Memur maaşlarına yüzde 37 ZAM kesinleşti! Ocak zammı YENİDEN hesaplandı!

Memur maaşlarına yüzde 37 ZAM kesinleşti! Ocak zammı YENİDEN hesaplandı!
Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı tarafından Eylül ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte, memur ve emekli Ocak 2024 zamlı maaşlarında hesap değişti. 3 aylık enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı ile maaşlar yeniden güncellendi.

Hatırlanacağı üzere Temmuz ayında memurlara toplu sözleşme zammı olarak %6 oranında zam yapılmıştı. Eylül ayı enflasyon farkı ise TUİK tarafından %19,11 olarak açıklandı. Bu veriler ışığında, memur maaşlarına Ocak ayında %36,97 zam yapılması kesinleşti. Ancak ekim, kasım ve aralık aylarında açıklanacak enflasyon verileri ile bu oran daha da artabilir.

Eylül enflasyonuyla birlikte 3 aylık değerlendirme

Enflasyon, tüketici fiyatlarının genel seviyesindeki değişimleri ölçen bir göstergedir. Yılın üçüncü çeyreği olan Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarındaki enflasyon rakamları sırasıyla; %47,83, %58,94 ve %61,53 olarak gerçekleşti. Bu rakamların birleşimiyle üç aylık ortalamalarda %25,11'lik bir enflasyon yaşandı. Ancak, bu rakamların arkasında yatan faktörler nelerdi?

TÜFE, Temmuz ayında bir önceki aya göre %9,49, bir önceki yılın Aralık ayına göre %31,14, ve on iki aylık ortalamalara göre %57,45 olarak belirlendi. Ağustos ve Eylül aylarında da benzer bir artış söz konusu oldu. Ağustos'ta yıllık %58,94 ve aylık %9,09, Eylül'de ise aylık %4,75 enflasyon oranlarına şahit olduk.

Yılın ilk zammının detayları

Memurların Ocak 2024 maaş zammı, enflasyon farkının üzerine eklenen oranlarla şekillenecek. Yani memur maaşlarını etkileyen bir diğer faktör de toplu sözleşme zammı. Eğer kalan üç ayda %10 daha enflasyon yaşanırsa, %29,11’lik bir enflasyon farkıyla karşılaşacağız. Buna, Ocak ayı için planlanan %15’lik zam eklenirse, memurların alacağı toplam zam %48,47 olacak.

kamudanhaber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum