BUĞDAY YATIRIMI-TARIM EMTİA YATIRIMINDA NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Buğday yatırımı ve diğer tarım emtia yatırımı denilince aklımıza tüm Türkiye geneli lisanslı depolarda alım satım yapma imkanı veren TÜRİB yani Türkiye Ürün İhtisas Borsa’sı gelmekte. Buna benzer borsaların ihdasının ilk amacı çiftçinin emeğini ziyan olmaktan korumak, arzın yılın her ayına yayılmasını sağlamak; bu amaçla çiftçiye ürününü depolama imkanı ve ürününü satamadığı aylar için faizsiz kredi imkanı sağlamaktır. Bütün bu imkanlar ürün borsası mantığıyla sağlanmakta, yatırımcıyla üreticiyi lisanslı borsalarda elektronik ortamda devlet güvencesi ve şüphesiz net şekilde ürün kalite tesciliyle birlikte buluşturmakta. Tarım emtia borsaları ve depoları denilince ABD, Kanada ve Avustralya akla gelmekle birlikte yakın zamanda ülkemiz de tarım emtialarına yatırım, tarım emtiaları borsacılığı ve lisanslı depoculukta ilerleme kaydetti. Şimdi sıradaki beklenebilecek gelişme; bu piyasanın daha çok vatandaşın ilgi alanına girmesidir. Bu piyasaya ilgi arttıkça derinlik artacak ve çiftçi ve yatırımcılar daha çok kazanmaya başlayacaktır. Vatandaş ve çiftçi ele ele daha çok kazanacaktır. Tabi beli şartların dahilinde bu kazançlara yatırımcı vatandaşlar haiz olacaktır.

Buğday Yatırımı-Tarım Emtia Yatırımında Nasıl Kar Edilir?

Öncelikle burada yazdıklarımın yatırım tavsiyesi olmadığını ve tarafımın sadece bu piyasada kar etmek isteyenlerle birlikte bilgi peşinde olduğunu belirtmek isterim. Şu anki yazacaklarım kendi çıkarımlarım olmakla birlikte bu piyasa ile ilgili her türlü katkı, yorum, eleştiri, bilgi kaynağına açık olduğumu belirtmek isterim…

  1. Bu bir piyasa ve  borsa olduğu için ‘’ ISIN kodları‘’ yani herhangi bir depoda tescillenmiş bir  ürünün fiyatı bir günden bir güne ufak da olsa farklılıklar arz etmektedir. Bu bir piyasa ve borsa olduğu için , arz-talep-TMO müdahaleleri dahilinde daha büyük farklılıkların yaşanması da doğal olacaktır. Bütün bunlar hesaba katıldığında yatırımcı alacağı ürünü öncelikle tespit etmeli ve bu ürünün günlük, aylık ve senelik değişimlerini geçmişe doğru bültenlerden takip etmelidir. Mesela beyaz-ekmeklik-birinci sınıf buğday almayı düşünen yatırımcı, bu ürünle ilgili, TÜRİB’in bültenler ekranından sıkı bir geçmişe dönük tarama yapmalıdır. Bültenler ve fiyatlarla ilgili geleceğe dönük takipte olunmalıdır.
  2. TMO müdahale, satış, alış dönemleri ve ürünlerin hasat zamanları iyi takip edilmelidir. Hangi dönemlerde TMO ve diğer depolardaki satışların yoğun olduğu takip edilmelidir.
  3. Makarnalık buğday sanayi hammaddesi olduğu için bu ürün fiyatlarında ve çeşitlerine talepte kendine has durumların oluşabileceği göz önüne alınmalıdır. Fiyatlar incelendiğinde ‘’ düşük vasıflı makarnalık buğday’’ın fiyatının diğer kalitelerle başa baş gittiği bile gözlemlenebilir; buradaki üretim durumları ve makarna piyasası ile ilgili bilgilere haiz olmadan kısa vade alım satım düşünülmemelidir. Her halükarda bu sayılan durumların takibinin zor olmasından ötürü kısa vadeli alım satımlardan katiyetle uzak durulması gerektiğini kendim adıma düşünmekteyim.
  4. ISIN kodundaki yılı belirten hane ve depo isimleri, yöresel durum-arz ve taleplerden ötürü takip etmek isteyenler olabilir, lakin çok ciddi şekilde piyasaya hakim olmayanlar ve işi bizzat bu piyasa olmayanlar, yani; üreticiler, eksperler, tüccarlar dışındaki kalanlar bu takipte başarısız olabilir. Yine kendimden örnek verecek olursam, ISIN kodunda yazan depoyu yani bir nevi; yöresel talep ve üretimi takipten ziyade depo fark etmeksizin hangi ürün ucuz ise onun takibine alırken dikkat etmem benim yararıma olacaktır diye düşünüyorum. Buna rağmen bile makarnalık buğday düşünüldüğünde yöresel durumalar ve marka ve fabrikaların üretim durumları ve nakliye durumları, benim şahsım adıma kar etmek amaçlı tercihlerimi boşa çıkarabilir.
  5. İşte bütün bu durumlar ele alındığında kendi adıma çıkardığım ders alırken ucuza alabilmek ve bunu başarabilmek için uzun dönem takip ve geçmişe doğru tarama yapmak ve tabiri caizse dünya yıkılsa bile, aklımdaki satış fiyatının piyasada oluşacağı zamana kadar, uzun hatta çok uzun vadeli düşünebilmek. Onun için de uzun vadeli ihtiyacım olmayacak kadar paramı bu piyasaya yatırmak…

Evet arkadaşlar bu çıkarımlarım yatırım tavsiyesi değildir, tarafınızca yapılacak bütün eleştiri, yorum ve bilgi paylaşımına açığım, bilgilerimiz paylaştıkça artsın, Türk insanı kazansın isterim. En kısa zamanda da işin uzmanlarının bu piyasaya ilgilerinin artmasını, bilgilerini paylaşmalarını diliyorum. Yukarıda yaptığım çıkarımlarımın temellendirmesini açıkladığım şu youtube video yayınımı da tarafınıza sunuyorum: https://youtu.be/Ly0mVWj6vcQ   

Hepinize selamlar arkadaşlar!...  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Mehmet DAĞLI Arşivi