Okullardaki TYP Güvenlik Görevlilerine MHP'den Kadro Kanun Teklifi

Okullardaki TYP Güvenlik Görevlilerine MHP'den Kadro Kanun Teklifi
Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı kurumlarda TYP kapsamında çalışan Özel Güvenlik Görevlileri, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın okullarda her türlü zararlı dış etkenden korunmaları için cansiperane bir anlayışla vazife yapmaktadırlar. İstatistikler incelendiğinde de Özel Güvenlik Görevlilerinin okullarımızda görev yapmaya başl öğrencilerimizin maruz kaldığı tehdit ve tehlikelere karşı ne denli başarılı olunduğu, güvenlik görevlilerinin caydırıcı ve önleyici bir etkiye sahip oldukları tereddütsüz bir

4/4/2007 Tarih ve 5620 Sayılı Kamuda Geçici İş Pozisyonlarında Çalışanların Sürekli İşçi Kadrolarına veya Sözleşmeli Personel Statüsüne Geçirilmeleri, Geçici İşçi Çalıştırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Meclise sunuldu. Teklif ile; kamu kurumlarında geçici işçi statüsünde çalışan özel güvenlik görevlisi personelin tamamının ve kanunun yayımından sonra bu amaçla işe alınacak olanların sürekli işçi statüsüne geçirilmesi amaçlanmaktadır.

BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 
4/4/2007 tarih ve 5620 sayılı Kamuda Geçici İş Pozisyonlarında Çalışanların Sürekli İşçi Kadrolarına Veya Sözleşmeli Personel Statüsüne Geçirilmeleri, Geçici İşçi Çalıştırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifim ve gerekçesi ekte sunulmuştur. Gereğini saygılarımla arz ederim. Olcay KILAVUZ/Mersin Milletvekili 

GENEL GEREKÇE 
24 Aralık 2017 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan 696 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı kurumlarda Geçici İşçi statüsüyle Özel Güvenlik Görevlisi personel alımları yapılmaya başlanmıştır. Söz konusu statü ile çalıştırılan Özel Güvenlik Görevlileri, İŞKUR (Türkiye İş Kurumu) tarafından Toplum Yararına Programlar (TYP) kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı kurumlara yönlendirilmektedir. Ancak 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'ye tabi olarak görevlendirilen personeller, geçici işçi statüsünde istihdam edilmekte ve yalnızca yılın 10 ayı istihdam edilecekleri şekilde tanzim edilen sözleşmelerle çalıştırılmaktadır. Bu durumda söz konusu personel, yılın geri kalan 2 ayında işsiz, iş güvencesiz kalmaktadır. 

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı kurumlarda TYP kapsamında çalışan Özel Güvenlik Görevlileri, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın okullarda her türlü zararlı dış etkenden korunmaları için cansiperane bir anlayışla vazife yapmaktadırlar. İstatistikler incelendiğinde de Özel Güvenlik Görevlilerinin okullarımızda görev yapmaya başl öğrencilerimizin maruz kaldığı tehdit ve tehlikelere karşı ne denli başarılı olunduğu, güvenlik görevlilerinin caydırıcı ve önleyici bir etkiye sahip oldukları tereddütsüz bir gerçek olarak değerlendirilecektir. 

Buna rağmen söz konusu kapsamda çalışan Özel Güvenlik Görevlilerinin yılın 2 ayında işsiz kalmaları; bizatihi kendilerinin geçim, ailelerinin nafakasını temin, asgari yaşam koşullarına sahip olma, temel ihtiyaçları karşılama anlamında korunmasız ve sahipsiz kalmalarına sebebiyet vermektedir. Bahsedilen mağduriyetler artık tahammülü imkansız bir hal almış ve yasal zeminde acil çözüme kavuşturulması gereken önemli bir sorun haline gelmiştir. Kaldı ki okullarda eğitim öğretime ara verildiği dönemlerde dahi öğrencilerin okul ile ilişkileri, yeni kayıt işlemleri, öğrenci - okul idaresi ilişkilerinin sürekliliği göz önüne alındığında bu süreçte de Özel Güvenlik Görevlilerinin okulda bulunmasının okul idaresi, öğrenciler ve veliler yönünden yarar sağlayacağı kuşkusuzdur. Ayrıca iş ve ücret sürekliliği, iş güvencesi sağlanmış olan Özel Güvenlik Görevlilerinin geçim kaygılarının da son bulmasıyla birlikte daha etkin, etkili ve verimli bir şekilde çalışacakları gerçeği de düşünülerek "geçici işçi” statüsünden çıkarılarak “sürekli işçi” statüsüne kavuşturulmaları amaçlanmıştır. 

