Anayasa Mahkemesinden BOMBA karar! Maaş zammı İPTAL edildi!

Anayasa Mahkemesinden BOMBA karar! Maaş zammı İPTAL edildi!
Anayasa Mahkemesi bomba bir karar alarak yüksek yargı üyelerine yapılan 15 bin lira maaş düzenlemesini iptal etti.

Bilindiği üzere 2023 yılı Mart ayında yüksek yargı oranlarına maaş farkı düzenlemesi yapılmış ve eşitlik ve yargı bağımsızlığı gerekçesiyle bir hakim tarafından Ankara 25. İdare Mahkemesine dava açılmıştı.

Söz konusu mahkeme tarafından yapılan başvuru AYM Genel Kurulunda görüşüldü ve oy çokluğuyla iptal edildi. İptal edilen düzenleme Yargıtay ve Danıştay üyelerine 15 bin lira zam getiriyordu. AYM’nin kararına Yüksek yargı mensupları tepki gösterirken birinci sınıf adli -idari yargı hakim savcılarınca sevinçle karşılandı.

TBMM’de 30 Mart 2023’te çıkarılan torba kanun ile Hakimler Savcılar Kanunu’na 30 Mart 2023’te yüksek yargıçların ek zam oranlarına ilişkin madde eklendi.

Düzenlemeyle Yargıtay ve Danıştay üyelerine 40.000, birinci sınıf hakimler için ise 15.000 gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayıyla çarpımı sonucu bulunacak miktarda aylık ek zam ödenmesi hükme bağlandı. Böylece, birinci sınıf hakim savcılara daha az zam öngören düzenlemeyle Yargıtay ve Danıştay üyelerinin maaşı, Anayasa Mahkemesi üyeleriyle eşitlendi.

EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI

Bir hakim, düzenlemenin eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle konuyu Ankara 25. İdare Mahkemesine taşıdı.

Ankara 25. İdare Mahkemesi de düzenlemeyi, Anayasa’da belirtilen “hukuk devleti, yargı bağımsızlığı ve eşitlik ilkeleri ile çalışma barışının sağlanması” kurallarına aykırı olduğu gerekçesiyle iptali talebiyle Anayasa Mahkemesine taşıdı.

Talebi görüşen Yüksek Mahkeme, düzenlemenin iptaline karar verdi.

Anayasa Mahkemesinin iptal gerekçesi daha sonra yazılacak. İptal kararı, gerekçenin Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından 6 ay sonra yürürlüğe girecek.

AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
2 Yorum