HER CANINIZ İSTEDİĞİNDE VASİLİK ŞARTI KOYAMAZSINIZ.. BU BİR HAK İHLALİDİR.

Bu sorunu seslendirmek, bizim sorumluluğumuzdur.
Duyurmak, başlatacağımız mücadelenin ilk basamağıdır.
Bu nedenle, eleştirel olan bu yazıda dikkatinizi soruna ve sorunun kaynağına çekmek isterim.

Engelli Hakları Sözleşmesinin 12. maddesi İhlal ediliyor.
Hiç bir haklı gerekçesi yok.Zaten ihlalin haklı bir gerekçesi olamaz.

Engelli bireylerin hangi hallerde kısıtlanacağı (vasi kararı ile) Türk Medeni Kanununda açıklanmış. Zihinsel yetersizliği ya da psiko-ruhsal hastalığı olanların dahi vesayet altına alınmasına karşı çıkarken, sadece bedensel engeli olan bir bireyin, neden Devletin bir kurumu tarafından "vesayet altına alınması" istensin.

Neden bakacak hiç bir akrabası olmayan bir vatandaşın, bir arkadaşının kendisine bakım konusunda destek olması için vasilik kararına gerek olsun.

Üstelik kurumun yazısında geçen "Evde Bakım Yönetmeliği" diye bir Yönetmelik yok. Vatandaşın "yasa böyle ne yapalım" (halk arasında bu şekilde tabir ediliyor) diye, kandırılması mümkün mü artık. Bilmeyen, böyle bir yönetmelik var sanacak ve "yasa böyleymiş" diyerek kaderine razı gelecek. Ancak bu vatandaş, aylar önce bana ulaştı ve bu idari başvuruyu yapması için aramızda konuştuk. Yani "yasa böyle" diye ya da uydurma mevzuat adı ile vatandaşa yanlış bilgi vermeyin, neyin ne olduğunu biliyoruz.

Hangi mevzuatta yazarsa yazsın, bu kadından vasilik belgesi istenemez. Eğer bir mevzuat yazılacak ise, bu cümleden başlamalı, ardından diğer cümleleri kurmalıyız.

Akraba dışı kişiye evde bakım aylığı bağlanması için daha insani önlemler alınabilir. İl müdürlüğü, engelli birey ve bakıcı arasında mutabakat metni imzalanabilir.

11-15 Mart 2019 tarihinde Cenevrede yapılan BM Engelli Hakları Komitesi Türkiye Toplantısında, en çok üzerinde durulan konulardan biri vasilik, yasa önünde eşit tanınma, destekli karar verme gibi konulardı. Komitenin nihai gözlem raporunda da vasilik konusu ile ilgili Komitenin endişeleri ve tavsiyeleri var.

Ekonomik olarak zor durumda olan bir kadın var ve aylardır bakım aylığı bağlatmak için çabalıyor. Kendisine bakacak akrabası yok. sırf bu yüzden vesayet altına alınması isteniyor.
Yazıyı göndermişler kadına. hangi mantıkla?Üstelik; arkadaşının bu kadına evde bakım verdiği, sosyal hizmet merkezi yetkililerince tespit edilmiş. yazı da bu ifade ediliyor... ve cümle ANCAK....diye devam ediyor. Uydurma bir yönetmelik adı. daha mevzuatın ne olduğundan habersizler.
Darıca Sosyal Hizmet Merkezinden gelen bu cevabı Kamu Denetçiliği Kurumuna taşıyacağız.
Eğer KDK ya başvuru yapmadan başlatılacak hukuki süreç bize destek olmak isteyen hukukçular olursa; bizimle iletişime geçsin lütfen..

Son olarak Bakanlığın 2014 yılında yayınladığı Genelgeyi hatırlatalım. Ve 5 yıldır Genelgede işaret edilen Yönetmeliğin neden hala yayınlanmadığını ortaya soralım...

GENELGE
(2014/7)

2014/07 sayılı Engellilerin Evde Bakımına Destek İçin Verilen Sosyal Yardımlar hakkında genelge

19/02/2014 tarihli ve 28918 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6518 sayılı Kanunla değiştirilen 2828 sayılı Kanunun Ek 7 nci maddesinde, Her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı, asgari ücretin aylık net tutarının 2/3’ünden daha az olan engellilerin muhtaç sayılacağı ve bunlardan bakıma ihtiyacı olan engellilerin evde bakımının desteklenmesi amacıyla sosyal yardım ödeneceği, ortalama aylık gelir tutarının hesaplanmasında, hanede birden fazla bakıma ihtiyacı olan engelli bulunması halinde, birinci bakıma ihtiyacı olan engelliden sonraki her bakıma ihtiyacı olan engellinin iki kişi sayılacağı,

Ayrıca mezkur kanunun Geçici 10 uncu maddesinde de, 01/07/2014 tarihine kadar, gelir değişikliğinin ya da sosyal yardımlara hak kazanılması için gerekli olan gelir tespitinde önceki mevzuata göre işlem yapılacağı hüküm altına alınmıştır.

Bu kapsamda, bakıma ihtiyacı olan engellilerin evde bakımının desteklenmesi amacıyla yapılacak olan sosyal yardımlar ile ilgili olarak, başvuru alınması, muhtaçlığa ilişkin gelirin hesaplanması, bakım ihtiyacının belirlenmesine yönelik değerlendirmelerin yapılması, sosyal yardım bağlanması ve ödemelerin yapılması ile diğer konulara yönelik tüm iş ve işlemlerin;

01/07/2014 tarihine kadar, 30/07/2006 tarih ve 26244 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan “Bakıma Muhtaç Özürlülerin Tespiti ve Bakım Hizmeti Esaslarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik” hükümleri doğrultusunda,

Bu tarihten sonra da yeni bir yönetmelik yayınlanana kadar, kanun değişikliğinde getirilen muhtaçlığa ilişkin gelir hesaplamasında hane yaklaşımı ve hane içinde birden fazla bakıma ihtiyacı olan engelli bulunması halinde, birinci bakıma ihtiyacı olan engelliden sonraki her bakıma ihtiyacı olan engellinin iki kişi sayılması hükümleri de dikkate alınmak suretiyle söz konusu yönetmelik düzenlemeleri çerçevesinde İl Müdürlükleri tarafından yürütülmesine devam edilmesi,

Ayrıca, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarının tespiti ve hesaplanmasında, tüm hane bireylerinin Sosyal Yardım Bilgi Sistemi (SOYBİS) sorgulamalarının kullanılması ve ödemelerini sistem dışında manuel olarak gerçekleştiren İl Müdürlüklerinin, Yönetim Bilgi Sistemi (YBS) kayıtlarını iki ay içerisinde tamamlayarak tüm iş ve işlemlerin YBS üzerinden yapılmaya başlanılması,

Ödenek aktarma işlemlerinin 31/12/2014 tarihine kadar, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılmasına devam edilmesi, 01/01/2015 tarihinden sonra ise Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü tarafından yapılması hususlarında,

Bilgi edinilmesini ve gereğini önemle rica ederim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Ayşe SARI Arşivi