Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş'tan Müjde! 80 maddelik torba yasa geliyor!

Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş'tan Müjde! 80 maddelik torba yasa geliyor!
Milyonları ilgilendiren emekli ve memur maaşları, taşeron işçilere kadro, ev hanımlarına prim desteği ve tüm memurlara 3600 ek gösterge konuları TBMM'de torba yasa kapsamında görüşülecek. SGK Uzmanı ilk düzenlemenin memur emekli maaşları olacığını aktardı

2. torba yasada detaylar belli oldu. Türkiye Gazetesi'ne konuşan Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulu'na gelecek yeni torba yasada ele alınacak konuları açıkladı.

MAAŞLAR İLK GÜNDEMLERDEN BİRİ OLACAK

İhlas Haber Ajansı’na yeni torba yasa hakkında değerlendirmelerde bulunan Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, torba yasanın il gündeminin yeni yılda emekli aylıklarında yapılacak düzenlemeleri olduğunu söyledi. Karakaş, "Aralık ayında görüşülmesi beklenen torba yasada özellikle memur maaşları, SSK, Bağ-Kur ve memur emeklilerinin maaşlarıyla ilgili göstergelerin şekillenmesi ilk gündemlerden biri olacaktır" diye konuştu.

YENİ EVLENENLERE KREDİ GÜNDEMDE

Aile ve Gençlik Fonu'yla ilgili yasa tasarısının TBMM’ye verildiğini hatırlatan Karakaş, "Bu fonun oluşmasıyla birlikte Cumhurbaşkanı’nın seçim vaatlerinden biri olan yeni evlenenlere gençlik kredisi verilmesi ilk gündemlerden biri olacaktır. Evlilik kredisiyle ilgili 150 bin liralık rakamın enflasyon oranında güncellenmesi de söz konusu olacak. İlk etapta ise depremzede gençlere bu kredinin verilmesiyle uygulamanın verilmesi beklenmektedir" ifadelerine yer verdi.

EV HANIMLARINA EMEKLİLİK YOLU AÇILACAK

Karakaş, torba yasadaki en önemli gündemlerden birinin ev hanımlarına emeklilik konusu olduğunu belirterek, "Ev hanımları kendi primlerini şu anda 4 bin 293 lira yatırmaktalar. Devlet tarafından ise bin 430 lira prim desteği sağlanacak. Ayrıca çocuk sayısına göre erken emekli olmalarının yolu açılacaktır" şeklinde konuştu.

3600 EK GÖSTERGE ANA KONULARDAN BİRİ

Ayrıca yaklaşık 500 bin memuru ilgilendiren 3600 ek göstergenin de torba yasadaki ana konulardan biri olduğunu dile getiren Karakaş, "Özellikle yüksekokul ve üniversite mezunu olup 3600 ek gösterge için birinci dereceye gelen memurların beklenti içerisinde olduğu düzenlemenin de torba yasa kanununa girmesi bekleniyor. Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte 15 Ocak 2024 tarihinden itibaren birinci dereceye gelen memurların 3600 ek gösterge düzenlemesinden faydalanabileceği söylenebilir" ifadelerine yer verdi.

ESNAFA ERKEN EMEKLİLİK GELECEK

Bağ-Kur ve SSK prim eşitlemesinin de torba yasada yer alacağını, böylece esnafın 5 yıl daha erken emekli olabileceğini söyleyen Karakaş, "Geçmiş tarihlerde defalarca çıkan prim affına rağmen prim borçlarını ödeyemeyen Bağ-Kur’lulardan özellikle esnaf ve sanatkarların prim eşitlemesi dediğimiz yani 9 bin gün olan primlerinin 7 bin 200 gün prime düşürülerek, 5 yıl daha erken emekli olmalarını sağlayan düzenlemenin de torba yasada yer alması bekleniyor. Bu düzenlemenin torba yasada yer almasıyla beraber şirket ortakları, bilanço esasına göre defter tutanlar, özetle esnaf ve sanatkar tabiri içerisinde yer almayanların faydalanması söz konusu olmayacaktır. Sadece Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na bağlı olan berberler, kuaförler, lokantacılar ve ayakkabıcılar gibi esnaf ve sanatkarların faydalandırılması öngörülmektedir" dedi.

TAŞERON İŞÇİLERLE İLGİLİ DÜZENLEME

Karakaş, 90 bin kişiyi aşkın taşeron işçiyle ilgili bir düzenleme yapılmasının da beklendiğini söyleyerek, kamuda bir taşerona bağlı olarak çalışanların da kadroya geçmesinin önünün açılacağını aktardı.

TGRT Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
18 Yorum