Tarkan Zengin: 1 Mayıs işçi ve memurun bayramı olsun!

Tarkan Zengin: 1 Mayıs işçi ve memurun bayramı olsun!
Kamu işçilerinin çerçeve protokolü toplu iş sözleşmesi süreci devam ediyor. Kamu kurumlarında çalışan yaklaşık 700 bin kamu işçisini kapsayan toplu sözleşmede sona yaklaşıldı.

Askeri fabrikalar ve tersaneler, karayolları, hastaneler, devlet su işleri, şeker fabrikaları, il özel idareleri, elektrik üretim santralleri, kömür işletmeleri, Milli Eğitim Bakanlığı, orman işleri, bakanlıkların merkez ve taşra teşkilatları ile kamu kurumlarında çalışan tüm işçileri ilgilendiren toplu iş sözleşmesi sürecinin bir an önce tamamlanması bekleniyor. Toplu sözleşmeler tekli yıllarda ve iki yılda bir yapılıyor. Bu yıl yapılacak toplu iş sözleşmeleri 2023-2024 yıllarını kapsayacak.

Sözleşmenin bir tarafında işçileri temsilen Türk-İş ve Hak-İş Konfederasyonu, diğer tarafında ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı adına kamu işverenlerini temsilen TÜHİS (Türkiye Ağır Sanayi ve Hizmet Sektörü İşverenleri Sendikası) var. Türk-İş ile Hak-İş Konfederasyonu seçim öncesinde çerçeve protokolün imzalanması için ortak talep metinlerini bakanlığına erken sayılacak bir dönemde vermişlerdi. Yaşanan deprem felaketi nedeniyle kesintiye uğrayan süreç yeniden başladı ve müzakerelerde sona gelindi. Sendikaların teklifleri ile müzakerelerde gelinen noktaya ilişkin kamuoyuna yansıyan bilgiler şöyle...

Türk-İş'in ve Hak-İş kamu kesimi toplu iş sözleşmeleri ortak talepleri:

WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ

Taban aylık ücretlerin brüt 15 bin liraya yükseltilmesi,

Yüzde 15 refah payı,

Birinci 6 ay yüzde 45 zam,

İkinci, üçüncü ve dördüncü 6 ay için gerçekleşen 6 aylık TÜFE'ye ilaveten yüzde 5 refah payı verilmesi,

2023 yılı için sosyal yardımın 2.500 TL/ay olması,

Her yıl mayıs ayında ödenen ek ödemenin 4.000 TL olması,

696 sayılı KHK kapsamı dışında kalan tüm taşeron işçilerin kadroya geçirilmesi,

696 sayılı KHK ile kadroya geçenlerin iş ve işyeri değişikliği ile özlük haklarına ilişkin mevzuattaki sınırlandırıcı hükümlerin kaldırılması,

Ücretlerdeki gelir vergisinin %15'i aşması halinde aşan kısmın işveren tarafından karşılanması...

Kamu çerçeve protokolünde şimdilik gelinen noktada kamu işçilerine taban aylık ücretlerinin brüt 12 bin liraya yükseltilmesi ve ilk 6 ay için yüzde 40 zam verilmesi teklif edilmiş. Sendikalar bu tekliflerin artırılmasını talep ediyorlar. Burada bir hususu belirtmekle fayda var. Bu yılın başında asgari ücret, emekli ve memur maaşlarında yasal süreçler ve toplu sözleşme gereği artış yapıldı. Ancak kamu işçilerinin toplu iş sözleşmelerinin yasal süreçleri devam ettiği için ücretlerinde henüz bir artış olmadı. O nedenle de ücretleri hayat pahalılığı karşısında oldukça geriledi. Bu sürecin seçim öncesinde bir an önce tamamlanmasını beklentisinin temel nedenlerinden biri de ücretlerinin düşük kalması.

Son günlerde toplumun çeşitli kesimlerine yönelik önemli müjdeler veriliyor. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'ne giderken kamu işçilerinin yanı sıra memurlar da önemli müjdeler bekliyor. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın 1 Mayıs'ta Memur-Sen Genel Kurulu'na katılması bekleniyor. 1 Mayıs'a giderken kamu işçilerinin beklentilerini karşılayacak bir müjde verileceği beklentisi var. 1 Mayıs günü ise Memur-Sen Genel Kurulu'nda memurlara yönelik bir müjde olacağı ise kulislerde konuşuluyor. Beklentiler gerçekleşirse 1 Mayıs işçinin ve memurun gerçek bayramı olur.

akşam

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.