3600 ek gösterge de yeni gelişme! Meclis'e teklif verildi

3600 ek gösterge de yeni gelişme! Meclis'e teklif verildi
'İtfaiye' hizmetlerinde çalışanlara yönelik Meclis'e kanun teklifi verildi. Teklif yasalaşırsa itfaiye personeli 3600 ek göstergeden yararlanabilecek. Kanun teklifinde ayrıca itfaiyecilere yıpranma payının 90 güne çıkarılması ve ayrı bir meslek grubu...

Ankara Milletvekili Yüksel ARSLAN tarafından Meslis'e sunulan teklif ile, itfaiye veya yangın söndürme işlerinde çalışanlara çalışma sürelerinin her 360 günü için 60 gün olarak uygulanan fiili hizmet süresi zammının 90 güne çıkarılması, genel idare hizmetleri sınıfı içinde görev yapan itfaiye çalışanlarının ayrı bir meslek grubu olarak tanımlanması ve ek göstergelerinin 3600'e yükseltilmesi amaçlanmaktadır.

GENEL GEREKÇE

İtfaiye; yangın söndürmenin yanında, kaza, çökme, patlama, mahsur kalma, doğal afet ve olağanüstü olaylarda arama-kurtarma, su baskınlarına müdahale, nükleer, biyolojik ve kimyasal maddelerden arındırma gibi geniş bir yelpazede yer alan faaliyetleri yürütmektedir. Bu özellikleriyle de itfaiye hizmetleri ve hizmet sunma biçimleri, sundukları hizmetin doğası gereği oldukça önemlidir.

İtfaiyeci deyince aklımıza yangın söndürme işlemi yapmakla görevli kişiler gelir. Oysa ki; gerek önleyici gerekse de müdahale edici yönleriyle insan hayatını yakından etkileyen ve acil nitelik taşıyan bir kamu hizmeti olan itfaiye hizmeti, yaşam hakkının korunmasını sağlama yönü nedeniyle son derece önemli bir kamusal hizmet alanıdır.

Kamu düzeni ve güvenliğini doğrudan ilgilendiren itfaiye hizmetinin bireylerin can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla, hataya ve ihmale yer vermeyecek şekilde hassas ve özenli bir biçimde sunulması gerekir.
Bu kapsamda sorumluluk gerektiren zor şartlarda çalışan itfaiyecilerin, özlük haklarının düzenlenmesi hususu hasıl olmuştur.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Zorunlu görevleri fiili olarak yürütmelerine rağmen, yaptıkları bazı hizmetler fiili hizmet zammı kapsamında sayılmadığı için itfaiye çalışanları fiili hizmet süresi-zammından hak ettikleri şekilde yararlanamamaktadır.
İtfaiye çalışanlarının fİili hizmet süresi zammından yararlandırılması için sayılan işyerlerinde çalıştıkları halde, söz konusu işleri/görevleri yapmayan veya sayılan işleri/görevleri yaptıkları halde, söz konusu işyerlerinde çalışmayan sigortalıların işyeri ve iş kolu şartı bir arada yerine gelmediği gerekçesiyle fiili hizmet süresi zammından yararlandırılmamaktadırlar.
Oysa yukarıda açıklandığı üzere itfaiye çalışanları yangın söndürme işi dışında her türlü arama kurtarma ve benzeri riskli işler dahil 7/24 çalışma esasına göre çalışmaktadırlar. Bu kapsamda itfaiye çalışanı olarak fiili hizmet zammından yararlanabilmek için itfaiye veya yangın söndürme işlerinde fiilen çalışma şartının aranması, itfaiye çalışanlarının mağduriyet yaşamalarına neden olduğu için bu konuda bir düzenlemeye ihtiyaç duyulmuştur. Yine 5510 sayılı kanunun 40'ncı maddesinde fiili hizmet süresi zammı alan meslekler ve fiili hizmet süresi belirtilmiştir. Afet ve Acil Durum Önleme ve Müdahale görevi gibi kutsal bir mesleği icra eden itfaiyecilerin 60 günlük fiili hizmet zammı; 90 güne yükseltilmelidir. Yukarıda yapılan açıklamalar kapsamında itfaiye hizmetlerinde çalışanların; itfaiye veya yangın söndürme işinin fiilen yapılma şartına bakılmaksızın, fiili hizmet zammından yararlandıralabilmeleri ve söz konusu fiili hizmet zammına ilişkin hizmet süresinin 90 güne çıkarılması sağlanarak mağduriyetlerinin giderilmesi amaçlanmıştır.