Anayasamızın 10. maddesinde ifadesini bulan eşitlik ilkesinin ve yine Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 49. maddesindeki ifadesiyle; Devlet, çalışanların hayat seviyesini yükseltmek, çalışma hayatını geliştirmek için çalışanları ve işsizleri korumak, çalışmayı desteklemek, işsizliği önlemeye elverişli ekonomik bir ortam yaratmak ve çalışma barışını sağlamak için gerekli tedbirleri alır hükmünün de bir gereği olarak; 5620 sayılı kanuna eklenen ek madde gereği 696 sayılı KHK ile Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı kurumlarda Geçici İşçi statüsüyle ve İŞKUR tarafından yönlendirilmekle Toplum Yararına Programlar (TYP) kapsamında “geçici işçi” statüsünde çalışan Özel Güvenlik Görevlisi personelinin tamamının ve kanunun yayımından sonra bu amaçla işe alınacak olanların “sürekli işçi" statüsüne kavuşturulması amaçlanmıştır.

MADDE GEREKÇELERİ 
MADDE 1-) Teklifimizin 1. Maddesi ile, 5620 sayılı kanuna eklenen ek madde gereği 696 sayılı KHK ile Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı kurumlarda Geçici İşçi statüsüyle ve İŞKUR tarafından yönlendirilmekle Toplum Yararına Programlar (TYP) kapsamında "geçici işçi” statüsünde çalışan Özel Güvenlik Görevlisi personelinin tamamının ve kanunun yayımından sonra bu amaçla işe alınacak olanların “sürekli işçi" statüsüne kavuşturulması amaçlanmıştır.

MADDE 2-) Yürürlük maddesidir.

MADDE 3-) Yürütme maddesidir. 

4/4/2007 TARİH VE 5620 SAYILI KAMUDA GEÇİCİ İŞ POZİSYONLARINDA ÇALIŞANLARIN SÜREKLİ İŞÇİ KADROLARINA VEYA SÖZLEŞMELİ PERSONEL STATÜSÜNE GEÇİRİLMELERİ, GEÇİCİ İŞÇİ ÇALIŞTIRILMASI İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN'DA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1- 4/4/2007 Tarih Ve 5620 Sayılı Kamuda Geçici İş Pozisyonlarında Çalışanların Sürekli İşçi Kadrolarına Veya Sözleşmeli Personel Statüsüne Geçirilmeleri, Geçici İşçi Çalıştırılması fle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'a aşağıdaki ek madde eklenmiştir. "EK MADDE 3-(1) Bu Kanunun 3. maddesinin ikinci fikrasının (a) ve (b) bentleri kapsamında vizelenen geçici iş pozisyonlarında 01.01.2020 tarihinden itibaren çalışan geçici işçiler, kanunun yayımı tarihinden itibaren 30 gün içinde başvurmaları halinde ilgili kurum ve teşebbüslerin sürekli işçi kadrolarına geçirilir. 
(2) Sürekli işçi kadrolarına geçiş işlemleri, müracaat tarihinden itibaren 60 gün içinde tamamlanır. 
(3) Birinci fikra hükümlerine göre geçici işçi statüsünden sürekli işçi kadrolarına geçirilen işçilerin mevcut ücretlerinde, mali ve sosyal haklarında işçi aleyhine bir değişiklik yapılamaz. Söz konusu işçilere, kanunun yayım tarihinden itibaren toplu iş sözleşmeleri ile belirlenecek genel ücret artışları uygulanır. 
(4) Bu kanun kapsamındaki işçiler, 4857 sayılı İş Kanunu'nun işçi lehine olan tüm hükümlerinden yararlanır. 
(5) Bu Kanunun 3. maddesinin ikinci fikrasının (a) ve (b) bentleri kapsamında vizelenen geçici iş pozisyonlarında çalışan geçici işçilerin kadrolarının ihdası ve iptaline ilişkin işlemler, ilgili idarelerce, işçinin müracaatını takip eden günden itibaren 60 gün içinde sonuçlandırılır. Bu işlemlere ilişkin usul ve esaslar Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafindan belirlenir. 
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür. 

Kamubiz.com ÖZEL/ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
6 Yorum