Murat Mehmet GÜLER

Murat Mehmet GÜLER

HERKESİ “MANEP” LEYECEKLER

Başlığı anlamsız bulmuş olabilirsiniz. “Bu nedir?” dediğinizi duyar gibiyim. “MANEP” ismini ilk duyduğumda ben de sizin gibiydim. Ama Manisa adına muhteşem bir projenin adı olduğunu öğrenince bunu kaleme alma gereği hissettim.Manisa Valiliğinin himayelerinde, İl Milli Eğitim Müdürlüğünün 2019/2020 Eğitim Öğretim yılında uygulanacak tüm projeleri kısaca MANEP 2023 diye isimlendirmişler. Tam adıyla Manisa Eğitim Projeleri 2023… Aslında, Manisa eğitim camiası böylesi büyük ve ses getirecek bir projeyi çoktan hak etmişti.

Her büyük projede öncelikle var olması gereken iki olgu vardır ; akılda kalan, kısa ve içeriği özetleyen bir isim ve tüm içerik hakkında fikir veren anlamlı bir görsel yani bir logo… İsim sizin de takdir edeceğiniz üzere hem Manisa’ya özgü hem de akılda kalıcı. Projenin logosu da Manisa’ya özgü değerler taşıyor. MANEP 2023, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk’un imzasıyla “Mutlu Çocuklar Güçlü Türkiye” sloganıyla yayımlanan 2023 Eğitim Vizyonuna sadece içerik açısından değil görsel açıdan da vurgu yapıyor bir anlamda. İlk dikkatimi çeken de bu oldu. Bir kız ve bir erkek öğrenci Manisa haritası üzerinden tüm dünyayı kucaklayıcı şekilde tasvir edilmiş. Hem cinsiyet eşitliğine dikkat edilmiş hem de dünyaya açılan iki öğrencinin vizyonlarının geniş olmasına vurgu yapılmış. Belli ki titizlikle düşünülmüş her ikisi de. Hem proje ismi hem logo bu anlamda çok hoşuma gitti.

Önce her biri birbirinden güzel olan bu projelerin ismini sizlerle paylaşayım daha sonra da hedefleri hakkında sizlere bilgi vereyim:

Manisa Her Yerde Okuyor Projesi, Kitap Lig Faaliyeti, Akademik Başarıyı Ölçme ve Değerlendirme Faaliyeti, Şehrim Benim Evim Projesi, Manisa’ya Değer Katanlar Faaliyeti, Kütüphanesiz Okul Kalmasın Projesi, MANiSanat Projesi, Tasarım Beceri Atölyesi Projesi, Spor Sevgisi Okulda Başlar Projesi, Nitelikli Meslek Güçlü Gelecek, Eğitimde Varız Gelecekte Varız Projesi, Manisa Sana Kanım Feda Projesi, Çocuğumu Seviyorum Anaokuluna Gönderiyorum Projesi, KODLA(MA)NİSA Projesi ile TÜBİTAK Projeleri, Hami Projesi, Anadolu Mektebi Yazar Okumaları Projesi, Zafer Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen YENEP Projeleri ve Avrupa Birliği Projeleri…

Biraz da içeriğinden bahsedelim bu güzel projelerin: Manisa Her Yerde Okuyor projesi ile tüm Manisa, özellikle öğrenci velileri evlatlarıyla birlikte bir okuma seferberliği içine girecekler. Bu durum Twitter’da açılan #manisaheryerdeokuyor başlığı sosyal medyada gündem olmuş halde. Yine bu proje kapsamında Manisa Valisi Sayın Ahmet DENİZ’in himayesinde tüm Manisa’ya 200 bin kitap dağıtılacak. Şehrim Benim Evim projesi kapsamında; rehber eşliğinde organize geziler ile öğrenciler şehri ve değerlerini öğrenecekler. Kütüphanesiz okul kalmasın projesi ile 17 ilçede toplamda 32 okulda Z kütüphane kurulacak. Ayrıca her ilçeye Tasarım Beceri Atölyeleri açılacak. Spor Sevgisi Okulda Başlar projesi ile Manisa genelinde en az 100 kulüp kurulacak, lisanslı sporcu sayısı arttırılacak. Manisanat Projesi ile sanatla ilgili her türlü faaliyete maddi manevi destek verilecek.

Bütün bu projelerin;  Milli Eğitim Bakanlığının 2023 Eğitim Vizyonunda yer alan “ana gayemiz sanatı, kültürü, estetiği ve sporu gündemimizin en üst sıralarına taşımak” ifadeleriyle de birebir örtüştüğünü görüyorum. Başka bir ifade ile MANEP 2023, Milli Eğitim Bakanlığının 2023 Eğitim Vizyonunda belirtilen ifadeleri birebir taşıyor. Nitelikli Meslek Güçlü Gelecek Projesi ile MANEP 2023’ün Meslek Liselerine de hak ettiği değeri vermenin amaçlandığını anlıyorum. Meslek Lisesi Memleket Meselesi mottosuyla hem eğitimi hem iş hayatını ortak paydada birleştiren bu proje ile fark yaratıyorlar. Manisa Sana Kanım Feda projesi ile geçen yıl kan verme anlamında Türkiye rekoru kıran Manisa bu yıl kendi rekorunu kırmak için çabalıyor ve sosyal projelerde de ön plana çıkıyor. Kitap Lig faaliyeti ile lise öğrencilerinin takım halinde okuma anlamında birbirleriyle tatlı bir rekabet içinde bulunmalarını sağlıyorlar. Bu anlamda Türkiye genelinde daha  önce yapılmamış başka  bir faaliyete imza attıklarını görüyorum. Okuma ile bir diğer proje de Anadolu Mektebi Yazar Okumaları projesi. Böylelikle öğrencilerimiz milli ve manevi kültürel değerlere sahip yazarların kitaplarını okuyorlar. Hami projesi ile özel – devlet ayrımı olmaksızın öğrencilerin kardeşliğine vurgu yapılıyor. Eğitimde Varız Gelecekte Varız Projesi ile hayırseverlerin eğitime destek olmalarını organize hale getirilmiş durumda.Çocuğumu Seviyorum Anaokuluna Gönderiyorum projesi ile 2023 Eğitim Vizyonunda belirtilen çağın ve geleceğin becerileriyle donanmış ve bu donanımı insanlık hayrına sarf edebilen, bilime sevdalı, kültüre meraklı ve duyarlı, nitelikli, ahlaklı bireyler yetiştirmeyi “ağaç yaşken eğilir” felsefesiyle yola çıktıklarını görüyorum.

Yeri gelmişken hemen söyleyelim MANEP 2023’e ciddi bir bütçe ayrılmış. Eğitime verilen önemi belirtmek açısından önemli. Gerek görüştüğüm kişilerden aldığım duyumlar gerekse sosyal medya hesaplarından takip ettiğim kadarıyla Manisa halkı da MANEP 2023 için kenetlenmiş. Özetle diğer şehirlere de eğitim öğretim anlamında örnek olacağını düşündüğüm bu proje Manisa’yı her anlamda şahlandırır.

 Manisa Valisi Sayın Ahmet Deniz başta olmak üzere, Manisa İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Dikici, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Necmettin Okumuş ve tüm emeği geçenlere hem şahsım hem de ülkemiz adına teşekkür ederim.

Saygılarımla…           

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Murat Mehmet GÜLER Arşivi