Paramedikler mesleklerinin geleceği için kaygılı! Ne olacak Paramediğin hali?

Paramedikler mesleklerinin geleceği için kaygılı! Ne olacak Paramediğin hali?
Paramedikler mesleklerinin geleceği için kaygılı! Ne olacak Paramediğin hali?

Paramedikler mesleklerinin geleceği için kaygılı! Ne olacak Paramediğin hali?

Şimdi sizlere bir durumu anlatacağım, bu durumun ne gibi sonuçları olacağını sizler kendiniz söyleyin. Ben Paramedik mezunu atama bekleyen birisiyim ve mesleğimin geleceği hakkında korkuyorum. Neden mi? Gelin sizlere anlatayım.

   2015 yılı içerisindeki alımlar 2017 yılından az olmasına rağmen 69 gibi bir puanla ataması yapılan yerler olmasına rağmen bu sayılar 2017 yılına geldiğinde ilk iki alımla anca 77’leri buldu. Aradaki fark tam 8 puan. Ve ilerleyen atamalarda ne kadarlık düşüş sağlanacak bu bile belirsiz. Bu haliyle diğer ön lisans bölümlerine göre iyi, size neden sıkıntı çıkarıyorsunuz demeyin, yazının başında da belirttim, mesleğimin geleceği hakkında korkuyorum.

   İlk ve Acil Yardım(Paramedik) bölümü 2016-2017 yılında ön lisanstan en çok tercih edilen bölüm. Bu gelecekte mezun sayısının kontrolsüz biçimde çoğalacağını ve puanların diğer ön lisans bölüm puanlarını hiç aratmayacağını gösteriyor. Buda öyle 5,6 yıl sonrası değil, bir yıl sonra yani 2019 da  ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.

    Paramedik bölümümün puanlarının bu şekilde düşük olması insanları haklı olarak bu bölüme itti. Çünkü neden itmesin ki? 2 yıl okuyorsun, ataması kolay-dı, ve bir maaşla birlikte çalışmaya başlıyorsun. İşte bu yüzden özel üniversitelerin dikkatini çekti, ve her yere özel üniversite bünyesinde İlk ve Acil Yardım bölümü açıldı. Yıllık değişken olarak belli bir miktar para karşılığı ile artık sizlerde hayat kurtarabilir, kolayca atanabilir, ve hayatı ertelemezdiniz.

Ne oldu?

Atanamadık.

    Sınav sonuçları açıklandığı zaman birçok arkadaşımın 76-75 puanlarla atandık artık, kurtulduk bu hayattan dediğini gördüm. Ama ilk iki atama zamanı geçtiğinde bu soru ‘’acaba atanır mıyım?, KPSS ye çalışsam mı?’’ ya evrildi. Özel üniversitelerin bir gelir kapısı olarak görüp plansız bir şekilde bu bölümü açması. Açarken de en kolay atanan bölüm diye lanse etmesi diğer öğrencilerinde dikkatini çekti, çünkü neden çekmesin ki?

   Yazımın buraya kadar kısmı üniversite tercihinde İlk ve Acil Yardım bölümünü seçmeyi düşünenler içindi. Bu meslek hayat kurtaran, sorumluluğu çok yüksek olan bir meslek. Bu meslek atama durumuna bakmayacak kadar, içerisinde alacağınız paraya bakmayacak kadar önemli ve kutsal bir meslek. Bu mesleği gerçekten yapabilirim diyorsanız, ben hayat kurtarabilirim kendimde bu sorumluluğu alacak gücü buluyorum diyorsanız gelin. Sonra kan görmeye dayanamayan, ambulans arkasında araç tutan ve kusan insanlar görmeye başlıyorsunuz. Ki zaten artık atama durumu da ortada, diğer bölümlere göre daha kolay atanırım diye geliyorsanız. Ne yazık ki böyle bir durum da ortadan kalktı. Böyle devam ederse 2 yıl sonra yani 2022 KPSS de diğer ön lisans bölümlerinden bile daha yüksek puanlarla kapatabilir.

   İleride bir düzenleme yapılırsa puanlar tekrar düşebilir. Peki puanlar nasıl olurda biraz daha düşer?

