Murat Mehmet GÜLER

Murat Mehmet GÜLER

ALAN DEĞİŞİKLİĞİ EN KISA ZAMANDA YAPILMALIDIR

Toplumumuzda ki memur algısı şudur ; “Kadrolu ol ,devlete kapağı at ,sırtını devlete daya tamamdır”...Yine benzer bir algı da ; “Salla başını al maaşını ! anlayışıdır”…Her ne kadar artık pek çok memur işini özümseyip, sonuna kadar elinden geleni yapsa da ne yazık ki binde bir denecek sayıda ki memur nedeniyle oluşmuş bu algılar yenilemiyor…

Bu algıyı değiştirmek adına , en azından var  olan potansiyelin harekete  geçirilmesini savundum, istedim.Bu  potansiyelin en başında ;  diplomasını aldığı alanda  öğretmenlik yapmak isteyen  , alan değişikliği bekleyen  öğretmenler vardır.

Diplomaya dayalı alan değişikliği üzerine onlarca yazı yazı yazdım.Bir çok kez  bakanlığa giderek ; üst makamlardaki yetkililerle yüz yüze görüşmeler yaptım.Bu konuda bakanlığın tutumunun  son derece haksız ve yersiz olduğunu dile getirdim.Sonuç ise her defasında bildiklerini  okumak oldu…

Yıllar sonra eğitim kökenli Sayın Ziya Selçuk beyin bakanlığa gelmesi ile birlikte  eğitim camiasında esen  pozitif rüzgar, bakanlıkça atılan yapıcı ve  olumlu adımlar alan değişikliği konusunda da bakanlığın inisiyatif alarak  kanayan  yaraya dur deneceğinin göstergesi idi.Hoş bakanlığın korktuğu kadar sayıda bekleyen de  yoktu oysa ki…

Nitekim 5 yıl sonra yapılan diplomaya dayalı alan değişikliği  ile  benim haklı olduğum resmi sayılarla belgelenmiş oldu.

Aralık 2018  diplomaya dayalı alan değişikliği için 6903 öğretmen başvuru yaptı.Bunlardan 4207 tanesi alan değiştirebildi.

Yaklaşık  5  yıldır alan değişikliği  yapılmadığını düşünürsek, yani  5 yıllık birikmeyi hesaba katarsak ne kadar az sayıda  öğretmenin alan değişikliği için başvuru yaptığı ve bunların da  çok azının ( açık gösterilen norm sayıları bazı branşlarda oldukça kısıtlı olmasından kaynaklı) alan değiştirdiğini görebiliriz.

Diplomaya dayalı alan değişikliği, mevcut kadrolu  öğretmeninden daha fazla verim elde edilebilmesi ve  öğretmenlerin kendilerini gerçekleştirebilmeleri adına her yıl yapılması gerekmektedir.Aralık 2018 de yapılan ve üstte belirttiğim gibi kısıtlı norm açık gösterilmesi nedeni ile alan değiştiremeyen  yaklaşık 2500  öğretmen unutulmamalıdır.

Öğretmenlerin kendilerini geliştirebilmesi ve daha verimli olabilmeleri  sevdikleri, eğitimini aldıkları alanda  çalışmalarıyla mümkün olacaktır.Bir  5 yıl daha bekletmek  milli bir kayıptan başka bir sonuç doğurmyacaktır.

Milli Eğitim Bakanlığı 2023 Vizyon Belgesinde dahi öğretmenlerimizin birer yan dal sahibi olmasından bahsedilirken ;  öğretmenlerin  ikinci kez üniversite  okuyup alan değiştirme  istekleri yok sayılmamalıdır..Diplomaya dayalı alan değişikliği  yıllar önce yapıldığı gibi her yıl düzenli hale getirilmelidir.Böylelikle mevcut alanında verim alamayan ya da mutlu olamayan kadrolu  öğretmenler içinde bir seçenek doğmuş olur.

Saygılarımla

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Murat Mehmet GÜLER Arşivi