Uzman erbaş ve uzman jandarmalara memurluk TBMM gündeminde

Uzman erbaş ve uzman jandarmalara memurluk TBMM gündeminde
Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi Meclise sunuldu. Teklif ile, uzman erbaşlar ile uzman jandarmalardan kendi istekleri ile görevinden çekilmiş olanların bir defaya mahsus olmak şartıyla memur kadrolarına atanabilmeleri amaçlanmaktadır.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 
Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına ilişkin Kanun Teklifi gerekçeleriyle birlikte sunulmuştur. 
Gereğini arz ederim. Levent GÖK /Ankara Milletvekili - 

GEREKÇE 
3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununa göre istihdam edilen Uzman Erbaşlar ile28/5/1988 tarihli ve 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu'na tabi olarak çalışan uzman jandarmalar 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununa tabi bulunmaları sebebiyle diğer personel kanunlarına tabi herhangi bir kamu kurum ve kuruluşlarına naklen atanamamaktadırlar. 

Anilan yasayla, bu personel, Uzman Erbaş kadrolarına istihdam edilmeleri sebebiyle 657 sayılı Kanunun 54'üncü maddesi de dikkate alınarak azami adaylık süresi kadar çalışılmış ve kendi istekleriyle sözleşmelerini feshetmiş olmak kaydıyla kamu kurum ve kuruluşlarına başvurma hakkına sahip kılınmışlardır. 

Ancak, Uzman Erbaşlar ile Uzman Jandarmalar 657 sayılı Kanunun 97 nci maddesinde belirtilen sürelere bağlı olmaksızın yürürlükteki Başbakanlık genelgeleri çerçevesinde açıktan atama izni alınması suretiyle aynı Kanunun 92 nci maddesine göre kurumların görevde yükselme yönetmeliklerinde belirledikleri diğer kadrolara atanmalari hizmet ihtiyaçları göz önünde bulundurularak kamu kurum ve kuruluşlarının takdirinde bulunmaktadır. 

Buna karşın, Türk Silahlı Kuvvetleriyle sözleşmeleri kendi istekleriyle feshedilmiş durumda olan binlerce uzman erbaş ile uzman jandarmanın 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 92. Maddesi uyarınca başvurmalarına rağmen kamu kurum ve kuruluşlarında işe başlatılmayışları büyük bir mağduriyete neden olmaktadır. 

Uzman Erbaşlar ile Uzman Jandarmalar terörle mücadelede şimdiye kadar en fazla sehit ve gazi veren zümredir. Aynı zamanda olağanüstü olumsuz çalışma koşulları nedeniyle sağlıkları ruhsal ve bedensel anlamda en olumsuz etkilenen kesim de bu keşimdir. 

Yıllarca devletin ve milletin güvenliği için canlarını hiçe sayan bu konumdaki uzman erbaşlar, mevzuata göre emekli sayılmadıkları için, sosyal güvenlik mevzuatından da tam olarak yararlanamamaktadırlar. 

Kanun teklifiyle, özellikleri teklifte belirlenmiş olan uzman erbaşların ve uzman jandarmaların kamu kurum ve kuruluşlarında işe başlatılarak mağduriyetlerinin ve ortaya çıkan yığılmanın neden olduğu olumsuzlukların giderilmesi amaçlanmıştır. 

DEVLET MEMURLARI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1- 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir. 
“GEÇİCİ MADDE 47- 18/3/1986 tarihli ve 3269 sayılı Uzman Erbaşlar Kanununa tabi olarak çalışan uzman erbaşlar ile 28/5/1988 tarihli ve 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu'na tabi olarak çalışan uzman jandarmalardan kendi istekleri ile görevinden çekilmiş olanlar, boş kadro bulunmak ve gireceği sınıfın niteliklerini taşımak kaydı ile bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içerisinde başvurmak şartıyla bir defaya mahsus olmak üzere bu Kanuna tabi kurumlardaki memuriyetlere atanırlar." 

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür. 

Kamubiz.com ÖZEL/ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.