Toplu sözleşme ile sözleşmeli personel mali sorumluluk zammından, ek ödeme artışından ve arazi tazminatından yararlanacak mı?

Toplu sözleşme ile sözleşmeli personel mali sorumluluk zammından, ek ödeme artışından ve arazi tazminatından yararlanacak mı?
Taşınır kayıt yetkilisi olarak görevlendirilen sözleşmeli personel mali sorumluluk zammından faydalanabilir mi? Sözleşmeli personel de ek ödeme artışından yararlanabilecek mi? Sözleşmeli personelin tamamına arazi tazminatı ödenecek mi?

Kamu görevlilerinin 2022 ve 2023 yıllarında yararlanacağı mali ve sosyal hakların tespiti amacıyla yürütülen 6. dönem toplu sözleşme görüşmeleri uzlaşmayla sonuçlandı ve imzalar atıldı. 6. Dönem toplu sözleşme hükümleri 1 Ocak 2022 tarihinde yürürlüğe girecek. İmzalanan toplu sözleşme bağlamında posta kutumuza iletilen bazı sorulara aşağıda cevap veriyoruz.

1- Taşınır kayıt yetkilisi olarak görevlendirilen sözleşmeli personel mali sorumluluk zammından faydalanabilir mi?

- Sözleşmeli personel olarak çalışmaktayım. Kurumum beni taşınır kayıt yetkilisi olarak görevlendirdi. 25 Ağustosta Resmi Gazate'de yayımlanan Kamu Görevlilerinin Geneline Yönelik Toplu Sözleşmenin 12. maddesinde belirtilen mali sorumluluk zammından yararlanabilir miyim?

2022 ve 2023 yıllarında uygulanacak Kamu Görevlilerinin Geneline Yönelik 6. Dönem Toplu Sözleşmenin 12. maddesinde, kadro veya görevleri itibarıyla mali sorumluluk zammından yararlanamayan veya daha düşük puan üzerinden söz konusu zamdan yararlananlardan taşınır kayıt yetkilisi veya taşınır mal sorumlusu olarak görevlendirilen Devlet memurlarına 575 puan karşılığı mali sorumluluk zammı ödeneceği hükme bağlanmıştır. Aynı hükme 2020 ve 2021 yıllarındaki mali ve sosyal hakları belirleyen 2019/1 sayılı Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararının 11. maddesinde yer verilmiş olup, halen uygulanmaktadır.

Madde hükmünde açıkça Devlet memurları denildiği için taşınır kayıt yetkilisi veya taşınır mal sorumlusu olarak görevlendirilen sözleşmeli personelin bu ödemeden yararlanması mümkün değildir.

Diğer taraftan 657 sayılı Kanunun 4/B maddesi kapsamındaki sözleşmeli personelin çalışma koşulları anılan madde ve bu maddeye dayalı olarak yürürlüğe konulan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar ile düzenlenmiştir. Esasların 6. maddesinde, "İlgililer sözleşmelerinde belirtilen görev dışında başka bir işte çalıştırılamaz." hükmü yer almaktadır. Bu hüküm dikkate alındığında 657 sayılı Kanun kapsamında personel istihdam eden kurumlarda taşınır kayıt yetkilisi veya taşınır mal sorumlularının memurlar arasından görevlendirilmesi gerektiğini değerlendirmekteyiz.

2- Sözleşmeli personel de ek ödeme artışından yararlanabilecek mi?

Toplu sözleşmede yurt yönetim personeli, idari büro görevlisi, idari destek görevlisi dahil bir çok pozisyon için ek ödeme oranlarında artış yapıldı. Diğer unvanlardaki sözleşmeli 4B personeline herhangi bir şey yok gibi. Bizimde bu artışlardan faydalanma imkanımız olur mu acaba?

Anayasanın 128. maddesinde yer alan; "Memurların ve diğer kamu görevlilerinin nitelikleri, atanmaları, görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ve diğer özlük işleri kanunla düzenlenir. Ancak, mali ve sosyal haklara ilişkin toplu sözleşme hükümleri saklıdır." hükmünden toplu sözleşme hükümlerinin kanun gücünde olduğu anlaşılmaktadır. Toplu sözleşmenin yürürlükte olduğu dönemde mali ve sosyal haklara ilişkin mevzuat ile toplu sözleşme hükümleri arasında farklılık olması durumunda toplu sözleşme hükümleri uygulanacaktır.

Özellikle hizmet kollarına yönelik toplu sözleşmeler ile sadece ilgili hizmet kolu kapsamında olan ve diğer hizmet kollarında bulunmayan kadro ve/veya pozisyonlar için ilave mali haklar sağlanmış olup, bu durum farklı kurumlarda ve farklı unvanlarda görev yapan, aynı statüde olan ve geçmişte eşit mali haklara sahip kamu görevlileri arasında maaş farkı oluşmasına sebep olmaktadır. 4688 sayılı Kanun gereği birden çok hizmet kolunda yer alan unvanlarla ilgili düzenlemenin kamu görevlilerinin geneline yönelik mali ve sosyal hakları düzenleyen bölümünde yer alması gerekmektedir.

