En az 3 yıl görev yapan fahri öğreticilere kadro teklifi, TBMM'de

En az 3 yıl görev yapan fahri öğreticilere kadro teklifi, TBMM'de
Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde görev yapan ve en az üç eğitim-öğretim yılı hizmeti bulunan Fahri (geçici) Kuran Kursu Öğreticilerine kadro teklifi Meclis'e sunuldu.

İstanbul Milletvekili Doğan BEKİN tarafından, Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Kur'an kurslarında ek ders ücreti karşılığında veya fahri olarak öğreticilik görevi yapan kişilerin SGK prim günleri taban alınarak alanlarına uygun kadroya atanması amacıyla Meclis'e sunulan kanun teklifinin tam metni ve gerekçesi şöyle:

GENEL GEREKÇE

Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde görev yapan Fahri (geçici) Kuran Kursu Öğreticileri her yıl müftüler tarafından yapılan mülakat sonrasında, başarılı olanlar Fahri (Geçici) Kuran Kursu Öğreticileri olarak göreve başlatılmaktadır.

Milletimizi yüce Kitabı'mızın hayat veren ilke ve değerleri ile buluşturan Kur'an Kursları Türkiye'de Kur'an öğretimini sürdüren en önemli kurumların başında gelmektedir.

Bu kurumların amacı, Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesindeki İl Müftülüklerine bağlı Kuran Kurslarında istihdam edilen Fahri (Geçici) Kuran Kursu Öğreticileri tarafından Kur'anı Kerimi okumak, anlamını öğretmek, hafızlık yaptırmak ve din eğitimi almak isteyen vatandaşlarımız başta olmak üzere ihtiyaç odaklı kategoride,4-6 yaş çocuk kategorisinde, hafızlık kategorisinde, görme ve işitme engelli sınıflarında uzun süreli yaz ve kış aylarında Fahri (geçici) Kuran Kursu öğreticisi olarak görev yapmaktadır.

"Kuran-ı Kerim" ve "İslam Dini" öğretilmesinde önemli bir sorumluluğu üstlenen fahri Kuran Kursu öğreticileri kadrosuz olarak çalışmakta, her an işlerine son verilme korkusu ile büyük mağduriyetler yaşamaktadır. Bu mağduriyetlerin başında özlük haklar, sosyal haklar, ücret adaletsizliği gelmektedir.

Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde Fahri (geçici) Kuran Kursu öğreticiliği görevini yapmış ve yapmakta olanlar, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda yer alan "EK DERS" karşılığında çalışmaktadırlar. Kadrolu ve sözleşmeli olarak çalışan Kur'an Kursu Öğreticileri ile aym görevi yapmalarına rağmen. Fahri Kuran Kursu Öğreticileri, asgari ücretin çok altında Ek Ders karşılığında çalışmaktadırlar. Yine Sözleşmeli ve kadrolu çalışanlar ile aynı işi yapan ve aym eğitimden geçen Fahri Kuran Kursu Öğreticileri hiçbir özlük hakkına sahip değildirler.

Fahri Kuran Kursu öğreticiliği yapmak için; 2 yılda bir KPSS ve DHBT (Din Hizmetleri Alan Bilgisi) ve mülakat puanları istenmektedir. Kış dönemi 9 ay görev yapmak için KPSS +DHBT ve mülakat puanı ile göreve başlayıp, dokuz ayın sonunda görevden istifa ettirilmektedirler. Yaz Döneminde ise 2 ay görev yapmak için KPSS +DHBT ve mülakata tabi tutularak görev sonunda yine istifa ettirilmektedirler. Bu çalışma ve ayrılma şekli ile mali ve sosyal haktan da el çektirilmiş olmaktadırlar.

Çalışma süresince asgari ücretin çok altında 5.000 TL -6.000 TL ve aylık olarak 8- 9 günlük sigorta primleri yatırılmaktadır. Aylık olarak yatırılan 8-9 günlük sigortadan dolayı da SGK üzerinden prim borçlan oluşmaktadır. Özlük haklarını olmaması, işsizlik sigortasından faydalanmamaları ve emeklilik haklarına dahi sahip olamamaktadırlar.

Yaklaşık on bir yıldır düzenli bir alım yapılmadığından ve adil kontenjan sağlanamadığından dolayı KPSS+ DHBT puanları yüksek olan Fahri Kur'an Kursu Öğreticileri herhangi bir kadroya yerleştirilememişlerdir.

Yıllardır kendilerinden istenen tüm şartları sağlayarak, sınavlarda belli bir başan elde ederek, Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde görev yapan Fahri Kuran Kursu Öğreticilerinin insanların çalışma hayatında en temel insani ihtiyacı olan emeklilik hakkı doğmayacak şekilde çalışmaları, çalışma hayatına aykırılık teşkil etmektedir. Uzun yıllardır Diyanete hizmet etmiş Fahri Kuran Kursu Öğreticilerine emeklerinin karşılığı verilmelidir.

Bu sebeple halen görevde olup olmama şartına bakılmadan yaşanan mağduriyetlerin giderilerek, hakkaniyet ve eşitlik ilkesi çerçevesinde SGK pirim günleri taban alınarak alanlarına uygun kadro verilmesi gerekmektedir.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Kur'an Kurslarında Ol.01.2011 tarihinden sonra Fahri olarak veya Ek Ders ücreti karşılığında Kuran Kursu Öğreticiliği yapanlardan en az üç eğitim öğretim yılı görev yapmış olanların, Fahri (geçici) Kuran Kursu öğreticisi olarak halen görevde olup olmama şartına bakılmadan sadece SGK prim günleri taban alınarak ilgili kadrolara atanmaları, SGK prim günlerindeki hak kayıplarının iade edilmesi, yıllardır oluşan mağduriyetin giderilmesi öngörülmelidir.

MADDE 2- Yürürlük maddesidir.

MADDE 3- Yürütme maddesidir.

DİYANETİŞLERİ BAŞKANLIĞI KURULUŞ VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 22/6/1965 tarihli ve 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

"GEÇİCİ MADDE 21- Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Kur'an kurslarında fahri olarak veya ek ders ücreti karşılığında Kur'an kursu öğreticisi görevi yapanlardan, 1/1/2011 tarihinden itibaren en az üç eğitim-öğretim yılı hizmeti bulunanlar, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde müracaat etmeleri hâlinde. Başkanlık tarafından ilgili kadrolara hiçbir sınırlamaya bağlı olmaksızın sözleşmeli veya kadrolu olarak atanırlar.

Bu madde kapsamında atama yapılacak kadrolar, başka bir işleme gerek kalmaksızın atama işleminin yapıldığı tarih itibariyle ihdas edilerek kadro ve pozisyonlara ilişkin mevzuatın eki cetvellerin Başkanlığa ait bölümüne eklenmiş sayılır. İhdas edilen kadrolar; unvan, sınıfı, adedi ve derecesi belirtilmek suretiyle atamanın yapıldığı tarihten itibaren bir ay içinde Kamu Personel Bilgi Sisteminin bulunduğu kuruma bildirilir."

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
27 Yorum