Toplu sözleme masasında sendikal duruş nasıl olmalı?

Toplu sözleme masasında sendikal duruş nasıl olmalı?
Memurlar ile Hükümet arasında yapılacak olan ilk görüşmede mutlaka masada olması gereken üç planlı yol haritası.

TALEPLER:

1-) Memura çalışırken ödenen ek ödemelerinin taban ayaklarla birleştirilerek emekli maaş ve ikramiyelerine yansıtılması.

Emeklisi dolmuş fakat düşük emekli maaşlarından dolayı emekli olmayan, iş verimi ve kapasitesi düşmüş, kurumlarda bir köşeye çekilmiş memurlar, ilerlemiş yaşları itibariyle refleks zayıflığı, görme ve işitme kayıpları vb. sağlık sorunları uğraşmakta, kamuya fayda değil yük getirmekte, kamu kurumlarının verimini, başarı oranlarlarını ve kapasitelerini olumsuz etkilemektedir.

Emeklilikte geçirmesi gereken yıllarını kamuda geçiren bu personelden tam kapasite bir verim beklemek hayatın olağan akışına aykırı bir durumdur. Oysaki henüz yirmili yaşlarda olan, eğitimini yeni tamamlamış, bilgileri taze olan gençler istihdam edilği vakit, kamu kurumlarının verim ve kapasitelerini arttıracağı, iş kapasitesine ve kaliteye ciddi katkılar sağlayacakları aşikardır. Bu durum da kamu bütçesine artı bir katkı sağlayacak aynı zamanda kamudan hizmet alan vatandaş memnuniyetide artacaktır. 

Bu durum hükümetin önümüze koyacağı, ek ödemelerin taban aylıklar eklenerek emekli maaş ve ikramiyelerine yansıtılmasının görünürde bütçeye yük getir tezinin  tam tersine sonuçlanacağının bir göstergesidir. 

Aynı zamanda ek ödemelerin emekli maaş ve ikramiyelerine yansıtılması bir çok sorunun çözümünü de beraberinde getirmektedir.

Ek ödemelerin taban aylıklara dahil edilmesiyle emekli maaşı ve ikramiyesi belli bir seviyeye yükselecek ve yaşı dolduğu halde geçim korkusu ile emekli olamayan günü gelmiş memur, emeklisini olacak ve devlet kapısında bekleyen binlerce genç memur adayları istihdam edilecek, işsizlik oranları düşecek.

Alım gücü yükselen memur emeklisi esnafı, tüccarı kalkındıracak, piyasa canlanacak, yükselen cirolar ve gelirlerle beraber vergi payları yine devletin kasasına girecek. Cirosu yükselen esnaf tüccar çalışanını işten

çıkarma bir tarafa bilakis istihdamını arttıracak. Yani Devletin bir kalemden kaybı olacak fakat bir çok kalemden gelirleri artacak.

2.) Hükümet bu konuda ikna edilemez ise görüşmelerde zam pazarligi kesinlikle sadece taban aylık üzerinden yapılacak. Bu sayede ek ödeme sabit kalacak ve bir kaç dönem sonra aynı yol izlendiği sürece ek ödeme eriyip küçülecek, taban aylik artışı ile emekli maaş ve ikramiyelerinde önemi artışlar sağlanacak.

3.) Bu da olmadı C planımız var çok şükür. Bilindiği üzere Hükümet ile yapılan tüm sözleşmelerde verilen artışların tamamı enflasyonun altinda kaldı. Memurun geriye dönük ciddi kayıpları oldu. 

Şimdi C planını açıklıyorum. Zam pazarlığında kesinlikle oran konuşulmayacak, 6 aylık dilimlerde verilecek olan zamlar için talepler enflasyon + refah payı üzerinden olacak. Böylelikle memurun enflasyon karşısında kazanımı güvence altına alınmış olacaktır.

Yılmaz SARIÇAMLIK
Mil Bayındır Sen Sakarya İl Bşk Yrd

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
3 Yorum