Sağlıkçıların atanma bekleyişi 10 aydır sürüyor! 2021 bitmeden sağlıkçı ataması şart

Sağlıkçıların atanma bekleyişi 10 aydır sürüyor! 2021 bitmeden sağlıkçı ataması şart
Sağlık personeline ilişkin son atama 2020 yılının aralık ayında yapılmış, 12 bin kişinin ataması gerçekleştirilmişti. 10 aylık bekleyiş sürüyor. Bu yıla ilişkin atamalarının 2021 sona ermeden duyurulması bekleniyor

2021 yılının son aylarına girilirken sağlık alanında henüz atama yapılmadı.

Onbinlerce kişinin gözü kulağı, 10 aydır Sağlık Bakanlığı'ndan gelecek müjdeli haberde.

Sağlık personeli, geçen aylarda öğretmenlere yapılan ek atamanın ardından sıranın kendilerine geldiği görüşünde.

Sağlıkçılar, halihazırda ağır seyreden yükün 1,5 yılı aşkın süredir etkili olan Kovid-19 salgınıyla katlandığını ifade ediyor. 

Pandeminin etkilerinin bir türlü istenilen düzeye düşmemesi ve mevcut vaka sayılarının 30 bin sınırında dolaşması, bu kışın da zorlu geçebileceği ihtimaline işaret ediyor. 

Ancak tüm bunlara rağmen Sağlık Bakanlığı'ndan atama konusunda net bir adım gelmiş değil.

Bakan Fahrettin Koca'nın temmuz ayı başında yaptığı "2-3 ay içinde geniş, birçok programı içeren bir atama yapıyor olacağız" sözlerine rağmen bir sonuç alınamadı.

Independent Türkçe'nin ulaştığı bilgiye göre bakanlık atama sayısını geniş tutmak için bastırsa da Maliye Bakanlığı ile uzlaşamadı. 

"Atama Maliye Bakanlığı'nın iradesinde"

Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, pandemiden önce de sağlık çalışanı istihdamının çok yetersiz olduğunu savundu.

Durmuş, salgınla birlikte çok daha zorlu bir süreçten geçildiğini ve bu kişilerin sırtındaki yükün dayanılmaz boyuta geldiğini dile getirdi.

Atamalar konusunda çalışmaların olduğunu ancak sayıda Sağlık ve Maliye bakanlıklarının anlaşamadığını öne süren Durmuş, "Avrupa ile kıyasladığınızda, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) verileri dikkate alındığında Türkiye'deki sağlık çalışanı açığının çok fazla olduğu görülüyor. Yetkililerin de bunu bildiği halde sonuçlandırmaması çok üzücü" dedi.

Sağlık çalışanlarının 13 - 14 saati bulan nöbetler tuttuklarını, gün aşırı işe gittiklerini, hayatlarının adeta yatak odaları ile işleri arasında geçtiğini, kendilerine de dinlenmeye de vakit ayıramadıklarını ifade eden Durmuş, böyle bir yaşam şeklinin personel için de hasta açısından da riskli olduğunu anlattı.

"En az 50-60 binli atama gerekli"

Atama için 20 - 30 binli rakamların yeterli olmadığını savunan Durmuş'a göre en az 50-60 binli atama şart.

Her yıl düzenli olarak bu atamaların yapılması gerektiğini dile getiren Durmuş, bir taraftan emekli olan, istifa edenlerle açığın derinleştirmesinin yükü de ağırlaştırdığına vurgu yaptı.

"2021 bitmeden sağlık personeli ataması şart"

2021 yılı içinde reel olarak bakıldığında sağlık personeli alımı gerçekleşmediğini belirten Sağlık-Sen Genel Başkanı, 10 ay önceki 12 bin kişilik alımın bir önceki yıl ilan edilip bir sonraki seneye kaydırılan alım olduğuna dikkat çekerek, "Bu şekilde sistemin yürümesi, sürdürülebilirliği mümkün değil" ifadelerini kullandı.

Yürüttükleri bir saha çalışmasında bazı sağlık çalışanlarının kendilerine '06.00 - 06.30'da kalkıyorum, çocukların ve kendi hazırlığımızı yapıyorum, akşam duş alıp mutfağa geçip yemek hazırlıyorum, yemek bitince ortalığı topluyorum, gece yorgunluktan, ağrılarımdan uyuyamıyorum' dediğini, eşi de sağlık çalışanı olanların ayın ancak 6-7 günü bir araya gelebildiklerini ifade eden Durmuş, böylesi bir durumda aile yaşantısından bahsetmenin de sağlıklı evlatlar yetiştirmenin de pek mümkün olmadığını dile getirdi.

"Maliye Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı'nın isteğini ivedilikle onaylamalı"

Sağlık personeli alımına ilişkin detayların Maliye Bakanlığı tarafından ivedilikle onaylanmasının şart olduğunu savunan Durmuş, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:

"Maliye Bakanlığı gerçeklerden uzak davranıyor. Atamanın keyfi bir istek olmadığını, Türkiye'nin kronikleşmiş ihtiyaçlarına çözüm için bunun şart olduğunu kabul etmeli. Sağlık personleni ataması yarına ötelenebilecek bir durum değil."

"Aşı karşıtlarını anlamak mümkün değil"

Son olarak aşı karşıtlığını eleştiren Durmuş, Türkiye'de ve dünyada "anlamsız" bir aşı karşıtlığı olduğunu, pandemiyle mücadelede alternatif önerinin bulunmadığını, bilimin bunu yaptırmak gerektiğine işaret ettiğini belirtti ve "Her gün ülkede 200'ü aşkın kişi hayatını kaybediyor. 'Gripten şu kadar kişi ölüyor' demek de bunu meşrulaştırmaz" yorumunu yaptı.

Kanunu'nun 4/B maddesi kapsamında çalıştırılacak olan bu personeller birer kameraman, grafiker, programcı ve iki büro personelinden oluşacak.

Ne olmuştu?

Bakan Koca'nın paylaşımı atama müjdesi sanıldı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın pazar gecesi Twitter hesabı üzerinden yaptığı "3,2,1" şeklindeki paylaşım da pek çok sağlıkçı tarafından "atama müjdesi" sanılmış ancak bu paylaşımın Kovid-19 ile ilgili olduğunun anlaşılması, hayal kırıklığına neden olmuştu.

Bakan Koca "2-3 aya olacak" demişti

Bakan Fahrettin Koca, temmuz ayının başlarında yaptığı açıklamada "2 - 3 ay içinde geniş, birçok programı içeren bir atama yapıyor olacağız, bunun duyurusunu yapacağız, ben daha çok artırma gayreti içindeyim" şeklinde konuşmuştu.

Bu açıklamanın ardından 3 ay geçtiği halde atama haberi gelmemesi sağlıkçıların tepkilerini çekiyor. 

© The Independentturkish
Lale Elmacıoğlu

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.