi haline getirmek için harekete geçti. Sendikanın toplu sözleşme biriminde kira yardımının sadece büyük şehirleri değil, tüm illeri kapsayacak şekilde ele alınması için çalışıldığını söyleyen Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "Memur-Sen olarak, tüm sendikalarımızla birlikte toplu sözleşme sürecine yoğun bir tempoyla hazırlanıyoruz. Kira yardımının bütün illerimizde uygulanması ve İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere bölgesel etkiler ve kira tutarları göz önüne alınarak belirlenmesine ilişkin çalışmaları sürdürüyoruz" dedi. Yalçın, pandemi, ülkelerin siyasi çatışmaları, tahıl koridoru krizleri ve yaşanan daha birçok olayla birlikte, enflasyonun uzun zamandır gündemlerinde olduğunu hatırlattı.

GELİRİN % 90'I KİRAYA

Instagram sayfamızı takip etmek için tıklayınız

Çalışanın gelirinin büyük bir bölümünü kapsayan kısmın kira tutarları olduğunu belirten Yalçın, "Gelirin %80 - %90'ına varan kısmı kira ödemelerine ayrılıyor. Sabit gelirli çalışanlar için kiralar bir soruna dönüştü. Hele ki kamu görevlilerimiz için bir ilden başka bir ile taşınmak, gerek görevi gerekse ataması gereği çok olağan olduğu için kamu görevlilerinin temsilcisi Memur-Sen olarak biz ilk andan itibaren kira problemini ayrıcalıklı ve öncelikli gündemimiz yaptık" diye konuştu. Yalçın, hükümet kanadına, gelirlerinin büyük bir bölümünü kiraya ayıran kamu görevlilerine kira yardımı ile bölgesel tazminat verilmesi ve özel politikalar geliştirilmesi gerektiğini bütün süreçlerde aktardıklarını söyledi.

TÜM İLLERİ KAPSAMALI

Konut fiyatlarındaki artışın sadece maliyetlere ya da döviz kuruna bağlı olarak yaşanmadığını söyleyen Yalçın, "Kira artış oranlarındaki orantısız yükseliş vatandaşları konut alımına zorunlu olarak yönlendirdi ve burada oluşan talep artışı konut fiyatlarını yükseltti. Haliyle ev fiyatlarındaki bu artış, kira tutarlarına da çok daha büyük oranda yansıdı. Özellikle büyükşehirlerde, turizmin yoğun olduğu illerde kiralar dolar üzerinden belirlenir oldu. Bu yüzden kiraların tüm Türkiye'de toptan ele alınmasını ve tüm bölgelerdeki kamu görevlilerimize kira yardımı verilmesini gerektiren bir durumla karşı karşıyayız" diye konuştu. Sendika; Ankara, İstanbul ve İzmir'de desteğin daha fazla uygulanması gerektiğini savunuyor.

HIZLICA ÇÖZÜLMELİ

    WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ

"Bu konu 'toplu sözleşme' görüşmelerine başlanmadan ve masaya yük oluşturmadan hemen çözülmesi bizim için çok daha önemli" diyen Ali Yalçın, "Çünkü biliyorsunuz ki 4688 sayılı Kanun'dan kaynaklı olarak toplu sözleşme hükümleri 2024 Ocak ayında yürürlüğe girecek. Bu sebeple bu konunun çözümü için 2024 yılı beklenmemeli ve mağduriyetlerin artması önlenmelidir. Bu anlamda, Sayın Mevlut Çavuşoğlu ve Murat Kurum'un talebimizin görüldüğünü gösterecek şekildeki açıklamaları çok önemli. Bu minvalde büyükşehirlerdeki kamu görevlilerine kira yardımı verilmesi açıklamalarını değerli buluyoruz" diye konuştu.

DESTEK BEKLENTİSİ % 20

Uzmanlar, her ilçedeki kira belirlemeleri yapıldığında oradaki kiraların yüzde 10-20'si gibi bir tutarın kira yardımı olarak memurlara verilebileceğini ifade ediyor. Bu kapsamda örneğin yüzde 20 gibi destekle 10 bin lira tutarındaki kiralık bir daire için 2 bin liralık devlet katkısı sağlanmış oluyor.

TOKİ EVİNDE ÖNCELİK

Başka bir talepleri daha olduğunu belirten Ali Yalçın, şunları söyledi: "Kamu görevlilerine Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) kapsamında öncelik verilerek; konut edindirmeye yönelik politikalar ve yatırımlar yapılmasını talep ettik. Sayın Cumhurbaşkanımız da talebimizi cevapsız bırakmadığını, 'TOKİ vasıtasıyla daha fazla konut üreterek, memur ve ücretlinin refah kaybının önüne geçerek, bu meseleyi mutlaka çözüme kavuşturacağız' cümleleriyle ifade etti. O sebeple burada uygulanması gereken; kamu görevlilerine kira yardımı ve bölgesel tazminat verilmesi, konut edindirmeye yönelik özel politikalar geliştirilmesidir." Yalçın, konunun 7'nci döneme kadar çözülmesi gerektiğini söyledi. Yaklaşık 4.2 milyon memur ve 2.2 milyon memur emeklisinin maaş ve aylıklarına yapılacak zammın belirlenmesi için 7'nci Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinin ilk toplantısı 2 Ağustos'ta yapılacak.

akşam

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
23 Yorum