Milliyet, memur zammında kulis bilgisini açıkladı! İşte yeni maaşlar

Milliyet, memur zammında kulis bilgisini açıkladı! İşte yeni maaşlar
Memur zammı için gözler Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nda. Kurul, bugün saat 10.00'da son toplantı için bir araya gelecek.

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren 2024-2025 zam oranları belli olacak.

hükümetin son yaptığı teklifte zam oranı enflasyon farkıyla beraber yüzde 44'ü bulurken, Memur-Sen ise en düşük memur maaşının 30 bin TL'nin altında olmaması konusunda diretiyor.

MEMURLAR TOPLANTIDAN ÇIKACAK KARARI BEKLİYOR

Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde son düzlüğe girildi. Hükümet ve memur temsilcileri arasındaki görüşmelerde uzlaşmaya varılamamasının ardından devreye giren Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, yarın 5. ve son toplantısını gerçekleştirecek. Toplantıda alınan karar nihai olacak ve itiraz edilemeyecek.

Instagram sayfamızı takip etmek için tıklayınız
 

BAKAN IŞIKHAN: TAKDİR HAKEM HEYETİ'NİNDİR

Memur ve memur emeklilerinin gözü yapılacak zam oranındayken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'dan beklenen açıklama geldi. Bakan Işıkhan dün yaptığı açıklamada, "Yarın süreci sonuçlandıracağız. Takdir Hakem Heyeti'nindir. Kamu görevlilerini ve memurları enflasyona ezdirmeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

MEMURUN YÜZDE 44 ZAMMI CEPTE

    WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ

Kulislerde emekli maaşlarında yapılacak iyileştirmede memur zammının referans alınacağı söyleniyor. Memur zammında enflasyon kritik bir öneme sahip. Hakem Kurulu'nun vereceği karar sonrası, ocak ayında enflasyon farkı da eklenerek zamlar hesaplanacak. Ocakta hükümetin önerdiği yüzde 15'lik zam teklifine enflasyon farkının eklenmesiyle bu rakam yüzde 40'lara kadar çıkacak. Enflasyon beklentilerine göre, memur maaş zammının Ocak 2024'te en kötü ihtimalle yüzde 44,42 seviyesinde olması bekleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın yaptığı açıklama da bu oranı destekler nitelikte. Hükümetin son teklifini açıklayan Bakan Işıkhan, "2024'ün ilk altı ayı için yüzde 15, ikinci altı ay için yüzde 10, 2025 ilk altı ay için yüzde 6, ikinci altı ay için yüzde 5 olarak teklifimizi açıklıyorum. Böylece 2024 ocak ayında yüzde 43'ü bulan artış öngörülmüştür. 2024'ün ikinci döneminde kümülatif artış yüzde 57'yi bulmaktadır." demişti.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 10 BİN TL'YE YÜKSELECEK

Emeklilerin maaşlarında yapılacak düzenleme için memur zammının referans alınması gündemde. Kulislerde taban maaş üzerinden yüzde 45 zam yapılacağı ve en düşük emekli maaşının 10 bin liraya çıkarılacağı konuşuluyor.

YÜZDE 45'LİK ZAMMA GÖRE YENİ MAAŞLAR

Instagram sayfamızı takip etmek için tıklayınız
 

Yüzde 45'lik zammın gerçekleşmesi ve en düşük maaşın 10 bin lira olması durumunda, emeklilerin zamlı maaşları şöyle olacak:

Kök maaşı 6 bin ile 6.750 TL arasında olanlar: 10 bin TL alacak

Kök maaş : 7 bin TL / Yüzde 45 zamlı maaş: 10.150 TL

Kök maaş: 7.500 TL / Yüzde 45 zamlı maaş: 10.875 TL

Kök maaş: 8 bin TL / Yüzde 45 zamlı maaş: 11.600 TL

Kök maaş: 8.500 TL / Yüzde 45 zamlı maaş: 12.325 TL

Kök maaş: 9 bin TL / Yüzde 45 zamlı maaş: 13.050 TL

Kök maaş: 9.500 TL / Yüzde 45 zamlı maaş: 13.775 TL

Kök maaş: 10 bin TL / Yüzde 45 zamlı maaş: 14.500 TL

MEMURLAR NE İSTİYOR?

Ağustos ayında tamamlanması gereken zam pazarlığında memurun talebi önümüzdeki yıl için yüzde 70 olurken, 2025 içinse yüzde 40 zam olarak açıklandı. Ayrıca aylık 7 bin 650 lira kira yardımı da talep ediliyor.

"EN DÜŞÜK MAAŞ 30 BİN TL'NİN ALTINDA OLMAMALI"

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, pazarlık süreci başlamadan katıldığı bir programda, "Bugün memurda 30 binin altına alan bir adamın hayatta kalma şansı yok. 30 binin altında olmaması gerekir. Kiraların bu kadar arttığı yerde. Memur nasıl ayakta kalabilecek? Bu ücretlerle bu saatten sonra ev ve araba alma şansı yok. 30 binin altında olmaması gerekir üstünde olması gerekir." demişti.

milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
2 Yorum