MEB'deki sınavsız şube müdürü atamalarına bir iptal daha!

MEB'deki sınavsız şube müdürü atamalarına bir iptal daha!
İdare Mahkemesi, Milli Eğitim Bakanlığında sınavsız 76. madde ile yapılan şube müdürü atamasının yürütmesini durdu.

Ordu'da şube müdürü olarak atama yeterliğine sahip TEÇ-Sen üyesinin, 76. madde atamasına yaptığı itiraz mahkeme tarafından kabul edildi. Ordu İdare Mahkemesi verdiği kararla sınavsız şube müdürü atamasının yürütmesini durdurması üzerine TEÇ- SEN bir açıklama yaptı. Açıklamada Milli Eğitim Bakanlığı’nca 76. Maddeden yapılan tüm atamaların iptali için Ankara 10. İdare nezdinde açılan davanın devam ettiği ve Ordu İdare Mahkemesince verilen bu kararın emsal teşkil etmesini bekledikleri belirtildi.

SINAVSIZ BİR ŞEKİLDE 76. MADDEDEN YAPILAN ŞUBE MÜDÜRÜ ATAMASINA YARGI DUR DEDİ.

Yıllardır 76. maddeden yapılan atamaların, haksız ve hukuksuz olduğunu, kul hakkının yenildiğini, daha da ötesi kamuya ve idaresine olan güveni azalttığını ifade ediyoruz. Bu atamaların peşini, gerek yargıya taşıyarak, gerek alanlarda meydanlarda dile getirerek bırakmıyoruz.

Bunlardan biri de; Milli Eğitim Bakanlığının, Ordu İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde boş bulunan şube müdürü kadrosuna sınavsız bir şekilde 76. Maddeden atama gerçekleştirmesi üzerine, sendikamızca şube müdürlüğü yeterliğine sahip üyemizi temsilen Ordu İdare Mahkemesi nezdinde söz konusu atamanın yürütmesinin durdurulması ve iptali için dava açılmıştı.

Başvurumuz üzerine Ordu İdare Mahkemesi 2023/886 esas numarasıyla verdiği kararda, 76. Madde ile yapılan söz konusu atamanın yürütmesini durdurmuştur.

Ordu İdare Mahkemesi bahse konu kararının gerekçesini de; .. "Şube Müdürü kadrolarının; görevde yükselmeye tabi yönetim hizmetleri grubunda olan bir kadro olduğu”. “ ..şartlara haiz kamu görevlilerinin şube müdürlüğü kadrolarına atanabilmesi için ancak görevde yükselme sınavında başarılı olmaları şartı ile bu kadroya atanabileceklerinin tartışmasız olduğu,”.

“657 sayılı Kanun, Devlet memurluğunu bir meslek olarak kabul etmekte ve bunlara sınıfları içinde en yüksek derecelere kadar ilerleme imkanı sağlanmasını, sınıflar içinde ilerleme ve yükselme istemlerinin liyakat sistemine dayandırılmasını öngörmektedir. Bu iki ilkenin temelinde, objektif kurallar çerçevesinde işin ehline verilmesi ve hak etme kavramı yatmakta olup, kamu hizmetlerinin etkin ve verimli bir şekilde gerçekleştirilmesinin tek güvencesinin de hizmetin yetişmiş, ehil kamu görevlilerince yerine getirilmesinden geçeceği de tabiidir.’ Şeklinde özetlemiştir.

Söz konusu kararın gerekçeleri aslında yapılan bu atamaların hem haksız hem de hukuksuz olduğunu özetlemiştir. Bilindiği üzere sendikamızca 76. Maddeden Milli Eğitim Bakanlığı’nca yapılan tüm atamaların iptali için dava açılmış ve hali hazırda süreç devam etmektedir. Umut ediyoruz ki bu karar Ankara 10. İdare Mahkemesi nezdinde 2023/918 esas numarasıyla görülen ana davamıza da örnek teşkil edecektir.

Kamuoyuna saygılarımızla duyurulur.

TEÇ-SEN GENEL MERKEZİ

tec-sen.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
2 Yorum