Memurlara seyyanen zam ne anlama geliyor?

Memurlara seyyanen zam ne anlama geliyor?
Ak parti tarafından TBMM'ye sevk edilen memurlara 8 bin TL seyyanen zammın ne anlama geldiği merak ediliyor

Devlet memurlarının ve kamu personelinin maaşları, aylık katsayı, taban aylık kaysayısı ve yan ödeme katsayısı olmak üzere 3 ana parametre üzerinden belirlenmektedir. Toplu sözleşmelerle belirlenmiş olan oranlara, enflasyon farkının eklenmesiyle ortaya çıkan toplam zam oranı bu 3 katsayıya uygulanarak memur maaşlarına zam yapılmaktadır.

Oransal zam olarak bilinen bu uygulamada en alt düzeyde maaş alan memur ile en üst düzeyde maaş alan bürokratın maaşı aynı oranda artmaktadır. Örneğin maaşlar yüzde 30 artarsa 10 bin lira alan memurun maaşı 3 bin lira artarak (10.000*1,30) 13 bin olurken, 20bin lira maaş alan bürokratın maaşı 6 bin lira artarak 26 bin liraya ulaşmaktadır.

Enflasyon ortamında en alt düzeyde maaş alanların ekonomik olarak daha çok etkilendiği varsayımıyla oransal zamma karşı çıkılmakta, bunun yerine seyyanen zam önerilmektedir.

Instagram sayfamızı takip etmek için tıklayınız

Kanun teklifinde seyyanen zam yer almaktadır
Bugün itibariyle Ak Parti'nin TBMM'ye sevk ettiği kanun teklifinde seyyanen zam yer almaktadır. Seyyanen zam kanun teklifinde şu şekilde yer almıştır:

"(15.965) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda ilave ödeme yapılır. İlave ödemeye hak kazanılmasında ve bu ödemenin yapılmasında, personelin aylık veya ücretlere ilişkin tabi olduğu hükümler uygulanır. Bu ödeme damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve sigorta prim kesintisine tabi tutulmaz."

Bu seyyanen zam ile maaş kalemleri arasına İlave Ödeme altnda yeni bir ödeme kalemi girmiştir. 15 bin 965 gösterge rakamı memur aylığı ile çarpılarak ilave ödenek rakamı bulunmuş olacaktır.

- Seyyanen zam ne demektir?

    WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ

İlave seyyanen ödenek  ile zam yapıldığı zaman en düşük aylık alan ile en yüksek aylık alan aynı zammı almaktadır. Bu kanun teklifinde yer aldığı gibi aylıklarına 8 bin liraya denk gelecek şekilde bir zam yapılma kararı alınmış olup, bu rakam tüm kamu personeline aynı tutarda yapılmış olmaktadır. Herkse aynı tutarda zam yapıldığı için yapılan zamma seyyanen zam denmektedir.

Geçmiş yıllarda bazen taban aylık katsayısına bazen de ek ödemeye sabit bir tutar eklenerek zam yapıldı. Ancak maaş artışlarına karar veren bürokratlar kendi maaşları daha az oranda artacağı için seyyanen zamma karşı çıkmaktadır.

- Daha önceki seyyenan zam kararları
Koalisyon hükümetinin son günlerine denk gelen 2002 yılı görüşmelerinde, tüm memurlara 100 YTL seyyanen zam yapılması kararı alınmıştı.

2005 yılı görüşmelerinde ek ödeme almayan kurum personeline 2006 yılından itibaren başlamak üzere 40+80 YTL'lik denge tazminatı verilmesi kararı alınmıştı

2010 yılındaki görüşmelerde, ek ödeme kapsamındaki memurlara 80 lira ek ödeme yapılmasına karar verilmişti.

2014 yılında taban aylığa 175 lira zam kararı alınmıştı

2023 yılındaki İlave Ödenek ile 5. kez seyyanen ödeme kararı alınmıştır.

Son Seyyanen zam emekliliğe etki etmeyecek!
TBMM'ye 5 Temmuz itibariyle sevk edilen kanun teklifinde seyyanen zam yer almakla birlikte, sabit tutar olan 8 bin TL taban aylığa ilave edilmemiş, İlave Ödenek adı altında yeni bir ödeme kalemi oluşturulmuştur. 8 bin lira taban aylığa ilave edilseydi emekliliğe de yansırdı. Ama İlave Ödenek adı altında yeni bir maaş kalemi oluşturulduğu için ve bu ödenekten vergi ve sigorta kesilmeyecek dendiği için 8 bin lira emekliliğe yansımayacaktır.

gazetememur.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
5 Yorum