   Yasada acillerde paramediklerin çalışabileceği yazıyor. Peki biz paramedikler yasada yazmasına rağmen neden acillerde çalışamıyoruz? Bilirsiniz öğrenciyken stajlarda kendinizi eksik hissettiğiniz zaman stajınızı istasyonda değil de acilde yapardınız. Bu durumda aynı mantık işte. Çalışan personel bir durumda eksik görülüyorsa acile alıp deneyim kazanmasını sağlıyorlar. Çünkü ambulansta yapılacak iş 1 dk gecikse hasta ex olabilir. Bu riske girmemek için de atanan yeni personeli deneyim kazanması için acillere gönderiyorlar. Bu yasa ile birlikte eğer acillere paramedik alımı açılırsa puanlar biraz olsun düşecek ve bölüm az da olsa rahatlayacaktır, çünkü bölüm gerçekten tıkandı.

   Bir diğer konuda taşeron şoför. Yeni taşeron düzenlemesi ile birlikte artık KPSS puanı ile İŞKUR üzerinden alınacak olan şoförler eğer ki paramedik olup ambulans içerisinde herkes sağlıkçı olursa paramedik puanları bir nebze olsun düşürülecektir. Hem bu konu verilecek sağlık hizmetlerini de hiç şüphesiz olumlu etkileyecektir.

   Genelde doğu illerinde boş kalan istasyonlar kapanmakta, personel eksikliğinden meslektaşlarımız gün aşırı çalışmakta ve insan üstü bir çaba göstermektedir. Hem mesleğin stresi, hem de gerektiğinden fazla çalışma durumu çalışan arkadaşlarımızı psikolojik ve fiziksel bakımdan bitirmektedir. Ve bazı ilçelerde halen 112 istasyonu bulunmamaktadır. Bu ilçelere 112 istasyonu açarak, istasyonları gerekli kişi sayısına tamamlayarak alımlar bir nebze olsun arttırılabilir.

   Gelelim en son ve en önemli kısma. Planlama. Özel üniversiteler gelir kaynağı olarak gördükleri günden beri Paramedik bölümünü günden güne arttırmakta. Yaptıkları reklamlarla da üniversite okuyan, okuma yaşında olan gençleri kendilerine çekmekte. Ki 2016 ve 2017 yılında en çok tercih edilen bölümün İlk ve Acil Yardım olmasından anlayabiliyoruz. Planlama ile birlikte kontenjanlar alımlara eş şekilde yapılır, ve her yıl değişken olmayan bir puanla mezun olan kişiler atanabilir. Bu da şuan okuyan arkadaşların, acaba boşuna mı bu bölümü okuyorum psikolojisinden çıkmasını sağlar.

   İlk ve Acil Yardım sistemi daha yeni yeni gelişmekte olan bir sistem, dilerim ki yapılan yanlışlardan yol geçmeden dönülür ve 112 sistemi kaliteli ve mutlu çalışanları ile yoluna devam eder. Bölümümüzün kıymetini bilelim ve yol geçmeden elimizden ne geliyorsa yapalım. Çünkü o yol geçerse bir daha dönüşü olmayacak

Bölümümüzün güzel günleri göreceği.

Alım sayılarının yıldan yıla arttığı.

Puanların gün geçtikçe azaldığı bir yıl olmasını dilerim.

   Yeni mezun arkadaşlar. Bu bölümü okuyan arkadaşlar. Bölümümüze sahip çıkalım. Mesleğimiz kutsal bir meslek. Ve yapılması zor bir meslek. Bu mesleğe hazır olmadan gelen bir çok kişi bu meslek bana göre değilmiş diyerek bırakabiliyor.

   Sözde insanlar için 1 gün çalışıp 3 gün yatıyoruz. Davulun sesi insanlara hoş geliyor. 1 gün çalışma diye bir şey yokta,  o diğer insanların 1 gün çalışıyorsunuz dediği günlerde o kadar çok travmayla karşılaşıyoruz ki, değil 3 gün o durumun duygu durumunu bir ömür üzerimizde taşıyoruz. Durup dururken uzaklara dalıyoruz, geceleri yataktan sıçrayarak kalkıyoruz. Ama bu mesleği yapmaktan tek bir gün gocunmuyoruz.   Mesleğini seven, saygı duyan, ve sahip çıkan bir geleceğe.

   İnşallah 2018 yılı Ülkemiz için 2017’yi aratmaz ve birçok insanın yüzü güler.

Kamubiz.com ÖZEL HABER

(Sitemizden Alıntılanan Haberlerde Kaynak Gösterilmeden Kullanılması Halinde Yasal İşlem Yapılacaktır)

YENİ FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
21 Yorum