MADDE 2- Toplumsal yaşamın zorunlu gereksinimlerinden olan düzenlilik ve süreklilik isteyen itfaiye hizmeti, niteliği gereği bir kamu hizmetidir. İtfaiye teşkilatı tüm dünyada kurumsallaşmış en yaygın acil durum örgütlerindendir. İlk kurulduğu dönemde görev alanı yangınla mücadele ile sınırlı olan itfaiye teşkilatı günümüzde daha geniş bir görev alanıyla faaliyet göstermektedir. Nitekim 21/10/2006 tarihli ve 26326 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Belediye İtfaiye Yönetmeliği'nin 6. maddesinde yangınlara müdahale etme ve yangını söndürme görevinin yam sıra her türlü kaza, çökme, patlama, mahsur kalma ve benzeri durumlarda teknik kurtarma gerektiren olaylara müdahale etmek ve ilk yardım hizmetlerini yürütmek; arazide, su üstü ve su altında her türlü arama ve kurtarma çalışmaları yapmak, su baskınlarına müdahale etmek ve doğal afetler ile olağanüstü durumlarda kurtarma çalışmalarına katılmak gibi pek çok husus itfaiye teşkilatının görevleri arasında sayılmıştır.
İtfaiye çalışanlarımn, bu denli hayati önem taşıyan görevleri bulunmaktayken ve İş Sağlığı ve Güvenliği kapsamında çok tehlikeli sınıfa girmekteyken; büro memurları gibi genel idari hizmetler sımfında yer alması anayasamızın temel ilkelerinden olan "ölçülülük" ilkesine aykırı olduğu düşüncesindeyiz. Zira her meslek; kapsamına göre sınıfta yer almalıdır. İtfaiye çalışanları İl Afet Müdürlüklerinde çalışan arama-kurtarma personellerinin bütün görevlerini kapsar durumda görev yapmalarına rağmen itfaiye çalışanları. Genel İdari Hizmetler Sınıfında yer almaktadır. Dolayısıyla "Genel İdari Hizmetler" sınıfı içerisinde hizmet veren itfaiye çalışanlarının ayn bir meslek grubu içinde tanımlanması amaçlanmıştır.

MADDE 3- İş riski ve güçlüğü üst seviyede olan, ülke çapında öğrenimi görülen yüksek okulları olan ve şu anki mevcut durum itibariyle çalışanlarının çoğu üniversite mezunu olan itfaiyecilerin ek göstergelerinin çok düşük olması sosyal devlet ve hakkaniyet anlayışıyla örtüşmektedir.
İtfaiye ve Arama Kurtarma sınıfına mensup personelin ek göstergeleri üç bin altı yüze (3600) yükseltilmesi amaçlanmıştır.
MADDE 4- Yürürlük maddesidir
MADDE 5- Yürütme maddesidir.

KANUNU İLE DEVLET MEMURLARI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 31/5/2006 Tarih ve 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 40. maddesinin 1 'inci fıkrasının üçüncü cümlesi ve 2'nci fıkrasının 15'inci sırası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:
"Çalışmanın fiili hizmet süresi zammı kapsamında değerlendirilebilmesi için, tablonun (13) (14) ve (15) numaralı sıralarında belirtilen sigortalılar hariç sigortalının kapsamdaki işyerleri ile birlikte belirtilen işlerde fiilen çalışması ve söz konusu işlerin risklerine maruz kalması şarttır."
15) İtfaiye veya yangın söndürme işleri Yangın söndürme işlerinde çalışanlar. 90

MADDE 2- 14/7/1965 Tarih ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanun'un 36'ncı maddesinin birinci fıkrasına (XII) numaralı bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bent eklenmiştir.
"XIIT İTFAİYE, ARAMA-KURTARMA HİZMETLERİ SINIFI
Bu sınıf; belediye itfaiye teşkilatında personel olarak çalışan İtfaiye Eri, İtfaiye Şoförü, İtfaiye Başşoförü, İtfaiye Onbaşı, İtfaiye Çavuş, İtfaiye Başçavuş, İtfaiye Daire Başkam, İtfaiye Müdürü, İtfaiye Müdür Yardımcısı, İtfaiye Şube Müdürü, İtfaiye Zabıta Amiri, İtfaiye Grup Amiri, Merdiven Operatörü, Telsiz Operatörü, İtfaiye Dalgıcı, Teknisyen ve Sağlık Memurunu kapsar."
MADDE 3- 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa ekli (I) sayılı Ek Gösterge Cetveline aşağıdaki bölüm eklenmiştir:
X- itfaiye, arama
KURTARMA
HİZMETLERİ SINIFI

Kadroları bu sınıfa dahil olanlardan
1 3600
2 2200
3 1600
4 1100
5 900
6 800
7 500
8 450
MADDE 4- Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 5- Bu kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
17 Yorum