Memur ve emekli maaş zammında yüzde 5 tehlikesi

Memur ve emekli maaş zammında yüzde 5 tehlikesi
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, maaş zamlarına ilişkin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yüzde 5 enflasyon hedefini işaret etti.

Şimşek'in memur, emekli ve işçi kesimini yüzde 5 zamma mahkum ettiği açıklamayı değerlendiren Prof. Dr. Veysel Ulusoy, "Gölge IMF'nin programıdır" dedi.

Şimşek'in açıklamaları öncesi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 2023 yıl sonu enflasyon hedefi yüzde 5 olarak belirlenmişti. Aynı toplantıda enflasyon beklentisine ilişkin söz alan TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan ise, "Enflasyonda resmi olarak tahminimiz değişmedi. En son Para Politikası Kurulu metnimizde üst bantı yüzde 62 olarak belirlemiştik" ifadelerine yer verdi.

    WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ
 

"GÖLGE IMF'NİN PROGRAMIDIR"
Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan ve ekonomide iki tür enflasyon kavramı olduğunu belirten Prof. Dr. Veysel Ulusoy, "Hedef enflasyon ve beklenti enflasyonu hükümetlerin programlarında yer alır. Bugüne kadar beklenti enflasyonu, TÜİK'in enflasyonuna paralel olarak gitmekteydi. Beklenti enflasyonu işçi, memur ve emeklinin alacağı 6 aylık zam oranına işaret etmekteydi. Ancak Hazine ve Maliye Mehmet Şimşek, tehlikeli bir cümle kullandı. 'Bundan sonra ücret düzenlemeleri hedef enflasyona göre yapılacak' cümlesi. Bu cümle, gölge IMF'nin programıdır. Bu açıklamayla OVP'nin bütün maliyetini zaten ekonomik krizi yüklenmiş olan hane halkına yüklemektir" ifadelerini kullandı.

MEMUR VE EMEKLİ MAAŞ ZAMMINDA YÜZDE 5 TEHLİKESİ

Instagram sayfamızı takip etmek için tıklayınız

Öte yandan son 12 yıldır TCMB'nin açıkladığı hedef enflasyon yüzde 5 olarak açıklanırken, 2023 yılı enflasyon beklentisi yüzde 62 seviyesinde oldu.

2023 yıl sonu enflasyon beklentileri doğrultusunda memur ve emekli zam oranının (toplu sözleşmede belirlenen zam oranı hariç) altı aylık enflasyon farkı yüzde 25 civarında olması öngörülürken, Şimşek'in açıklamaları sonrası bu oranın yüzde 5 olması bekleniyor.

gerçekgündem

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
3 Yorum