Evde destek eğitim alacak engelli bireyler için rapor istenmesi durumu

Evde destek eğitim alacak engelli bireylerin haklarında karar verilmesi için 3 hekim imzalı durum Bildirir rapor istenmesi, yazının ilk paragrafında da belirtilen Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliğinin 10.maddesine aykırıdır. Evde destek eğitim kararını doktor raporuna bağlamak, her şeyden önce Engelliliğe tıbbi yaklaşımın getirisidir ve bu başta BM Engelli Hakları Komitesinin ve biz sivil toplum örgütlerinin karşı çıktığı bir yaklaşımdır.

Kaldı ki Bedensel engeli olan bir bireyin "evden çıkmasının mümkün olmadığı" ya da evden çıkmakla sağlığının bozulacağı" ifadeleri gibi topluma tam katılım ilkesine aykırı bir ifadenin istenmesi, engellileri sadece "hasta" olarak görmekten başka bir şey değildir.

Ailenin ya da engeli bireyin, evde destek eğitim almak istemelerinin nedeni çok daha farklı olabilir. Örneğin, destek eğitim alabileceği Kurumun erişilebilir servis hizmetinin olmaması önemli bir nedendir.

Yönetmelikte de belirtildiği gibi ailenin özel eğitim sürecine aktif katılımının esas olduğu göz önüne alınarak, bedensel engelli olduğunu belirtir raporla rehberlik araştırma merkezine başvurusu sonucunda, özel eğitim değerlendirme kurulunun karar vermesi gerekmektedir.

Bakanlığın, özel eğitim sürecine ya da evde eğitim kararına ilişkin her türlü iş ve işlemde engelli sağlık kurulu raporu yanında, yukarıda yazdığım ifadeleri içeren ille de hekim raporu istemesi, başta BM Engelli Hakları Sözleşmesine ve Engelliler Hakkında Kanuna aykırıdır.

Evde destek eğitim almakla, Bakanlık tarafından herhangi bir ilave ücret ödenmeyeceğine göre, ortada bir kamu zararı da yoktur. Karara ilişkin gerekli mevcut şartlara bir de durum Bildirir rapor ilave edilmesi, işleri daha da zorlaştırmak, ailenin iş yükünü artırmak ve alınacak kararı zora sokmaktır.

Evde destek eğitim, merkezin ve engelli birey ve/veya ailesinin yaşadığı güçlükleri ortadan kaldırmaya yönelik verilen bir haktır.
Rehberlik araştırma değerlendirme kurulu, bireyin devam eden özel eğitim değerlendirme raporunu iptal etmeden, vereceği ara kararla, başvuruyu karara bağlamak gibi bir uygulama yapmalıdır

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Ayşe SARI Arşivi