İtfaiye personeline 3600 ek gösterge teklifi sunuldu

İtfaiye personeline 3600 ek gösterge teklifi sunuldu
İtfaiye çalışanlarının ayrı bir meslek grubu olarak tanımlanması ve ek göstergelerinin 3600'e yükseltilmesi için kanun teklifi Meclis Başkanlığında...

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer tarafından Meclise sunulan Kanun Teklifinde itfaiye personeline "İtfaiye Arama Kurtarma Hizmeti Sınıfı" oluşturması ve 3600 ek gösterge verilmesi amaçlanıyor.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi gerekçesi ile birlikte ekte sunulmuştur. Gereğini arz ederim. 17.10.2023 Ömer Fethi Gürer /Niğde Milletvekili

GENEL GEREKÇE

İtfaiyeci deyince aklımıza yangın söndürme işlemi yapmakla görevli kişiler gelir. İtfaiyeciler, hayat kurtarmak, çevreyi ve ormanı korumak, mal kurtarmak, evcil hayvanlardan yaban hayvanına kadar tüm canlıların yaşadığı olumsuzlukta onlara yardım etmek, selde, depremde ve trafik kazasında kurtarıcı olarak yer almak gibi fedakârlık gerektiren pek çok sorun için çözüme koşandır. Sorumluluk gerektiren zor şartlarda çalışan itfaiyecilerin özlük haklarının düzenlenmesi ihtiyaçtır.

İtfaiye personelleri, doğal afetlerin hepsinde bölgeye sevk edilen ilk ekipler arasındadır. Ancak fedakâr itfaiye personeli, sadece afet dönemlerinde kahraman olarak lanse edildikten bir süre sonra unutulmaktadır. Canları pahasına bir canlının hayatını kurtarmak veya yardım edebilmek için nöbeti olan ve ağır şartlar altında çalışan itfaiye personelinin icra ettikleri meslekleri, yasada meslek statüsünde olmadığı için özlük haklarından da mahrum kalmaktadırlar.

Memur kadrosundaki itfaiye personeli haricinde kadrolu işçi, İŞKUR'lu ve taşeron gibi çeşitli statüde görevlendirme usulüyle itfaiye personeli de çalıştırılmaktadır. Bu yöntemde personeller arasında birçok konuda farklılıklar oluşturmaktadır; bu sebeple tek statüde itfaiye personelinin çalıştırılması yönünde düzenlemeye gidilmelidir.

25.11.2009 tarih ve 27417 sayılı Resmi Gazete ilanlı "İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin Tehlikeli Sımflar Listesi Tebliği" Yönetmeliği'ne göre yangın söndürme ve itfaiye hizmetleri işlerinde çalışanlar "En Tehlikeli Meslekler" arasında sayılmaktadır. Çalışma şartlarının zorluklan ve üstlendikleri görevler göz önüne alınarak "Teknik Hizmetler Sınıfı" içerisinde "İtfaiye Arama Kurtarma Hizmeti Sınıfı" oluşturması ile beraber hak ettikleri özlük haklarına ulaşmalan da sağlanmalıdır.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- "Genel îdari Hizmetler" sınıfı içerisinde hizmet veren itfaiye çalışanların ayrı bir meslek grubu içinde tanımlanması amaçlanmıştır.

MADDE 2- İtfaiye ve Arama Kurtarma sınıfına mensup personelin ek göstergeleri üç bin altı yüze (3600) yükseltilmiştir.

MADDE 3- Yürürlük maddesidir.

MADDE 4- Yürütme maddesidir.

DEVLET MEMURLARI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurlan Kanununun 36'ncı maddesinin birinci fıkrasına (XII) numaralı bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bent eklenmiştir.

"XIII- İTFAİYE, ARAMA-KURTARMA HİZMETLERİ SINIFI İtfaiye, arama kurtarma hizmetleri sınıfı, belediye itfaiye teşkilatında personel olarak çalışan İtfaiye Eri, İtfaiye Şoförü, İtfaiye Baş şoförü. Merdiven Operatörü, Telsiz Operatörü, İtfaiye Dalgıcı, Teknisyen, Sağlık Memuru, İtfaiye Onbaşı, İtfaiye Çavuş, İtfaiye Başçavuş, İtfaiye Zabıta Amiti, İtfaiye Grup Amiri, İtfaiye Müdür Yardımcısı, İtfaiye Müdürü, İtfaiye Şube Müdürü, İtfaiye Daire başkam sıfatını kazanmış itfaiye teşkilatı mensubu personeli kapsar."

MADDE 2- 657 sayılı Kanuna ekli (I) sayılı Ek Gösterge Cetveline aşağıdaki bölüm eklenmiştir.

X- İTFAİYE, ARAMA KURTARMA HİZMETLERİ SINIFI

Kadroları bu sınıfa dahil olanlardan

1 3600

2 2200

3 1600

4 1100

5 900

6 800

7 500

8 450

MADDE 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
3 Yorum