Sonuç olarak, toplu sözleşme ile belirli kurum veya unvan için belirlenen mali ve sosyal haklar sadece o kurum veya unvanda görev yapan personel için geçerli olup, aynı statüde olmaya veya aynı kurumda görev yapmaya dayalı olarak kıyas yoluyla farklı bir kurum/unvan için belirlenen haktan yararlanmak mümkün değildir.

3- Sözleşmeli personelin tamamına arazi tazminatı ödenecek mi?

6.Dönem Toplu sözleşmenin Sözleşmeli Personel olarak istihdam edilen teknik personele ilave ödeme başlıklı 31 inci maddesinin 2 nci fıkrası ile artık tüm sözleşmeli personele arazi tazminatı ödenebilecek mi?

2022 ve 2023 yıllarında uygulanacak Kamu Görevlilerinin Geneline Yönelik 6. Dönem Toplu Sözleşmenin 31. maddesinde, "KİT'lerde 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında sözleşmeli personel olarak istihdam edilen ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli (II) sayılı Cetvelin "E- Teknik Hizmetler" bölümünün 6 ncı sırasında ek özel hizmet tazminatı ödenmesi öngörülen yerlerde fiilen çalışanlardan;
a) Grup başmühendisi, başmühendis, başmimar, mühendis, mimar, şehir plancısı, jeolog, hidrolog, hidrojeolog, fizikçi, jeofizikçi, kimyager, biyolog, teknik amir, teknik şef, atölye şefi, teknik uzman ve jeomorfolog pozisyonlarında bulunanlara en yüksek Devlet memuru aylığının %3'ü,
b) Başeksper, eksper, topograf ve tekniker pozisyonlarında bulunanlara en yüksek Devlet memuru aylığının %2'si,
c) Başteknisyen, teknisyen, teknik ressam ve sürveyan pozisyonlarında bulunanlara en yüksek Devlet memuru aylığının %1,2'si,
oranında çalıştıkları her gün için ilave ücret ödenir. İlave ücretin kimlere ödeneceği, iş programları ve çalışma mahallerinin özellikleri dikkate alınarak, üçer aylık dönemler itibarıyla ilgili birim amirlerince belirlenir. Ödemeler görevin filen yerine getirilmesinden sonra üçer aylık dönem sonlarında yapılır. Üçer aylık dönemler itibarıyla ödenecek toplam ilave ücret tutarı, (a) bendinde belirtilenler için %60'ı, (b) bendinde belirtilenler için %40'ı ve (c) bendinde belirtilenler için ise %24'ü geçemez.
(2) Ayın veya haftanın bazı günleri ya da günün belirli saatleri gibi kısmi zamanlı çalışanlar ile proje süreleriyle sınırlı olarak çalışanlar hariç olmak üzere birinci fıkrada sayılan unvanlı pozisyonlarda ilgili mevzuatı uyarınca istihdam edilen sözleşmeli personelden ilgili mevzuatı veya sözleşmesi uyarınca benzeri mahiyette ödeme yapılmayanlar hakkında da birinci fıkra hükmü aynı usul ve esaslar çerçevesinde uygulanır." denilmektedir. Bu hükmün birinci fıkrası KİT'lerde görev yapan 399 sayılı KHK kapsamındaki sözleşmeli personeli kapsamakta olup, Devlet memuru statüsünde görev yapan teknik hizmetler sınıfı kapsamındaki personele ödenen ve arazi tazminatı olarak bilinen ödemeye karşılık gelmektedir.

Yukarıdaki hükmün 1. fıkrasının benzer şekli halen yürürlükte bulunan 2019/1 sayılı Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararının 30. maddesinde yer almaktadır. Hakem Kurulu Kararında yüzdelik oranlar yerine maktu tutarlar belirlenmişken 6. Dönem Toplu Sözleşmede bu uygulamadan vazgeçilmiş, en yüksek devlet memuru aylığına uygulanacak oranlar kabul edilmiştir. Yeni düzenlemeyle ödenecek tutarlar gelecek yıldan itibaren yaklaşık yüzde 50 oranında artırılmış ve memur statüsündeki personel ile eşit hale getirilmiştir.

Madde hükmünün ikinci fıkrası ise yeni bir düzenleme olup, birinci fıkrada sayılan unvanlı pozisyonlarda kısmi süreli veya proje bazlı çalışanlar dışındaki tüm sözleşmeli personeli kapsamaktadır. 4/B sözleşmeli personel, 375 sayılı KHK'nin ek 26 ve ek 27. maddeleri kapsamında istihdam edilen personel ile sözleşmeli bilişim personeli ve kurumsal özel mevzuata göre istihdam edilen personel hakkında uygulanacaktır.

Ödemeden, büro, atölye, ısı santralı, laboratuar, tesis (sosyal tesisler dahil), işletme, fabrika ve hizmet binaları dışında olmak şartıyla arazi, şantiye, inşaat, baraj, park, bahçe, maden, açık alanlarda kurulu tarım ve hayvancılık uygulama birimleri ve yol gibi açık çalışma mahallerinde fiilen çalışan (belirtilen mahallerde yapılan kontrollük hizmetleri dahil) sözleşmeli personel yararlanabilecektir.

memurlar.net
 

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.