MHP ve İYİ Parti Astsubayların taleplerini açıkladı

MHP ve İYİ Parti Astsubayların taleplerini açıkladı
TBMM'de Askeri Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşülmesi esnasında söz alan Bursa Milletvekili Mustafa Hidayet Vahapoğlu ve Kayseri Milletvekili Dursun Ataş astsubayların özlük haklarını ve taleplerini gündeme getirdi.

MHP GRUBU ADINA MUSTAFA HİDAYET VAHAPOĞLU (Bursa) - Astsubaylarımızın, meslek yüksek okulları mezunlarının mesleğe girişlerinde olduğu gibi, 9’uncu derece 2’nci kademeden başlatılmaları ve talep etmekte oldukları tazminatları alabilecekleri düzenlemelerin yapılmasına, muvazzaf ve emekli binbaşılarının İç Hizmet Kanunu’na göre aynı statüde bulundukları diğer üstsubaylara tanınan tazminat haklarının verilmesine, resen emekli edilmiş subay ve astsubayların mağduriyetlerini giderecek düzenlemelerin yapılmasına, uzman çavuşların kadro ve mali hak talepleriyle ilgili hususların bir an önce karşılanmasına, sözleşmeli subay ve astsubayların muvazzaflığa geçirilmelerine ilişkin düzenlemelerin yapılmasına ihtiyaç bulunmaktadır. Bu konuda, mensubu olmaktan gurur duyduğum partim Milliyetçi Hareket Partisinin vermiş olduğu kanun tekliflerinin bir an önce komisyonlara ve Genel Kurula getirilmesini beklemekteyiz.


DURSUN ATAŞ (Kayseri) - Değerli milletvekilleri, ordumuzun belkemiği olan astsubaylarımızla ilgili böyle bir madde hazırlanırken keşke sorunlarını çözecek düzenlemeler de akıllarına gelebilseydi. Nitekim iktidar, astsubayların sorunlarını çözeceğine... 63’üncü ve 64’üncü hükûmetler zamanında söz vermiş hatta Cumhurbaşkanı da seçim zamanı memleketim Kayseri’de astsubaylara seslenmiş ve müjdeler vermişti. Ancak seçimler geçti, ordumuzun gizli kahramanları astsubaylarımız unutuldu. En azından böyle kanun teklifi hazırlanırken akıllarına astsubaylar da gelseydi. Her seferinde “Bir sonraki kanun teklifinde gelecek.” dedikleri düzenlemeler bir türlü gelmiyor. Biz söylemekten bıktık, siz kulak tıkamaktan maalesef ki bıkmadınız.

Değerli milletvekilleri, Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin özlük haklarının iyileştirilmesine yönelik iktidara birçok kez öneride bulunduk, ne yazık ki herhangi bir sonuç alamadık. Aslında iktidar, Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin sorunlarını da bu sorunların nasıl çözüleceğini de çok iyi bilmektedir. Şimdi bir kez daha astsubayların sorunlarını iktidara hatırlatmak istiyorum: Astsubayların öncelikle isteği, eğitim ve öğretim haklarından kaynaklanan intibaklarının bir an önce yapılarak maaşlarının düzeltilmesidir. Meslek yüksek okulu mezunu hemen hemen tüm devlet memurları, 9’uncu derecenin 2’nci kademesinden göreve başlamaktadır. Ancak astsubaylar 2003 yılından itibaren meslek yüksek okulu yani ön lisans mezunu oldukları hâlde 9’uncu derecenin 1’inci kademesinden göreve başlamaktadırlar. Bu ciddi bir eşitsizliktir. Bu eşitsizliğin bir an önce düzeltilmesi gerekmektedir.

Yine, astsubaylar emekliliklerine yansıyacak şekilde makam veya görev tazminatı gibi hiçbir tazminat alamamaktadır. Örneğin, astsubaylarımız unsur, tim, takım, karakol komutanlıkları, kısım amirliği ve şube müdürlüğü görevlerini yapmalarına rağmen makam ve görev tazminatlarını alamamaktadır. Astsubaylarımız, subaylara hem çalışırken hem de emeklilikte maaşlarıyla birlikte ödenen makam, temsil ve görev tazminatlarının kendilerine de ödenmesini istiyorlar. Yanlış anlaşılmasın, subaylara tanınan tüm imkânların aynısını istemiyorlar, astsubayların tek istediği ordunun bu iki grubu arasındaki makas açıklığının biraz olsun giderilmesi. TSK’nin belkemiği olan astsubaylarımız emekli olduktan sonra tekrar çalışmak zorunda kalmaktadır. Görevlerini yaparken onca zorluk yaşayan astsubayların emekli olduktan sonra bari çalışmak zorunda kalmayalım demesinden daha doğal ne olabilir?

Değerli milletvekilleri, astsubayların sorunlarının çözümüne yönelik 2019 yılında verdiğim kanun teklifi hâlen gündeme alınmamış, bekletilmektedir. Bizim verdiğimiz kanun teklifleri gündeme alınmıyor. Kendileri kanun teklifi getirmiyor, sonuç olarak astsubayların sorunları yıllar geçmesine rağmen bir türlü çözülmüyor.

Değerli milletvekilleri, diğer bir hususta sözleşmeli astsubayların muvazzaf astsubaylara kıyasla özlük haklarındaki farklılıkların giderilmesi hususudur. Sözleşmelerinde, sözleşmelerinin yenilenmesinde personele güvence verilmemesi, hizmet süresi dolduğunda sınavsız devlet memurluğuna geçme hakkına sahip olmamaları başta olmak üzere sorunlarının çözülmesi gerekmektedir. Söylediğimiz gibi astsubaylar Türk ordusunun belkemiğidir. Türk Silahlı Kuvvetlerinde her 4 komutandan 3’ü astsubaydır ancak astsubayların personel mevcuduna göre orduevi, kamp, sosyal tesis ve lojmanlardan istifade oranı da çok düşüktür.

Değerli milletvekilleri, sonuç olarak özellikle astsubaylar başta olmak üzere subay, uzman, sözleşmeli personel, sivil memur, Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin sorunlarını çözecek kapsamlı bir teklife acilen ihtiyaç vardır. 

Kamubiz.com ÖZEL/ ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
8 Yorum