SARI SENDİKACILIĞIN GÖLGESİNDE SAĞLIK KURUMLARI VE 2023

Sayın Cumhurbaşkanımız yakın bir zaman da “Biz hiçbir sendikaya kendi arka bahçemiz olarak bakmıyoruz. Evine ekmek götürmek dışında bir çabası olmayan insanların siyasi ve ideolojik sebeplerle ekmeğiyle oynamanın vebalinin altından kimse kalkamaz demişti. Bizler de siyasi güdümünde olmayan bir sendika olarak rahatlamıştık. Ama ne yazık ki sahaya inince böyle olmadığını tespit ettik.
Sayın Cumhurbaşkanımız siz böyle düşünebilirsiniz ama atamış olduğunuz bakanlık yöneticileri,il müdürler,başhekimler kısacası idareciler böyle düşünmüyorlar ki diğer sendika üyelerinin haklarını gasp ediyorlar.
Yapılan tüm uygulamaların sahada, Cumhurbaşkanımızın söylemlerinden farklı uygulandığını ve aykırı davrandıkları, yapmış oldukları uygulamalardan belli oluyor.
Bakanlık yöneticileri diğer sendikaları görmezden gelerek genel başkan düzeyinde tayin hakkı olan genel başkanların tayinlerini dahi yapmadıkları gibi randevu dahi vermeyip hiçbir sorunlarını ele almıyorlar. Sağlık Bakanlığı yöneticilerinden örnek verecek olursak, başta yönetim hizmetleri genel müdürü olmak üzere tüm yöneticiler diğer sendikaları küçümseyerek bakıyorlar. Şikayette bulununca da teftiş kurulları hiçbir şey olmamış gibi davranıyor ve buda yetmez gibi sendikaları kötü anlamda mimleyip işlerini yaptırmıyorlar. Sağlık Bakanlığı merkez kurumlarına diğer kurumlardan elemanlar alıp sağlık çalışanlarına üvey evlat vazifesi yapıp her türlü zorluğu gösteriyorlar.
Taşra teşkilatlarına da da değinmek gerekirse, bakanlıklar da hal böyle iken taşrada durum farklı mı? Taşra da durum daha vahim. Tüm illerde aynı olduğu için ve de yönetici atamalarından personeller arasında yapılan sendikal ayrım ve mobingten çok şikayet almamız hasebiyle taşra konusunu Tokat ilinden örnekler vererek açıklamak istiyorum. Sağlık kurumların da atamalar sendikaya ve adamına göre yapılıyor.Müdürlük lerde personel gibi önemli yerlere liyakatsiz daire başkanı atanıyor böyle olması hasebiyle komisyonlar liyakatsiz kişilerden oluşturuluyor. Sendikacılar hiç sınava girmeden başka kurumlara müdür olarak geçiş yaptırılıyor. İlçelerden personeller çekilerek gereksiz yere geçici görevlendirmeler yapılarak devlete gereksiz yere harcırah ödettiriliyor. Tüm birimlerde idareci olarak sendikacı memurlar atanıyor. İl müdürlüğü ve devlet hastanelerin de sadece sendikasına bakılarak yeni atanmış ebeler sağlık memurları masa başların da taşınır eleman, hekim değiştirme, ahbap çavuş akrabala ilişkisinden ötürü, çevre sağlığı teknisyenleri sivil savunmacı özel kalem olarak,sağlık personelleri iş güvenliği gibi basit işlerde çalıştırılıp, torpilli ebeler aile hekimliklerini denetlettirilip farklı sendika üyelerini bezdirme politikası uygularttırılıyor. Devlet, Ruh Sağlığı ve Diş hastanelerin de nöbet tutacak sağlık personeli yokken idareciler sağlık personellerinden oluşturuluyor. Diğer sendikalara üye olan çalışanlar hastası mazereti ve hatta hizmet puanı yüksek kalifiyeli eleman olup tayin istese bile kadro dolu diye tayin dilekçesi göz önüne alınmıyor. Tüm sağlık kurumlarında personel eksiği varken hiçbir eğitimleri olmadığı halde hatta memur olmayan taşeronlardan uzmanlık adı altında gereksiz yüklü maaş verilerek hiç bir vasfı olmayan sağlık personelleri çalıştırılıyor. Satın alma gibi önemli birimler de sağlık personelleri hatta eski güvenlik görevleri çalıştırılıyor. Sayın il müdürüne atamalar ve istihdam niye böyle yapılıyor denildiği zaman da bizim bildiğimiz devlette süreklilik esastır kaidesi hiçe sayılarak alınan cevap ben geldikten sonraya bakarım eskisi beni ilgilendirmez diyebilecek kadar devlet adabını bilmeyen kişilerden müdür atanıyor.
Kısacası kurumlar da yapılan tüm adaletsizlikleri, liyakatsiz atamaları,mobingi,gereksiz harcamaları,personel istihdamını ,vurdum duymaz yöneticileri Tokat ili özelin de açıkladım ama durum tüm illerde aynıdır.
Yine dinimizden örnek vererek “Allah size emanetleri ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğinizde adaletle hükmetmenizi emreder. Allah bununla ne de güzel öğüt veriyor. Şüphesiz Allah her şeyi iştendir, her şeyi görendir.”(Nisa, 4/58). ayetine göre adamı olmayıp hizmet puanına ve liyakata bakmayan müdür ve idareciler bu nabalin altından nasıl kalkar diyor ve onları Allaha havale ediyoruz.
Son olarak Yurdumuzda durum böyle iken bizde Cumhurbaşkanımıza sesleniyoruz kurumlar sarı sendikacılığın gölgesinde atanan liyakatsiz personel ve idarecilerden ne zaman temizlenecek, eğer sağlık kurumların da ve diğer kurumlar da liyakatsiz bu düzen devam ederse işte o zaman 2023 de yapacağınız reformlar hayal diyor ve bugünlerde sık sık gelen şehitlerimize allahtan rahmet tüm yurdumuza baş sağlığı diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Hasan ÖNÜR Arşivi